За ініціативи просвітницького відділу Житомирського обласного медичного центру здоров’я та спортивної медицини, Житомирського інституту медсестринства, 07 жовтня 2015 року в Житомирському інституті медсестринства відбулась відкрита науково-практична конференція “Роль медичного працівника і громадськості у збереженні психічного здоров'я населення”. На подію завітали слухачі курсів відділення післядипломної освіти молодших медичних спеціалістів різних напрямків підготовки, студенти, бакалаври та викладачі інституту медсестринства, лікарі, студенти Житомирського інституту культури і мистецтв національної академії керівних кадрів культури і мистецтв,  громадські діячі.

2015_10_09_01

Про важливість дитячої реабілітації на Житомирщині розповів голова координаційної ради, проректор із практичного навчання, д.м.н., доцент кафедри «Сестринська справа» КВНЗ «Житомирський інститут медсестринства» Павло Вацлавович Яворський: «Ми будемо звертати увагу на проблему не тільки з позиції психолога, а й у цілому психологічної та психіатрічної служб, тому що в залі присутні медичні працівники, які повинні впроваджувати отриманий досвід на місцях».

Медико-психологічні особливості роботи з учасниками бойових дій та членами їх родин розкрили для загалу обласні позаштатній спеціалісти УОЗ ОДА Сенкевич Вікторія Генріхівна та Осіпович Тетяна Вікторівна.

«В умовах сьогодення майже 75% населення України потребують кваліфікованої психологічної допомоги – впевнена волонтерка, практичний психолог гімназії № 23 м. Житомира Наталія Харитонова. Тому психолог має бути інструментом, щоб людина, звертаючись за допомогою, отримала урівноважений моральний і психологічний стан, щоб ми могли навчати, розвивати, дбати і будувати наше майбутнє світлим та радісним».

Обласний позаштатний дитячий психіатр УОЗ ОДА Деменкова Тетяна Іванівна повідомила, що за даними ВООЗ 20% дітей у всьому світі мають психічні розлади. Одним із найважливіших періодів формування та розвитку дитини є перший рік життя, який є ключовим у встановленні духовно-емоційного контакту між дитиною та її батьками.

Особливості роботи з дітьми-інвалідами висвітлила Бондар Діана Володимирівна – психолог дитячого психоневрологічного відділення обласної психіатричної лікарні № 1. «Варто сказати, що без зусиль і з боку держави, і з боку суспільства, ми не зможемо створити умови, аби кожна дитина почувалася щасливою. Тож докладемо разом усіх зусиль, щоб мрії стали реальністю»  - зазначила вона.

Про форми і методи збереження психічного здоров’я  та досвід роботи щодо сприяння психологічній адаптації студентів розповіли Полчанова Галина Станіславівна – психолог, викладач-методист, викладач психології та Чернецька Валентина Іларіївна – викладач-методист, викладач анатомії, патоморфології та патофізіології, викладач-куратор із багаторічним досвідом Житомирського інституту медсестринства.

Завідувач відділення післядипломної освіти молодших медичних спеціалістів Житомирського інституту медсестринства Шарлович Зоя Павлівна доповіла про роль післядипломної освіти молодших медичних спеціалістів у формуванні знань щодо поліпшення психічного здоров’я населення.   

Учасники конференції на прикладі арт-терапевтичних способів пересвідчились у важливій ролі мистецтва у збереженні психічного здоров'я. Адже їм запропонували доповіді про роль слова та музики з елементами театрального та музичного виступів, а також експозицію із виробів образотворчого мистецтва. На думку голови МГО «АРТ-Село», художниці Олени Леонардівни Славової, мистецтво доступне всім людям, незалежно від віку, статі та освіти: «Малювання дуже важливе в розвитку особистості – особливо для хворої дитини. Саме через образотворче мистецтво вона має долати психологічний стрес. По суті арт-терапія є шляхом для зцілення. Тому ми презентуємо роботи маленьких дітей і дорослих, в різних техніках, щоб люди не боялися висловлювати свої думки саме за допомогою мистецтва».

Конференція відбулась у рамках місячника зі збереження психічного здоров’я населення, який проводиться на Житомирщині протягом жовтня.

Обласний медичний центр

здоров’я та спортивної медицини