От у чому питання… А тим часом за три роки в Житомирі має бути побудований новий комплекс обласного онкологічного диспансеру. Про це під час однієї з зустрічей із представниками засобів масової інформації повідомив начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації О.М.Торбас.

2011_12_15_1

Проте ще донедавна не вистачало коштів навіть на завершення проектно-кошторисної документації для будівництва лише одного корпусу закладу, потреба в якому вкрай нагальна – фінансова нестача не вперше стає на заваді гарним намірам. Тому й звернулися ми до керівника галузі області за детальним роз’ясненням повідомленого.

- Олександре Михайловичу, вже давно стан приміщень обласного онкодиспансеру потребує не просто уваги влади, а конкретного, як мовиться, вкладання коштів…

- Сьогодні сам будівельний комплекс онкодиспансеру не відповідає жодним технічним, санітарно-гігієнічним вимогам, умови ж роботи працівників закладу та перебування в ньому пацієнтів не входять до жодного нормативу. На моє запрошення цю медичну установу відвідав голова обласної ради Йосип Антонович Запаловський. Оглянувши приміщення онкодиспансеру та вивчивши проблеми, він доручив мені особисто підготувати конкретні листи з тими визначеннями в грошовому еквіваленті, які можуть допомогти вирішити найбільш болючі проблемні питання.

- Вони стосуються не лише зведення  нового онкодиспансеру?

- Саме так – для проведення комплексного лікування (а в онкологічній службі воно має три складові) необхідно придбати два нових пристрої до обладнання для променевої терапії. Їх загальна вартість становить близько 1 мільйона 200 тисяч гривень. Але навіть якщо віднайти ці кошти, справу зупиняє той факт, що самі ці апарати для проведення променевої терапії на сьогоднішній день повністю вичерпали свій технічний ресурс - їх необхідно терміново замінити, інакше в будь-який момент процес лікування онкологічних хворих зупиниться. Наслідки ж виявляться надто сумними – ціною цього може стати людське життя.

Тому ми звертаємось до керівництва області – переконаний, що за допомогою обласної ради, облдержадміністрації зможемо технічно збільшити потенціал обласного онкодиспансеру.

- А чи може заклад розраховувати на будівництво нових корпусів?

– На початку року це питання порушувалося дуже активно - вивчалося, проводилися відповідні зустрічі. Підготовлена проектно-кошторисна документація. Влада області зверталася до Адміністрації Президента,  Кабінету Міністрів. Ми мали сподівання, що Кабінет Міністрів нам виділить кошти для того, щоб побудувати новий онкодиспансер у Житомирі.

Приїздили представники ізраїльської фірми, яка збудувала в Європі (в тому числі вже й у двох регіонах України) подібні заклади з сучасних матеріалів. Вивчивши можливості Житомирщини, вони представили свій проект і за наявності коштів гарантували за три роки побудувати диспансер та повністю заповнити його відповідним високотехнологічним обладнанням. Ця фірма дійсно активно працює сьогодні не тільки в Україні, а й в інших державах і, маючи відповідний досвід, вони переконали нас у тому, що три роки - абсолютно реальний термін для зведення й облаштування сучасним обладнанням нового онкодиспансеру.

- Ви сказали, що побудування за три роки можливе за наявності коштів – якої суми? Й, зрештою, а чи наявні вони?

- Необхідно близько 200 мільйонів євро. Якщо будуть виділені кошти з державного бюджету – це здійснюватиметься не одномиттєво, а етапами – в середньому знову-таки протягом не менше, як трьох років. Пообіцяв допомогти Кабінет Міністрів України. Проте, оскільки в країні виникли певні фінансові загострення через незадоволення відповідних груп населення, можливо, кошти, які планувалися для цих потреб, були спрямовані на інші цілі. Тож до наступного року наше питання поки що не розглядатиметься. В 2012 році, як пообіцяв Кабмін, до нього повернуться – є сподівання, що новий онкодиспансер у Житомирі таки буде збудований.

Вікторія Паламарчук.