27 квітня у Житомирі відбулася зустріч заступника директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Сергія Бондарчука, головного спеціаліста ДОЗ Сергія  Березовського та обласного позаштатного педіатра Тетяни Шевченко з робочою групою місії  Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

До її складу входять доктор Навід Садозай та доктор Томас Моран, які є експертами департаменту з епідеміологічного нагляду та протидії поширенню поліомієлітної інфекції Штаб-квартири ВООЗ у Женеві. Міжнародних експертів супроводжувала доктор Людмила Слободяник, спеціаліст Бюро ВООЗ в Україні з питань проведення імунізації.

Метою місії є підтримка плану з покращення популяційного імунітету через розширення доступу до рутинної імунізації. За словами Навіда Садозая, світова спільнота надзвичайно стурбована низьким рівнем охоплення українських дітей щепленням проти поліомієліту – близько 60%. Україна належить до країн, які є небезпечними в плані розвитку та поширення поліомієліту. Аби наша країна не стала осередком вірусу поліомієліту в Європі, Всесвітня організація охорони здоров’я впродовж 2015 року готова повністю забезпечити Україну необхідними вакцинами. Від ВООЗ вакцини надходитимуть у три етапи. Першу партію очікують до кінця квітня. Необхідна частина із загальної кількості доз вакцин буде спрямована й на Житомирщину.

2015_04_28_01

-В цілому йдеться про сотні тисяч доз вакцин проти поліомієліту, - зазначив доктор Навід Садозай, - а тому ми просимо наших українських колег не «економити» та охопити щепленням якомога більше дітей. Особливої уваги потребують діти із родин-переселенців із зони АТО.

Вивчаючи готовність області до надходження великої партії вакцин проти поліомієліту, міжнародні експерти відвідали обласну базу спеціального медичного постачання, поліклініку центральної дитячої міської лікарні м.Житомира,  ФАП с. Іванівка та АЗПСМ с.Вереси  Житомирського району. З-поміж іншого представники ВООЗ відмітили, що медики, які навчаються за програмою пілотного проекту Дитячого фонду ООН (UNISEF) в Україні «Ефективне консультування з питань імунізації», більш глибоко обізнані  в плані формування прихильного ставлення населення до імунізації, в тому числі й до вакцинації дітей. А тому їхній рівень знань і досвід потрібно уніфікувати й донести до медпрацівників первинної ланки.

2015_04_28_02

Заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Сергій Бондарчук поінформував представників ВООЗ, що в області створена сучасна інфраструктура з надання населенню якісних медичних послуг. Наразі на Житомирщині діє 1174 пункти вакцинації, де жителі області можуть зробити щеплення, отримати інформацію про наявність вакцин, про наслідки для здоров’я у разі відмови від щеплення та іншу відповідну консультацію. Він також подякував шановним гостям за турботу та висловив сподівання на подальшу конструктивну співпрацю.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua