15 лютого – Міжнародний день дітей з онкологічними хворобами

День дітей, хворих на рак відзначають щорічно багато країн планети. Ця дата вперше з'явилася в календарі в 2001 році за ініціативи Всесвітньої конфедерації батьків дітей, хворих на рак.

Сьогодні День дітей, хворих на рак, проводиться більш ніж в 40 країнах під патронатом Міжнародного товариства дитячих онкологів. Це не день відчаю, а свято перемоги малюків і дорослих, лікарів, родичів хворих і всіх, хто не байдужий до чужого горя.

Основна мета цього дня – покращити інформування суспільства про проблеми дитячих онкологічних хвороб.

Слова «онкологія» та «рак» у кожного з нас викликають якщо не жах, то почуття приреченості, безнадійності. Словосполучення «дитячий рак» взагалі важко вкладається у свідомість. Ця хвороба приходить невідомо звідки, здається, що порятунку немає. Але рак можна перемогти. Ненебезпечне, важке, але в більшості випадків виліковне захворювання. І вдається це завдяки зусиллям лікарів, батьків та всіх небайдужих людей, хто допомагає діткам подолати хворобу.

2015_02_13_01

Якщо 30 років тому на Україні виживало до 10% дітей, хворих на рак, то сьогодні – більше половини. Треба тільки вчасно діагностувати захворювання, правильно його лікувати. Так стверджують дитячі онкологи, які щодня разом з батьками хворих дітей борються за життя маленьких онкологічних хворих.

Як і в більшості країн, в Україні вже протягом багатьох років онкологічні захворювання стають головною причиною смертності людей. Запорукою успішного лікування онкологічних захворювань вважається своєчасна діагностика. Якщо хвороба виявляється на першій або другій стадіях, лікування часто веде до сприятливого результату. Однак десята частина випадків раку виявляється тільки на третій стадії, а у восьми відсотків дітей його діагностують лише на четвертій стадії.

Складність полягає ще й у тому, що форм онкології дуже багато — близько 200, а хвороба може початися практично в будь-якому органі.

У дітей в структурі онкології перше місце займають захворювання кровотворної та лімфатичної системи. Далі йдуть новоутворення ЦНС, м'яких і сполучних тканин, суглобових хрящів і кісток. Хворіють діти абсолютно різної вікової категорії, від  одного місяця життя до 18 років, і всі вони потребують дуже агресивного важкого лікування.

В Україні від раку щогодини помирає 10 людей. Щорічно у світі злоякісні пухлини і лейкози реєструють у більше ніж 160 000 дітей, близько 90 000 з них -  вмирають. Зі 160 тисяч онкологічних захворювань, які виявлять в українців щороку, близько 1,5 тисячі – у дітей. В Україні щорічно реєструється 800-1000 випадків злоякісних пухлин у дітей. Сотні з них вилікувати не вдається. Сьогодні онкохвороби залишаються найдорожчими в лікуванні.

Рівень дитячої онкологічної захворюваності протягом останніх десяти років залишається стабільним. Показник захворюваності коливається від 10,2 до 12,1 (на 100 тис. дітей). Перше місце займають лейкози та лімфоми (частка їх коливається від 31% до 45%), на другому місці - злоякісні новоутворення головного мозку (17%-19%), на третьому - злоякісні пухлини м’яких тканин - (14%-15%).

Смертність дітей від злоякісних новоутворень посідає 5-е місце в структурі дитячої смертності, поступаючись нещасним випадкам, перинатальній смертності, вродженим аномаліям, хворобам нервової системи.

В Україні виживають 50% дітей з онкологічними захворюваннями, у світі - 66-79%.

2015_02_13_02

За словами обласного позаштатного дитячого гематолога, завідувачки онкогематологічного відділення обласної дитячої клінічної лікарні Людмили Чмут, найголовнішою проблемою дитячої онкології в нашій області, як і по Україні в цілому, є запізніла діагностика злоякісних захворювань. Переоцінити важливість цього моменту важко – діти, на відміну від дорослих, при своєчасній діагностиці мають 70-80%-ві шанси на повне одужання.

Дитячий рак – це не фатальний вирок, сучасна медицина здатна протистояти хворобі. Якщо 30 років тому на Україні виживало менше 10% дітей, що захворіли на рак, то сьогодні - більше половини.

Боротьба з онкологічними захворюваннями є складною соціальною проблемою, тому основна мета - покращити інформування суспільства про проблеми дитячих онкологічних захворювань.

Багато з нас думають, що хвора на рак дитина – безнадійна і приречена. Насправді їхні життя закінчуються на нашій байдужості! Не викреслюйте зі своїх сердець цих дітей! Вони мають право на життя, на любов, на добрі враження і відкриття. І всіма силами, які в них є, борються за це право. Ми просто зобов’язані їм допомогти.

Не один рік діти онкогематологічного відділення обласної дитячої клінічної лікарні відчувають турботу вчителів та учнів шкіл міста Житомира, колективів та студентів Житомирського національного агроекологічного університету, Житомирського державного університету ім.І.Франка. Учні та студенти влаштовують для дітей концерти з нагоди свят, дарують іграшки та книжки, здають кров.

Вагому психологічну та матеріальну підтримку дітям у відділенні надають Благодійні фонди «Всесвіт за майбутнє», молодіжна громадська організація «АРТ-село», Фонд допомоги онкохворим дітям «Разом до життя», які відвідують хворих у відділенні, проводять з ними заняття з арт-терапії, влаштовують благодійні аукціони з метою збору коштів для онкохворих діток.

За підтримки житомирян в минулому році троє дітей змогли використати свій шанс лікування за кордоном.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua