Це свято започатковане у 2004 році. Дата проведення обрана не випадково. 8-го серпня народився всесвітньовідомий лікар, хірург-офтальмолог Святослав Федоров. Саме він створив штучний кришталик і провів експериментальну операцію з його імплантації. У 1969 р. Святослав Федоров зайнявся імплантацією штучної рогівки. А в 1973 вперше у світі розробив і провів операцію з лікування глаукоми на ранніх стадіях (метод глибокої склеректомії, який згодом одержав міжнародне визнання).

Офтальмологи всього світу досі широко використовують для корекції короткозорості методику розроблену С. Федоровим. Майже 30 років тому, за ініціативи Святослава Федорова був створений Інститут мікрохірургії ока.

Ініціатива проведення Міжнародного дня офтальмології знайшла підтримку в Україні,  США, Греції, Угорщині, Італії, Венесуелі, Чехії та інших країнах.

У цей святковий День ми приєднуємося до численних привітань на адресу лікарів офтальмологів і бажаємо їм міцного здоров’я, великих успіхів у їх медичній практиці, сімейного тепла, затишку і щастя!

Довідково: У Житомирській області на «Д» обліку перебуває 23816 осіб із  патологією зору.  В структурі офтальмологічної захворюваності   перше місце належить катаракті, друге місце посідають захворювання кон'юнктиви та міопія, третє – глаукома. Спостерігається зростання відшарувань сітківки та атрофії зорового нерва. В області на «Д» обліку перебуває 6396  хворих на глаукому. За 6 місяців 2015 р. в області виконано 224 операції з приводу глаукоми.

2015_08_07_001

Значно розширився спектр хірургічних операцій. Загалом в області за 6 місяців 2015 р. виконано 1926  операцій, зокрема, з приводу катаракти – 710 оперативних втручань, із них – 690 малоінвазивних. Малоінвазивні операції складають 97,2 % від загальної кількості прооперованих катаракт. За кошти обласного бюджету та кошти Чорнобильського фонду прооперовано 67 осіб з приводу катаракти із імплантацією штучних кришталиків.

У першому півріччі поточного року в області розгорнуто 155 ліжок в стаціонарах для дорослих. Завдяки впровадженню сучасних новітніх медичних технологій знижується термін перебування хворого в стаціонарі, зокрема, в  центрі мікрохірургії ока обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського. Тут цілодобово надається ургентна допомога пацієнтам області і міста.

Офтальмологи Житомирщини активно закликають жителів області проходити обстеження органів зору.

Обласний центр здоров’я