За останній тиждень згідно з оперативними даними Держсанепідслужби України зареєстровано шість випадків отруєння дикорослими грибами, внаслідок яких постраждало 9 людей, серед них і дитина. Хоча грибний сезон ще не в розпалі у Державній санітарно-епідеміологічній службі України вже зареєстрована оперативна інформація про 21 випадок отруєння дикорослими грибами. Від вживання страв із грибів цьогоріч постраждало 24 і померло п’ятеро людей.

2015_07_17_001

Аналіз зафіксованих випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість із них викликані вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.

Хоч бліда поганка не росте у багатьох регіонах, наприклад, на півдні, проте масові отруєння дикорослими грибами реєструють і там. Шкоду здоров’ю  можуть спричинити і їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас.

Проблема отруєння дикорослими грибами притаманна пострадянським країнам. Закордоном такі отруєння трапляються вкрай рідко, оскільки люди майже не збирають грибів у лісах. Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці та гливи, вирощені у теплицях.

 Довідково: 

У 2014 році дикорослими грибами отруїлася 181 людина, 13 із них померло. У 2013 році зареєстровано 196 постраждалих внаслідок отруєння грибами, 15 осіб загинуло. За 2012 та 2011 роки зареєстровано відповідно 305 та 307 потерпілих від отруєння грибами, з них померло 24 і 27 осіб.

 

Обласний центр здоров’я