Уряд вніс зміни до порядку здійснення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 568 від 5 серпня 2015 року обов’язкові щорічні профілактичні огляди учнів навчальних закладів проводитимуться медичними працівниками у закладах охорони здоров’я.

У навчальних закладах медичні працівники проводитимуть огляди тільки у випадку проживання учнів у місцевості, віддаленій від закладів охорони здоров’я. Такі рішення мають ухвалюватися структурними підрозділами з питань охорони здоров’я та з питань освіти місцевих державних адміністрацій.

Також принагідно наголошуємо, що відвідувати лікарів бажано саме у медичних закладах, де можна якісно зробити скринінг дітей на предмет виявлення інфекційних і паразитарних захворювань, провести пробу Руф'є та, у разі необхідності, одразу отримати консультацію вузького фахівця чи зробити додаткові діагностичні обстеження.

2015_08_17_001

Нагадаємо, що в результаті обстеження учням видається довідка затвердженої форми (№ 086-1/о), у якій обов'язково зазначається висновок лікаря-педіатра (лікаря загальної практики – сімейної медицини), а також відповідно до вікових груп школярів, висновок профільних лікарів-спеціалістів.

Міністерством охорони здоров’я України проводиться щорічний аналіз стану здоров'я дітей за результатами обов'язкових медичних профілактичних оглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Також надається узагальнена інформація щодо аналізу стану здоров'я дітей за результатами проведеного обов'язкового медичного профілактичного огляду учнів навчальних закладів Міністерству охорони здоров'я України до 1 березня щороку.

Медики застерігають – без належної уваги дорослих за роки навчання в школі у дітей у 2,3 рази може зрости частота порушень гостроти зору, у 1,4 рази – порушення постави, у 3,8 рази частіше діагностується сколіоз, а також підвищується ризик захворіти на серцево-судинні недуги.

Прес-центр УОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  pressdoz@gmail.com