На території області вже зафіксовано одразу два випадки укусів людей зміями.

Перший із них трапився 26 квітня у селі Сташки Овруцького району. 50-річний чоловік, перебуваючи у лісі, вийшов на узбіччя дороги, де його за гомілку і вкусив плазун. «Каретою» швидкої допомоги потерпілого було госпіталізовано до реанімаційного відділення Овруцької центральної районної лікарні. Стан його здоров’я задовільний.

Друга неприємна подія трапилася того ж дня із 46-річним мешканцем міста Овруч. Компанія друзів відпочивала на природі. Один із них побачив змію-мідянку та почав з нею гратися – за що і поплатися укусом у руку. Медиками його було відразу ж доставлено до реанімаційного відділення Овруцької ЦРЛ.

На разі потерпілий вже перебуває у терапевтичному відділенні лікувального закладу. Його життю та здоров’ю нічого не загрожує.

2015_04_28_001

Враховуючи зазначене, рятувальники Житомирщини застерігають населення області! Укус змії може мати дуже серйозні наслідки, тому що отрута швидко вражає життєво важливі системи організму людини: серцево-судинну, кровотворну, нервову. У вкушеного вже через півгодини наступають загальні ознаки отруєння: слабкість, головний біль, блювота, задишка, запаморочення, з'являється набряклість тканин тощо.

Змії поширені в заболочених місцях, болотах, біля зарослих озер і ставків, у горах та пустелях. Будучи нічними тваринами, удень вони ховаються в старих пнях, у копицях сіна, під каменями або стовбурами дерев. Саме тому ці предмети краще не торкатися руками, а користуватися ціпком.

Особливо уважними треба бути у занедбаних кар'єрах, серед кам'яних руїн, у закинутих будівлях. Змії іноді навіть оселяються на місцях, залишених людиною.

У перші хвилини після укусу варто спробувати відсмоктати частину отрути з рани. Кров'янисту рідину, що відсмоктується, треба відразу ж спльовувати. Відсмоктування не можуть робити люди, у яких у роті є язви та ранки. Потім з підручних матеріалів на уражену кінцівку накладають шину і вживають заходів для екстреного транспортування потерпілого в лікувальну установу.

Отож прислухайтесь до порад фахівців та будьте максимально обережними!

За повідомленням У ДСНС у Житомирській області