Сказ - особливо небезпечна інфекційна хвороба усіх теплокровних тварин і людини. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, ця хвороба входить до першу п'ятірки хвороб спільних  як для людей, так тварин, що спричиняє найбільший соціально-економічний збиток. Характеризується важким ураженням центральної нервової системи і закінчується смертю.

28 вересня щорічно відзначається Всесвітній день боротьби зі сказом, який був заснований з ініціативи всесвітнього альянсу по боротьбі зі сказом з метою привернути увагу до проблеми поширення цієї хвороби, а також до її наслідків.

Зі слів в.о. завідуючого відділенням кістково-гнійної хірургії обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського  Валерія Яковлева, щорічно у світі 15 мільйонів людей потрапляють на лікування за підозрою інфікування сказом.

За даними Міністерства охорони здоров’я України за останні 10 років зареєстровано 29 випадків захворювання людей на сказ в 16-ти областях (Київській, Миколаївській, Донецькій, Харківській, Кіровоградській, Чернігівській, Одеській, Херсонській, Луганській, Львівській, Полтавській, Черкаській, Запорізькій, Вінницькій, Сумській, Тернопільській та у м.Києві).

Щорічно в Україні реєструються близько 120-140 тисяч осіб, які звернулися по медичну допомогу з приводу укусів тваринами, із них 60% постраждалих одержують направлення за підозрою в інфікуванні сказом.

Переважна більшість захворювань людей з летальними наслідками (5 випадків) були пов'язані з тим, що постраждалі не звертались по медичну допомогу. У Харківській області - через відому від щеплень, в Київській області — через несвоєчасне звернення укушеного по медичну допомогу (на 8 день після укусу твариною) та некваліфіковане призначення і проведення курсу щеплень лікарями-травматологами, відповідальними за антирабічну допомогу, зокрема не було призначено антирабічний імуноглобулін, щеплення проводилися вакцинами різних виробників. У Кіровоградській області антирабічний імуноглобулін не було введено у зв'язку з його відсутністю в країні.

2015_09_28_01

В світі, що року понад 20 мільйонів людей вакцинуються проти сказу після перенесених укусів. Приблизно 40% з них - діти у віці до 15 років. Вартість повного курсу лікування становить приблизно 100 доларів США.

В останні роки найскладніша епізоотична ситуація щодо сказу серед тварин в Європі відмічається в країнах Східної Європи, зокрема в Російській Федерації, Республіці Білорусь, Україні, Румунії. Тобто територія України опинилась в самому центрі нозоареалу сказу в Європі.

Збільшується ризик виникнення захворювання внаслідок самовільного переривання укушеними курсу щеплень та відмови від нього. Так у 2014 році від щеплень відмовилось 2287 осіб, 12% від числа осіб, яким було призначено щеплення. Заходи запобігання захворювань людей на сказ залишаються без належної уваги органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Через відсутність антирабічного імуноглобуліну у закладах охорони здоров’я, значний контингент осіб, які потребують спеціалізованої антирабічної допомоги (14-17%), залишається критично незахищеним щодо сказу. Крім того, медичними працівниками закладів охорони здоров'я незадовільно проводиться санітарно-освітня робота серед населення та не в повному обсязі надається спеціалізована антирабічна допомога.

Слід пам'ятати, що всі заходи з профілактики сказу будуть марними, якщо кожен власник тварин не буде розуміти, що несе відповідальність не тільки за своє здоров'я чи свого улюбленця, але й за здоров'я оточуючих.

Основою ефективного проведення заходів з профілактики та боротьби зі сказом є:

  • постійний аналіз епізоотичної ситуації,
  • своєчасна діагностика,
  • боротьба з безпритульними тваринами,
  • забезпечення 100% охопленням профілактичними щепленнями проти сказу собак, а в зонах стійкого неблагополуччя - котів,
  • кваліфікована і своєчасна антирабічна допомога потерпівши від укусів тварин тощо.

Довідково: У Житомирській області епідемічна ситуація зі сказом є нестійкою. Впродовж 2014 року зареєстровано 42 випадки сказу серед тварин, що на 19 випадків менше ніж у 2013 році. Причому 26 випадків припадало на ураження домашніх тварин. Також у 2014 році в одному із колективних сільськогосподарських підприємств області було зареєстровано спалах сказу серед поголів’я великої рогатої худоби.

Впродовж поточного періоду 2015 року в області зареєстровано 47 випадків сказу серед тварин. Носіями небезпечного вірусу були 23 домашні тварини (коти, собаки, велика рогата худоба), 16 лисиць, 1 вовк та 7 інших диких тварин.

У 2015 році найінтенсивніше епізоотичний процес протікав у Малинському, Радомишльському, Новоград-Волинському, Андрушівському та Баранівському районах.

Прес-центр УОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  pressdoz@gmail.com