В двадцятому та на початку двадцять першого сторіччя в світі сталося декілька пандемій грипу. Існує серйозна загроза нової пандемії. Вакцинація залишається найбільш ефективним заходом скорочення захворюваності та смертності від грипу. Це найліпший засіб захисту людства від непередбачуваної загрози.

2015_10_19_001

У структурі загальної інфекційної захворюваності в нашій країні 94% припадає на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (далі – ГРВІ). Держсанепідслужба України закликає розпочати профілактику грипу вже в жовтні поточного року.

Ефективність вакцинації проти грипу залежить від своєчасності її проведення. Особливу увагу слід приділити імунізації осіб із груп медичного, епідемічного та професійного ризику. В Україні цей контингент включає медичних працівників, військовослужбовців, працівників правоохоронних органів, трудові колективи підприємств, установ, організацій, осіб із хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, нирок, обміну речовин, осіб старших за 60 років та ін. Згідно рекомендації ВООЗ належний рівень охоплення щепленнями проти грипу має становити не менше 75% серед груп медичного та професійного ризику.

В сезоні 2014 – 2015 років в світі спостерігався антигенний дрейф вірусів А(H3N2), за інформацією експертів ВООЗ з лютого 2014 року відбулися значні зміни у генетичному складі і антигенних властивостях цих вірусів, тому в Північній півкулі вакцина проти грипу не забезпечувала оптимальний захист проти А(H3N2) вірусів, проте В/Ямагата компонент вакцини залишався ефективним. Сезони, коли відбувається істотне зниження рівня захисту, що забезпечується сезонною вакциною, досить рідкі. Так, за останні 25 років було відзначено 4 таких сезони.

За минулий епідсезон середній рівень охоплення щепленнями проти грипу становив по Україні, в залежності від регіону, лише від 0,01 до 1,2%.         
Вивчення випадків смерті та госпіталізації в попередні сезони грипу показують, що певні групи населення піддаються більшому ризику розвитку серйозних ускладнень внаслідок перенесеного грипу. До них відносяться люди похилого віку, вагітні жінки, люди з супутніми патологічними станами, такими як астма. Медичні працівники піддаються більшому ризику зараження грипом і можуть передавати інфекцію своїм пацієнтам. Більшість країн – членів європейського регіону ВООЗ вважають проведення імунізації пріоритетним завданням. Вакцинація проти грипу може піти на користь будь-якій людині.

Не все населення потребує вакцинопрофілактики, оскільки якщо людина вже робила щеплення від певного штаму, або перехворіла – організм матиме до нього імунітет. Тому важливо знати прогноз циркуляції штамів вірусів грипу на певний сезон.

В наступному епідемічному сезоні 2015 - 2016 років ВООЗ рекомендував включити до складу грипозних вакцин такі штами:         
– A/California/7/2009 (H1N1)pdm09 - подібний вірус;          
– A/Швейцарія/9715293/2013(H3N2) - подібний вірус;        
-  В/Phuket/3073/2013- подібний вірус.

Для чотирьохвалентної вакцини рекомендовано додати компонент B/Brisbane/60/2008-подібний вірус. Ймовірно ці штами циркулюватимуть і на території України.

За даними Держсанепідслужби в Житомирській області на сорок другий тиждень    (з 12.10 по 18.10.2015 р.) на грип на ГРВІ захворіло 4362 осіб. Серед захворілих 3228 (75,7 %) становлять діти до 17 років. Госпіталізовано в лікувальні заклади області 199 осіб, з них 163 дитини. Показник захворюваності нижчий за епідемічний поріг на 25 %.

Інформативно. Для грипу характерні раптовий підйом температури тіла, кашель (звичайно сухий), головний біль, біль у горлі, м’язах та суглобах, сильне нездужання, нежить. Більшість людей одужують протягом тижня без медичної допомоги. Період між інфікуванням та хворобою, відомий як інкубаційний період, складає від кількох годин до тижня. Неспецифічні засоби профілактики хвороби, спрямовані на зміцнення захисних сил організму, можуть бути рекомендовані для тривалого використання у передепідемічний період, хоча абсолютної гарантії захисту забезпечити не можуть. До них відносяться всі оздоровчі заходи: фізична культура, загартування, обмеження впливу шкідливих звичок, раціональне харчування з достатнім вмістом в їжі вітамінів.

Під час підйому захворюваності на грип слід уникати місць скупчення людей, масових заходів. При наявності хворого вдома слід забезпечити максимальну його ізоляцію, часто провітрювати кімнату, ретельно мити руки та посуд. Не слід забувати, що при контакті з хворими людьми необхідно користуватися у приміщеннях марлевими пов’язками, які необхідно міняти кожні 4 години. Особливо це стосується людей з групи ризику.

На підприємствах та в організаціях слід забезпечити комфортний температурний режим. Для працюючих на свіжому повітрі необхідно взимку організувати пункти обігріву, прийому гарячої їжі та напоїв.

Обласний медичний центр здоров’я та

спортивної медицини