17 березня на базі Житомирської обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського відбулося відкриття сучасного кардіохірургічного центру.

Відкриття центру відбулося за участі голови облдержадміністрації Сергія Машковського, голови обласної ради Віталія Француза, генерального директора ДУ «Інститут серця МОЗ України» Бориса Тодурова, директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександра Торбаса, представників громадських організацій та регіональних ЗМІ.

2015_03_17_002

-Нагальною проблемою в області, - зазначив Олександр Торбас, - є надання кардіохірургічної допомоги хворим з ішемічною хворобою серця, з клапанною патологією серця, хворим з тромбоемболією легеневої артерії. Транспортування на великі відстані  таких хворих є небезпечним та унеможливлює надання їм спеціалізованої кардіохірургічної допомоги.

На базі обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського ще з вересня 2012 року проводилась реконструкція площ для кардіохірургічного центру. Виконавцем будівельних робіт є департамент капітального будівництва і архітектури облдержадміністрації. Кошторисна вартість будівельних робіт становить 6 млн. 181 тис. 158 гривень.

Впродовж 2012-2013 років для відкриття кардіохірургічного центру було закуплено сучасне медичне обладнання та  розхідні матеріали на суму 11 млн. 911 тис. 606 гривень. За сприяння керівництва облдержадміністрації та обласної ради, депутатського корпусу обласної ради та завдяки підтримці департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації у 2015 році було завершено реконструкцію площ кардіохірургічного центру.

2015_03_17_003

Зі слів завідувача кардіохірургічного центру Анатолія Матвійчука, структура центру передбачає кардіохірургічне відділення на 16 ліжок, операційний блок, відділення анестезіології та інтенсивної терапії для кардіохірургічних хворих на 6 ліжок. В кардіохірургічному центрі будуть виконуватись оперативні втручання на відкритому серці  з клапанною патологією серця, з ішемічною хворобою серця, з тромбоемболією легеневої артерії, патологією магістральних судин. Центр працюватиме цілодобово із бригадою реаніматологів, кардіохірургів та судинних хірургів.

Кардіохірургічний центр у Житомирі дасть можливість істотно поліпшити статистику смертності від серцево-судинних захворювань та надаватиме повний комплекс кардіохірургічної допомоги жителям області.

2015_03_17_001

Довідково:

За даними ВООЗ та світової кардіологічної і кардіохірургічної практики реальне зниження смертності від хвороб системи кровообігу можливо лише при виконанні більше 1000 операцій за рік по реваскуляризації міокарда з розрахунку на 1 млн. населення.

Поширеність серцево-судинних захворювань в Україні набрала загрозливих масштабів. У зв’язку з цим в області було проведено глибокий аналіз стану захворюваності населення області на серцево-судинні захворювання та організації надання допомоги хворим з даною патологією.

У структурі захворюваності дорослого населення області за даними 2014 року лідирує ішемічна  хвороба  серця  - 229318 чоловік (в тому числі хворих із стенокардією - 79726 пацієнтів), інфаркт міокарда - 900 осіб, серед яких 320 пацієнтів - це люди працездатного віку.

2015_03_17_004

Минулого року в області від серцево-судинних захворювань померло 7364 хворих, зокрема  від інфаркту міокарда - 211 чоловік, із них 58 людей працездатного віку. А вихід на первинну інвалідність від ішемічної хвороби серця становив 222 особи.

У 2014 році в обласній клінічній лікарні ім.О.Ф.Гербачевського  379 пацієнтам з ішемічною хворобою серця проведено діагностику судин серця (коронарографії). Із них 80 пацієнтам проведено стентування  коронарних судин. 180 пацієнтів потребували оперативного втручання на відкритому серці (аорто-коронарне шунтування). Для реального зниження показників смертності від ішемічної хвороби серця мешканців області та з метою виявлення ураження серцевих артерій, в області  щороку повинно виконуватись близько  2000 коронарографій.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua