31 липня в Житомирському інституті медсестринства під головуванням директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександра Торбаса та  за участі заступника директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Сергія Бондарчука відбулося засідання  колегії департаменту  охорони здоров'я облдержадміністрації.

У засіданні також взяли  участь члени колегії, керівники ЦРЛ, ЦМЛ, ТМО, центрів ПМСД, обласних лікувально-профілактичних, навчальних медичних і фармацевтичного закладів, начальники управлінь та відділів охорони здоров’я міст і районів області.

Відповідно до порядку денного розглядалося питання про стан дотримання протоколів діагностики та лікування хвороб дитячого віку в діяльності закладів охорони здоров’я області та виконання попереднього рішення колегії ДОЗ облдержадміністрації. Про це доповідала  заступник головного лікаря з організаційно-методичної роботи обласної дитячої клінічної лікарні Оксана Лук’яненко. З її слів, протягом останніх п’яти років показник народжуваності залишається доволі нестабільним, проте рівень смертності дітей у віці до 1 року динамічно зменшується. Натомість чисельність дитячого населення, на жаль, теж поки скорочується. Станом на 1 січня 2015 року, в області проживає 242952 дитини віком від 0 до 17 років, що становить 19,3%  від загальної кількості населення області (кожен п’ятий житель області – дитина).

Про стан надання допомоги хворим на цереброваскулярну патологію в лікувально-профілактичних закладах  області за перше  півріччя 2015 року  доповідала обласний позаштатний невролог Наталія Герасимчук. У своїй доповіді вона, зокрема, відмітила: в області зростає поширеність та захворюваність такої неврологічної патології, як цереброваскулярні захворювання (на 100 тис. дорослого населення) та водночас зменшується смертність, що свідчить про покращення виявлення даної недуги серед населення області.

2015_07_31_01

Обласний позаштатний гастроентеролог Володимир Корендович проаналізував функціонування системи фармаконагляду  в області. Це державна система збору, наукової оцінки інформації про ПР лікарських засобів при їх медичному застосуванні з метою прийняття відповідних регуляторних рішень. До моніторингу подання відповідної інформації про ПР лікувальними  закладами охорони здоров’я області в ДЕЦ МОЗ України задіяні акредитаційна комісія та комісія атестації лікарів на кваліфікаційну категорію. Доповідач звернув увагу аудиторії на те, що всі планові завдання виконуються своєчасно. Крім того, значно зросла якість  заповнення лікарями карт-повідомлень.

До питань надання ургентної медичної допомоги при гострому коронарному синдромі у своїй доповіді звернулася обласний позаштатний кардіолог Олена Ільчишина. З її слів, в області стабілізувалися показники захворюваності та смертності від гострого інфаркту міокарда. В ЦРЛ та ЦМЛ області впроваджена тромболітична терапія. В обласній клінічній лікарні ім.О.Ф.Гербачевського проводяться інвазивні  методи обстеження та лікування хворим з гострим коронарним синдромом. Тут цьогоріч відкрито кардіохірургічний центр, в якому проводяться оперативні втручання хворим із серцево-судинною патологією.

Про роботу відділення ендоваскулярної хірургії та інтервенційної радіології обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського доповідав його завідуючий Роман Борущак. Відділення ендоваскулярної хірургії та інтервенційної радіології є єдиним структурним підрозділом області, де проводиться інвазивна діагностика та малоінвазивне оперативне лікування патології коронарних артерій у хворих з ішемічною хворобою серця, зокрема, при гострому порушенні коронарного кровообігу, хірургічне лікування порушення серцевого ритму та провідності, оперативне лікування та профілактика тромбоемболії легеневої артерії, малоінвазивні оперативні втручання на магістральних судинах, в тому числі й на судинах головного мозку.

На засіданні колегії також йшлося про  хід виконання попередніх рішень засідань колегії та наказів департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

 

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  pressdoz@gmail.com