4 лютого – Всесвітній день боротьби проти раку. Відзначається з 2000 року. З 2022 року триває трирічна кампанія «Усунення прогалин у догляді». Її мета – зменшення нерівності, яка існує в доступі до якісної онкологічної допомоги у всьому світі. Другий рік кампанії присвячений об’єднанню окремих осіб, організацій, громад, правозахисників і політиків у закликах до змін і вжиття заходів.

2023_02_01_01

9 лютого – Міжнародний день стоматолога. Дата святкування пов’язана з вшануванням Святої Аполлонії, яка вважається покровителькою стоматологів та тих, хто потерпає від зубного болю. Дуже важливо регулярно відвідувати стоматолога, який під час огляду може об’єктивно оцінити стан ротової порожнини, зубів, вчасно діагностувати початкові симптоми хвороби ясен.

13 лютого – Міжнародний день боротьби з епілепсією. Відзначається у другий понеділок лютого з ініціативи Міжнародного бюро з епілепсії (IBE) та Міжнародної ліги проти епілепсії (ILAE). Тема 2023 року буде зосереджена на подоланні стигматизації людей, які живуть з епілепсією, у всьому світі. Епілепсія впливає майже на всі аспекти життя людини, у якої діагностовано це захворювання. Для багатьох людей, які живуть з епілепсією, важче боротися зі стигмою, пов’язаною з цим захворюванням, ніж із самим захворюванням.

15 лютого – Міжнародний день дітей, хворих на рак. Відзначається з 2002 року для підвищення обізнаності про дитячий рак та висловлення підтримки онкохворим дітям і підліткам та їхнім родинам. Кампанія 2023 року зосереджена на підвищенні показників виживання дітей, хворих на рак, та ролі зацікавлених сторін у покращенні їхнього здоров’я, якості життя та добробуту.

28 лютого – Міжнародний день рідкісних захворювань. Відзначається з 2008 року за ініціативою європейської організації з вивчення рідкісних хвороб EURORDIS. Для багатьох рідкісних захворювань не існує ефективного лікування, але сучасна медицина продовжує розробляти терапевтичні методи, що дають можливість покращити якість і подовжити тривалість життя пацієнтів.

КНП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Житомирської обласної ради.