18 серпня Міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі та заступник Міністра Віктор Шафранський відвідали медичні заклади у регіонах України.

На Житомирщині Міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі у супроводі начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександра Торбаса відвідали заклади охорони здоров'я  Новоград-Волинського  та Коростишівського районів.

2015_08_18_01

Зокрема, в Новоград-Волинському районі Міністр разом із заступником міського голови Новограда-Волинського Ларисою Шутовою, начальником відділу охорони здоров’я Новоград-Волинської міської ради Любомиром Дутчаком, головним лікарем міськрайТМО Василем Борисом, головним лікарем районного центру ПМСД Валерієм Папенчуком та головним лікарем міського центру ПМСД Інною Вошко ознайомився з роботою кабінету профілактичних щеплень міського центру ПМСД, пологового відділення, відділення інтенсивної терапії новонароджених та поліклініки міськрайТМО, районної філії обласної благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області».

2015_08_18_02

«В умовах недостатнього фінансування галузі лікарняні каси є найбільш оптимальною формою участі населення у розвитку охорони здоров’я»,- зазначив Олександр Квіташвілі. На тверде переконання Міністра, саме такі організації сприятимуть створенню в Україні загального медичного страхування населення.

Міністр схвалив будівництво хірургічного корпусу та реконструкцію приміщень районних туберкульозного, шкірно-венерологічного та наркологічного диспансерів.

2015_08_18_03

Потім Міністр охорони здоров’я відвідав Коростишівську центральну районну лікарню ім. Д.І.Потєхіна, де разом з головним лікарем закладу Олександром Веселовським, директором обласної бази спеціального медичного постачання Володимиром Гришковцем, головою райдержадміністрації Оленою Цимбалюк, головою районної ради Віктором Гриценком  ознайомився з роботою кабінету профілактичних щеплень  та кабінету для зберігання вакцин, хірургічного, травматологічного відділення і відділення інтенсивної терапії.

2015_08_18_04

За словами Олександра Квіташвілі, мета його візиту - перевірити реальну ситуацію з залишками вакцин та лікарських засобів у медичних закладах України для подальшого ефективного перерозподілу життєво необхідних ліків на період здійснення державних закупівель у 2015 році.

Проблема з ліками дуже серйозна, адже протягом кількох попередніх років не закуповувалися в повному обсязі необхідні об’єми імунобіологічних препаратів, сироваток і вакцин.

2015_08_18_05

«Сьогодні МОЗ працює над вирішенням цієї надскладної проблеми», - наголосив Олександр Квіташвілі, зазначивши, що Міністерством максимально спрощено реєстрацію препаратів, тож тепер компанії-виробники мають прискорити оформлення документів на реєстрацію ліків.

«МОЗ контролює кількість імунобіологічних препаратів, які розподілені між регіонами нашої країни, - зазначив Олександр Квіташвілі. –Я сьогодні, зокрема, мав нагоду в лікарнях, поліклініках Житомирщини ознайомитися зі станом справ, подивитися, яким чином ті препарати, що були розподілені в області, зберігаються, використовуються, чи належним чином перерозподіляються залишки. Тож головне завдання – правильно перерозподілити ліки до того часу, поки буде проведено нові закупівлі», - зазначив він.

2015_08_18_06

За його словами, МОЗ використає та поширить на інші регіони досвід Житомирщини в плані забезпечення медзакладів ліками та вакцинами.

2015_08_18_07

«Ситуація із запасами вакцин та лікарських засобів у країні є дуже поганою через те, що  деякі категорії вакцин не закуповувалися і 2, і 3 роки, однак кожна область намагається якось цю ситуацію контролювати, Житомирщина тут працює краще, ніж інші області, і дефіцити перекриваються за рахунок запасів, які є на місцях. Ми плануємо використати досвід Житомирщини у цьому плані», - зазначив Квіташвілі.

2015_08_18_08

«Сьогодні на Житомирщині я побачив, що на рівні регіонів є запаси вакцин, які будуть використовуватися до того моменту, поки уряд врегулює ситуацію на загальнодержавному рівні», - сказав він.

Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас у свою чергу зазначив, що Житомирська область в цілому наразі має запаси необхідних вакцин, однак їх дуже мало.

2015_08_18_09

Міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі також наголосив, що на сьогодні органи місцевої влади можуть і повинні ухвалювати рішення про закупівлю лікарських засобів за рахунок місцевих бюджетів.

Прес-центр УОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  pressdoz@gmail.com