Заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Сергій Бондарчук, начальник відділу мобілізаційної роботи та спеціальних питань Олександр Шатило, в.о. головного позаштатного спеціаліста зі спеціальності  «Педіатрія» Оксана Лук’яненко та обласний позаштатний спеціаліст з дитячої імунології департаменту охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації Ірина Гладун провели зустріч з групою матерів дітей, хворих на муковісцидоз. Ця зустріч була спричинена тим, що препарати, якими лікуються хворі діти з даною патологією, не належать до державного реєстру лікарських засобів МОЗ України, що закуповуються за рахунок бюджетних коштів.

2015-05_25_001

Лікування хворих на муковісцидоз повинно проводитись протягом усього життя. Хворі  постійно потребують отримання  ферментних  препаратів (Креон) з  замісною ціллю, що  покращує роботу шлунково-кишкового тракту, препаратів  що  розріджують жовч (Урсофальк), препаратів для  розрідження  харкотиння та  боротьби з бактеріальною інфекцією при бронхолегеневих  проявах. Особлива увага має бути звернена на дієто-, і вітамінотерапію.

Наразі в Житомирській області  перебуває 15  дітей хворих на муковісцидоз,  12 з них мають панкреатичну недостатність, та потребують проведення замісної  ферментотерапії.

-Розрахунок  потреби  в ферментах, - розповідає  обласний позаштатний спеціаліст з дитячої імунології департаменту охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації Ірина Гладун, - проводиться  відповідно до вимог Наказу МОЗ України від 19.03.2007 №128 «Про затвердження клінічних протоколів надання медичної допомоги за спеціальністю «Пульмонологія», протокол   надання медичної  допомоги хворим на муковісцидоз»,  згідно з якими лікувальна доза для дитини на 1 добу  становить  від 1  тисячі ОД   до 10 тисяч ОД на  кг  ваги  і розраховується  відповідно до ступеня важкості зовнішньо секреторної недостатності підшлункової залози  та ваги дитини. Хворі, що  перебувають на обліку,  отримують  від 30 тис.ОД  до 250 тис.Од  Креона  на добу. Лікування проводиться  лікарськими засобами  Креон 10 000ОД  та Креон 25 000 ОД.

Річна потреба для дітей на 2015 рік – «Креон 10000» – 40 150 капсул, «Креон 25000»  - 10 950 капсул. Житомирська область отримує «Креон» за державною закупівлею у відповідності  до встановленої  квоти.  Проте виділена  квота є значно меншою  за  100% потребу в даному лікарському засобі.  Протягом 2014  року отримано:  в січні «Креон 10000»  - 1540 капсул, в грудні – «Креон 10000»  – 4000 капсул;  «Креон 25000» – 640 капсул,  що  в загальному становить близько 10% від  потреби.  В 2015 році  «Креон» не  надходив.

Проблема також  полягає  в тому,  що  сьогодні  немає  можливості  придбати  «Креон» за  державні кошти,  через те що  цей  препарат  відсутній в державному реєстрі лікарських  засобів та відсутня офіційно встановлена його вартість.

Розглянувши ситуацію, за поданням директора  департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександра Торбаса та клопотанням голови облдержадміністрації Сергія Машковського, направлено листа до Кабінету Міністрів України з проханням внести до відповідного державного реєстру лікарських засобів МОЗ України ще й ті препарати, які необхідні для лікування дітей, хворих  на муковісцидоз.

Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації тримає це питання на контролі та всебічно сприяє його вирішенню.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua