Директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас провів розширене засідання колегії ДОЗ, яке відбулося 29 травня в Житомирському інституті медсестринства. У засіданні також взяли участь заступник директора ДОЗ Сергій Бондарчук, начальник управління ресурсного та фінансового забезпечення ДОЗ Людмила Білошицька, а також головні лікарі ЦРЛ, ЦМЛ, ТМО, центрів ПМСД, обласних лікувально-профілактичних закладів, керівники навчальних медичних і фармацевтичного закладів, начальники управлінь і відділів охорони здоров'я міст і районів області, головні та обласні позаштатні фахівці (дорослі та дитячі) відповідно до питань колегії.

2015_06_02_21

 

За словами директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександра Торбаса, обласна програма реабілітації військовослужбовців, які брали участь в Антитерористичній операції, визнана однією із кращих в державі. Наразі в області 1500 військовослужбовців отримали лікування та пройшли медичну реабілітацію на загальну суму 1,5 млн грн. Слід зазначити, що за час дії програми від учасників АТО не надійшло жодної скарги на роботу медичних працівників Тож Олександр Торбас подякував своїм колегам за сумлінне ставлення до роботи.

Згідно з порядком денним на колегії розглядалося питання про забезпечення формування регіонального замовлення на обсяги підготовки молодших медичних (фармацевтичних) спеціалістів, бакалаврів, магістрів, медицини відповідно до потреб закладів охорони здоров’я. Зокрема, з цього питання виступили начальник управління ресурсного та фінансового забезпечення ДОЗ Людмила Білошицька та керівники навчальних медичних і фармацевтичного закладів.

2015_06_02_22

Моніторинг кадрового забезпечення медичним персоналом в Україні за останніх п'ять років свідчить про збільшення дефіциту медичних сестер з 16,5 у 2010 до 19,3 тис. осіб у 2014 році. Чисельність середніх медичних працівників у закладах системи Міністерства охорони здоров'я України продовж десяти років зменшилась на 64,4 тисяч осіб. Процент укомплектованості штатних посад середніх медичних працівників у лікувально-профілактичних закладах системи МОЗ України у 2014 році складає 96,2%, по Житомирській області укомплектованість середніми медичними кадрами та наявності вакантних посад на 31.12.2014 р. становить 97%.

У зв'язку реформуванням системи охорони здоров'я та створенням первинної медико-санітарної допомоги, актуальним є питання забезпеченості населення медичними сестрами загальної практики — сімейної медицини.

2015_06_02_23

Аналіз стану забезпеченості медичними кадрами закладів охорони здоров'я області свідчить про недостатню укомплектованість молодшими медичними спеціалістами закладів охорони здоров'я області.

На думку керівників навчальних медичних закладів області, зменшення регіонального замовлення призводить до зниження якісного показника абітурієнтів (особи, що мають низький бал зовнішнього незалежного оцінювання), чим не забезпечується повнота набору, збільшується число осіб відрахованих із закладів освіти за неуспішність, зменшується число молодих фахівців на випуску, що приводить до зростання дефіциту медичних кадрів та знижує якість медичної допомоги.

Про організацію медичного огляду призовників та юнаків призовного віку та організацію диспансеризації підлітків на рівні центрів ПМСД доповідала лікар-терапевт обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського Ірина Раєцька.

В області проживає всього 243 426 дітей, в тому числі 41 591 підліткового населення, що складає 17,1%. З 2005 року педіатрична служба повністю взяла під свою опіку дітей підліткового віку 15-17 років (17 років 11 місяців 28 днів).

Причини, які потребують реформування служби, це погіршення стану здоров'я дітей віком 15 - 17 років при зниженні загальної кількості дітей відповідного віку; недостатній рівень ресурсного забезпечення підліткової медицини; значимість соціального фактору в формуванні здоров'я дітей-підлітків, ріст соціально-значимих хвороб; недостатня доступність медичної допомоги, особливо для жителів сільської місцевості; збільшення кількості випадків хвороб, які раніше були характерні для дорослого населення (остеопатії, ессенціальна гіпертензія, жовчнокам'яна хвороба, цереброваскулярні хвороби та інше).

Впродовж останніх років мають тенденцію до зростання хвороби системи кровообігу, травми, отруєння та деякі інші наслідки, хвороби шкіри та підшкірної клітковини, хвороби ока та придаткового апарату.

Значно перевищують загальнодержавний показник інфекційні та паразитарні хвороби - на 38,5%, хвороби ендокринної системи - на 153 хвороби нервової системи - на 15,9%, хвороби системи кровообігу - на 86,6%.

Кількість дітей підліткового віку зменшилась в порівнянні з 2013 роком на 6,3 %, а показник поширеності збільшився на 3,6%.

З метою покращення якості лікувально-діагностичного процесу у закладах охорони здоров'я області колегією, зокрема, вирішено удосконалити рівень диспансерного нагляду за підлітками в районах та містах області, забезпечити дієвий взаємозв'язок з обласними позаштатними спеціалістами, кураторами з числа фахівців обласної дитячої клінічної лікарні, продовжити співпрацю медичних працівників з соціальними службами, реабілітаційними центрами, педагогами щодо створення в районних центрах Клінік та кабінетів, дружніх до молоді.

Членів колегії про взаємодію лікувально-профілактичних закладів області з обласним бюро судово-медичної експертизи проінформував його заступник начальника Сергій Кобилінський.

Також на засіданні колегії йшлося про хід виконання попередніх рішень засідань колегії та наказів департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail: presszt@gmail.com