Українці активно користуються зручною цифровою послугою – електронним рецептом. З початку впровадження виписано понад 62 млн електронних рецептів на лікарські засоби, з яких лише понад 1,26 млн – за власні кошти пацієнта.

2023_09_19_01

Електронний рецепт дозволяє не тільки отримати потрібні ліки в зручний спосіб. Разом з іншими цифровими інструментами він допомагає лікарю більш ефективно призначати лікування пацієнту завдяки доступу до історії хвороб пацієнта, даних про його супутні захворювання, інші лікарські засоби, які приймає пацієнт, тощо.

За потреби лікарі можуть створювати план лікування та з часом – відстежувати результати лікування пацієнта.

Отже, які питання ми найчастіше отримуємо від вас щодо використання е-рецепта.

  1. 1. Чи може лікар виписати електронний рецепт дистанційно?

Так, це можливо, зокрема, й у разі хронічних, тривалих чи рецидивуючих захворювань – лікар може виписати електронний рецепт на ліки дистанційно, тобто без проведення особистого прийому (за винятком пацієнтів, які проходять замісну підтримувальну терапію).

Водночас існують ситуації, коли лікар може визначити доцільність та необхідність призначення деяких рецептурних ліків виключно на огляді, керуючись відповідними алгоритмами, протоколами лікування та за необхідності провівши додаткові тестування. Тож у випадку погіршення самопочуття рекомендуємо у будь-якому разі сконтактувати з лікарем або звернутися у медичний заклад для отримання кваліфікованої медичної допомоги.

  1. 2. Що робити, якщо виникли технічні проблеми під час виписування електронного рецепта, приміром, неправильно вказане дозування препарату?

Якщо під час погашення е-рецепта фармацевт помітив помилку у дозуванні лікарського засобу в електронному рецепті, то фармацевт має скасувати недійсний рецепт та порекомендувати вам звернутися до лікаря за новим рецептом. Зробити це можна навіть дистанційно. Якщо це технічна помилка, лікар повідомить про це в підтримку медико-інформаційної системи, з якою він працює, для коригування інформації.

  1. 3. Чи може фармацевт бачити в рецепті діагноз та іншу медичну інформацію про моє здоров’я?

Ні, електронний рецепт не містить діагнозу та жодної іншої медичної інформації. Натомість е-рецепт містить лише інформацію про призначення. Тобто фармацевт під час погашення рецепта бачить виключно інформацію про рецепт, а саме: його номер, дату виписування та кінцеву дату дії, прізвище, ініціали та вік пацієнта, назву та кількість лікарського засобу, тривалість та спосіб застосування ліків тощо.

  1. 4. Що робити, якщо ви не отримали смс із кодом рецепта?

Така ситуація можлива з кількох причин:

  • якщо під час реєстрації ви вказали неправильний номер телефону або ж втратили доступ до вказаного номеру.

В такому разі необхідно змінити метод автентифікації в ЕСОЗ.

Це можна зробити, подавши заявку на зміну метода аутентифікації в ЕСОЗ до НСЗУ через онлайн-форму на сайті: https://service.e-health.gov.ua/gromadyanam/koristuvacham-ecoz/authentication-form

  • Якщо під час реєстрації ви обрали офлайн-метод автентифікації (тобто через документи).

В такому разі лікар має надрукувати вам інформаційну пам’ятку до рецепта, яка містить номер рецепта та код його погашення.

Разом із тим ви також можете змінити метод автентифікації через відповідну заявку в НСЗУ, щоб смс-повідомлення від системи (зокрема, і рецепти) приходили на телефон, якщо є затримка чи інша технічна помилка. В такому разі лікар має відправити смс повторно, але не більше 3 разів.

  1. 5. Що робити, якщо ви випадково видалили смс із кодом рецепта?

Якщо після отримання е-рецепта ви випадково видалили смс із номером рецепта та кодом його погашення, необхідно звернутися до лікаря, який зробив вам призначення для того, щоб лікар повторно сформував запит на смс на ваш номер. Це можна зробити, наприклад, зателефонувавши лікареві або написавши йому в доступний месенджер.

Нагадуємо: якщо у вас є питання чи проблеми, пов’язані з електронним рецептом на рецептурні ліки, ви завжди можете звернутися на «гарячу лінію» за коротким номером 1677 (гілка «7»). Оператори підтримки проконсультують вас та допоможуть у вирішенні тих чи інших питань.

Пресслужба МОЗ