29 вересня своє професійне свято відзначають ЛОР-лікарі, які спеціалізуються на хворобах вуха, горла, носа, голови та шиї. ЛОР-органи настільки взаємопов’язані один з одним, що тільки кваліфікований фахівець в змозі розібратися в усіх нюансах цієї галузі медицини.

За словами завідуючого отоларингологічним центром обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського Олександра Малафійчука, створення центру (45 ліжок) суттєво вплинуло на якість надання допомоги як ЛОР-хворим, так і онкологічним хворим. Тут лікуються пацієнти зі складною патологією, виконується практично весь діапазон оперативних втручань, проводиться комплексне лікування онкологічних хворих.

Так за 6 місяців 2015 року тут проліковано 793 хворих (за 6 міс. 2014 р. – 818 хв.). План ліжко-днів виконано на 103,9% (109,8 в 2014р.). Середнє перебування на ліжку становить 10 днів (10,3 за аналогічний період 2014 року). Відсоток пролікованих житомирян становить 34,7% (проти 38,0 у минулому році), а сільських жителів – 36,3% (проти 34,1 за аналогічний період минулого року).

2015_09_29_01

Цьогоріч прооперовано 638 хворих (минулого року – 559). Хірургічна активність становить 80.4 проти 68,3 за аналогічний період 2014 року.

У структурі ЛОР-захворюваності останнім часом відзначається істотне зростання випадків числа захворювань носа та навколоносових пазух. Синусити складають близько 40% хворих від числа загальної кількості пацієнтів. Їх кількість невпинно зростає, що пов’язано з послабленням місцевого і загального імунітету людини, збільшенням алергічних проявів, розвитком антибіотико резистентних штамів мікроорганізмів. Синусити нерідко можуть призводити до розвитку орбітальних та інтракраніальних ускладнень, а основні клінічні прояви цих захворювань – утруднення носового дихання, виділення з носа, головний біль – суттєво знижують якість життя хворого. Запалення навколоносових пазух погіршує стан нижніх дихальних шляхів, шкідливо впливає на серцево-судинну систему. Традиційні методи лікування, що міцно увійшли в оториноларингологічну практику в багатьох випадках не в змозі задовольнити хворих та лікарів своїми функціональними результатами.

Не менш важливою проблемою є поліпшення надання спеціалізованої допомоги хворим з ЛОР-онкологією, чисельність яких не зменшується із року в рік. (Так, приміром, починаючи з 2000 року, чисельність таких хворих коливається від 25,6 на 1000 тис. населення до 28,3 на 100 тис. населення в 2011 році.).

2015_09_29_02

Наразі в ЛОР-центрі ОКЛ надається діагностична та лікувальна допомога за всіма основними локалізаціями пухлин ЛОР-органів. Виконуються операції з повного, або часткового видалення гортані, втручання на лімфатичному апараті шиї при реалізованих метастазах, а також  з підозрою на них (операція Крайла, селективні шийні лімфодесекції). При цьому акцент робиться саме на органозберігаючих операціях, які дозволяють зберегти якість голосу та дихання. Проводяться операції з відновлення глотки після повного видалення гортані та глотки, пластики дефекту глотки після ларингектомії; з видалення доброякісних (папіломи і поліпи) і злоякісних пухлин порожнини носа та пазух.

На тверде переконання Олександра Малафійчука, отоларингологічна служба області має великий потенціал та передумови для подальшого розвитку. Насамперед йдеться про поліпшення кадрового складу служби за рахунок приливу молодих спеціалістів та більш активної підготовки молоді для мережі практичної отоларингології; впровадження малоінвазивних та мікрохірургічних оперативних втручань за рахунок придбання відповідного обладнання; забезпечення контролю якості за виконанням отоларингологами протоколів якості лікувально-діагностичного процесу в ЛОР-віддіденнях та кабінетах.

Прес-центр УОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  pressdoz@gmail.com