2022_09_30_0001

Жовтень – місяць поінформованості про рак молочної залози. Започаткований 1985 року у США для того, щоб заохотити жінок до профілактики та раннього виявлення захворювання та підтримати хворих на рак молочної залози. Символом цієї щорічної міжнародної кампанії є рожева стрічка.

1 жовтня – Міжнародний день людей похилого віку. Встановлений 1990 року резолюцією Генеральної Асамблеї ООН. Літні люди роблять важливий внесок у життя своєї сім’ї та громади. Проте обсяг цих можливостей значною мірою залежить від одного фактора – здоров’я. Тема 2022 року – «Життєстійкість людей похилого віку в мінливому світі».

8 жовтня – Міжнародний день подіатрії (подології). Заснований Міжнародною федерацією ортопедів з метою підвищити обізнаність про здоров’я стоп. Цьогорічна кампанія спрямована на визначення місця подології як напрямку практичної медицини та важливості лікування захворювань стопи, нігтів та шкіри ніг, що базується на доказовій медицині.

8 жовтня – Всесвітній день хоспісів та паліативної допомоги. Відзначається щорічно в другу суботу жовтня. Паліативна медична допомога підвищує якість життя пацієнтів, які страждають на важкі прогресуючі захворювання у термінальній стадії або мають обмежену перспективу життя.. Тема 2022 року – «Зцілення сердець і громад».

10 жовтня – Всесвітній день психічного здоров’я. Встановлений з 1992 року з ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров’я. Тема 2022 року – «Зробіть психічне здоров’я та добробут для всіх глобальним пріоритетом».

12 жовтня – Всесвітній день боротьби з артритом. Заснований Міжнародною організацією людей з артритом та ревматизмом (ARI) 1996 року. Тема 2022 року – «Все у ваших руках, дійте».

13 жовтня – Всесвітній день боротьби з тромбозом. Відзначається з 2014 року у день народження Рудольфа Вірхова, німецького лікаря, який вперше встановив гістолого-фізіологічну сутність тромбозу. Факторами ризику тромбозу є малорухливий спосіб життя, артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, ожиріння, куріння, високий вміст холестерину у крові.

13 жовтня – Всесвітній день зору. Відзначається щорічно у другий четвер жовтня під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я з метою підвищення обізнаності в усьому світі про важливість належного догляду за очима. У 2022 році продовжиться минулорічна кампанія Всесвітнього дня зору «#LoveYourEyes», яка заохочує людей піклуватися про здоров’я очей і привертає увагу до погіршення зору та сліпоти як глобальних проблем охорони здоров’я.

15 жовтня – Всесвітній день миття рук. Відзначається з 2008 року. Тема 2022 року – «Об’єднаймося заради універсальної гігієни рук» закликає, використовуючи знання, отримані за останні роки, прискорити прогрес у сфері гігієни рук.

15 жовтня – Міжнародний день білої тростини. Заснований 1964 року у США, у 1970 році оголошений Міжнародним днем. Для незрячих людей біла тростина є необхідним інструментом, який дає можливість жити повноцінним та незалежним життям: вільно та безпечно пересуватися з місця на місце, досліджувати та розуміти навколишній світ.

16 жовтня – Всесвітній день анестезіології. Встановлений на честь першого успішного застосування анестезії для загального наркозу в 1846 році. Анестезіологія – одна з провідних галузей медицини, що пов’язана з багатьма іншими розділами медичної науки, такими як хірургія і терапія, фізіологія і патологія, фармакологія і токсикологія.

16 жовтня – Всесвітній день здoрoвoгo харчування (Всесвітній день продовольства). Заснований 1979 року на відзнаку заснування Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО). Тема 2022 року – «Ніхто не повинен залишитися поза увагою».

16 жовтня – Всесвітній день хребта. Започаткований з 2008 року для  підвищення обізнаності щодо профілактики, діагностики та лікування болю в спині та інших проблем із хребтом. Хребет тісно пов’язаний з усіма іншими органами та системами організму, саме тому настільки важливо слідкувати за здоров’ям спини. Тема 2022 року – «Кожен хребет важливий» підкреслює важливість доступу до якісних медичних послуг при захворюваннях спини та хребта.

17 жовтня – Всесвітній день травми. Відзначається з 2011 року. За даними ВООЗ, травматизм є основною причиною смерті та інвалідності в усьому світі. Подолати проблему можна двома шляхами: за рахунок профілактичних заходів і адекватної організації медичної допомоги при травмах.

18 жовтня – Всесвітній день менопаузи. Заснований у 1984 році ВООЗ і Міжнародним товариством менопаузи (IMS). Тема 2022 року – «Пізнання та настрій».

20 жовтня – Всесвітній день профілактики остеопорозу. Започаткований 1996 року Національним товариством остеопорозу Сполученого Королівства за підтримки Європейської Комісії. Тема 2022 року – «Активізуйте зусилля для здоров’я кісток».

20 жовтня Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Встановлений Указом Президента України від 17 січня 2005 р. № 42/2005. При своєчасній діагностиці і адекватному лікуванні раку молочної залози на сьогоднішній день можна мати сприятливий прогноз і надовго продовжити повноцінне життя жінки.

22 жовтня Міжнародний день розповсюдження інформації про заїкання. Відзначається з 1998 року. Тема 2022 року – «Бути побаченим, бути почутим – репрезентація та нормалізація заїкання в мейнстрімі».

24 жовтня Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. Заснований на початку 2000-х років міжнародною організацією Rotary International на честь народження Джонаса Солка, який розробив першу поліомієлітну вакцину. Тема 2022 року – «Здоровіше майбутнє для матерів і дітей».

29 жовтня – Всесвітній день боротьби з псоріазом. Проводиться з ініціативи Міжнародної Федерації Асоціацій хворих на псоріаз з 2004 року. Тема 2022 року – «Психічне здоров’я». Хронічна природа псоріазу, системне запалення, що відбувається в організмі, і той факт, що хвороба помітна на шкірі, підвищують ризик розвитку депресії та тривоги у людей, які живуть з псоріазом. Своєчасне та правильне лікування як псоріазу, так і депресії чи тривоги може ефективно покращити стан людини.

29 жовтня – Всесвітній день боротьби з інсультом. Відзначається з 2006 року. Тема 2022 року – «Хвилини можуть врятувати життя» спрямована на підвищення обізнаності про ознаки інсульту та переваги своєчасного доступу до екстреної медичної допомоги, щоб запобігти найгіршим наслідкам інсульту.

Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики.