Директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас відкрив засідання колегії ДОЗ за участі заступника голови обласної ради Руслана Годованого, яке відбулося 27 лютого в Житомирському інституті медсестринства.

У засіданні також взяли  участь заступники директора ДОЗ Валентина Грищук та Сергій Бондарчук, голова обкому профспілки працівників охорони здоров’я Алла Супряга, а також головні лікарі та голови профспілкових організацій ЦРЛ, ЦМЛ, ТМО, центрів ПМСД, обласних лікувально-профілактичних закладів, керівники навчальних медичних і фармацевтичного закладів, начальники управлінь і відділів охорони здоров'я міст і районів області, головні та обласні позаштатні фахівці (дорослі та дитячі), голови медичних комісій військоматів відповідно до питань колегії.

Згідно з порядком денним лікар-терапевт обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського Ірина Раєцька ознайомила присутніх з роботою медичних комісій в період проведення часткової мобілізації в області.

Про реабілітацію учасників Антитерористичної операції йшлося у виступі заступника головного лікаря з амбулаторно-поліклінічної роботи обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського Сергія Шевченка.

Головний спеціаліст відділу мобілізаційної роботи та спеціальних питань департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Борис Бичковський проінформував про стан цивільного захисту спеціалізованої медичної служби.

2015_02_27_01

Заслухавши інформацію заступника головного лікаря обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського з поліклінічної роботи Сергія Шевченка, виступи головних лікарів закладів охорони здоров’я, колегія відмічає, що з вересня 2014 року після затвердження Житомирською обласною радою програми соціальної підтримки громадян, які прибувають з тимчасово окупованої території, районів проведення антитерористичної операції на територію Житомирської області та військовослужбовців, працівників Збройних сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, інших силових структур області, що брали участь в АТО в 2014 році та видання головою обласної державної адміністрації розпорядження про затвердження порядку використання коштів обласного бюджету для соціальної підтримки, в тому числі учасників АТО, склалася чітка та ефективна система надання медичної допомоги та проведення реабілітації учасникам АТО.

Організаційні засади в цьому напрямку викладені в Дорожній карті медичної реабілітації учасників АТО та в Пам’ятці для учасників АТО департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

Практична робота щодо лікування та реабілітації учасників АТО проводиться у 26-ти закладах охорони здоров’я вторинного рівня та в 7-ми закладах третинного рівня надання медичної допомоги.

Зокрема, в обласній психіатричній лікарні №1, в обласній клінічній лікарні ім.О.Ф.Гербачевського та в обласному медичному консультативно-діагностичному центрі отримали консультативну допомогу близько 4000 учасників АТО.

Профільною комісією при консультативно-діагностичній поліклініці обласної клінічної лікарні скеровано на стаціонарне лікування та реабілітацію 556 учасників АТО, а відповідною комісією обласної психіатричної лікарні №1 - 179 осіб.

В стаціонарах третинного рівня проліковано 664 особи, в стаціонарах вторинного рівня - 302 особи, а всього - 966 учасників АТО.

Проводилося відшкодування витрат закладів охорони здоров’я на харчування за підвищеною нормою (35 грн. на один ліжко-день) та лікарські препарати і засоби медичного використання (40 грн. на один ліжко-день) закладам охорони здоров’я третинного рівня та вторинного рівня в Коростені, Бердичеві, Новоград-Волинському та Малині.

2015_02_27_02

Відсутні скарги учасників АТО на якість надання медичної допомоги та реабілітації в закладах охорони здоров’я області.

Робота медичних працівників в цьому напрямку позитивно оцінена головою   комітету  Верховної   Ради   України   з    охорони   здоров’я Ольгою Богомолець в ході нещодавнього її візиту до Житомирської області.

Заступник голови обласної ради Руслан Годований та директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас наголосили на максимальній увазі медпрацівників щодо надання медичних послуг учасникам Антитерористичної операції та членам їх сімей.

Директор ДОЗ Олександр Торбас також щиро подякував головним лікарям ЛПЗ області та їхнім колективам за  самовіддану працю, за врятовані життя та здоров’я тисяч пацієнтів.

-Ваші відповідальність та високий професіоналізм, мужність та самопожертва, - зазначив Олександр Торбас, - здобули глибоке визнання з боку держави та суспільства.

Він повідомив, що за  попередніми даними рейтингової оцінки стану здоров’я населення, доступності та якості медичної допомоги, профілактичної роботи, ресурсного забезпечення закладів охорони здоров’я України за оперативними даними моніторингу 2014 року галузь охорони здоров’я  Житомирської області зайняла І місце серед усіх регіонів.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72.

E-mail:  press@ztomc.net.ua