2 серпня 2022 року в рамках проведення Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування в КНП «Обласний перинатальний центр» ЖОР відбулося засідання круглого столу на тему «Захист грудного вигодовування  – спільна відповідальність», зініційованого Департаментом соціального захисту населення ОВА. До участі у заході долучилися представники Житомирської ОВА, ДОЗ ОВА, обласних лікувальних закладів, громадськість, ЗМІ.

2022_08_02_01

 Головна подія в житті кожної сім’ї – народження дитини. І немає більшого психоемоційного зв’язку матері з немовлям, ніж під час годування грудьми, адже дитина з молоком матері одержує не лише необхідні поживні речовини, а й психологічну підтримку та материнське тепло.

Про те, що війна внесла свої зміни та свої вимоги до вигодовування немовлят, наголосила на початку робочої зустрічі Світлана Бойм, заступник директора Департаменту соціального захисту населення ОВА. Через війну в Україні тисячі жінок із маленькими дітьми на руках опинилися у вкрай важких умовах, тому зараз надзвичайно важливо продовжити грудне вигодовування немовляти – адже це найкорисніша, найбезпечніша та найзручніша їжа для малюка. Сьогодні вкрай важливим є інформування батьків про грудне молоко та дитячі суміші, їхні переваги та ризики в умовах війни.

 Анна Васянович, т.в.о. директора Департаменту охорони здоров’я Житомирської ОВА, заступник начальника управління реформ і розвитку медичної допомоги населенню – начальник відділу реформ, медицини катастроф та організації медичної допомоги населенню у своєму виступі наголосила, що в Україні підтримка грудного вигодовування була започаткована у 1995 році. А з 2001 року розпочата сертифікація закладів охорони здоров’я на відповідність критеріям ВООЗ та ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини».

 В усіх родопомічних закладах, дитячих відділеннях, жіночих та дитячих консультаціях нашої області наявний документ «Політика підтримки грудного вигодовування дітей», у якому відображено 12 принципів і який є керівництвом до дії у всіх підрозділах. Всі родопомічні заклади Житомирщини успішно впровадили у практику сучасні принципи підтримки грудного вигодовування та ефективні перинатальні технології. Створені та функціонують індивідуальні пологові зали. Забезпечено дотримання теплового ланцюжка. Умови для спільного перебування матері та дитини, для участі членів родини в догляді за новонародженим – комфортні, наближені до домашніх.

 В області налагоджено роботу постійно діючих «Шкіл відповідального батьківства» та лактаційних центрів. Проводиться адекватна підготовка вагітних та породіль з питань підтримки грудного вигодовування (охоплено 97,9 % ) та сімейних пар – до партнерських пологів (охоплено даною підготовкою 78,8 %).

2022_08_02_02

 Евеліна Тишкевич, лікар-неонатолог відділення постінтенсивного догляду, виходжування та реабілітації новонароджених КНП «Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня» Житомирської обласної ради наголосила, що грудне вигодовування – ідеальне харчування, яке сприяє здоровому росту і розвитку дитини, запобігає виникненню інфекцій та алергії, чинить виражені регуляторний та антистресовий ефекти, знімає перенавантаження компенсаторних механізмів тощо. Статус «Лікарні, доброзичливої до дитини», який має ЖОДКЛ, зобов’язує персонал закладу дотримуватись всіх пунктів і принципів підтримки грудного вигодовування, затверджених ВООЗ. Тут створені групи підтримки ГВ, куди може звернутися кожна жінка. Шлях до ГВ розпочинається у пологовому відділенні, а фахівці обласної дитячої клінічної лікарні його продовжують і справа ця не з легких, бо йдеться про недоношених або передчасно народжених дітей. У закладі також діє консультаційний кабінет, де матері передчасно народжених та хворих діток можуть проконсультуватися з питань грудного вигодовування.

2022_08_02_03

 Ольга Юріївна Бороденко, в.о. завідувачки відділення неонатального догляду КНП «Обласний перинатальний центр» Житомирської обласної ради розповіла про 12 принципів підтримки грудного вигодовування, якого фахівці закладу дотримуються в роботі. Завдяки цьому серед здорових новонароджених у цьому закладі 90 відсотків виписуються повністю на грудному вигодовуванні. Велика заслуга в цьому і «Школи відповідального батьківства», яка тут успішно діє і яка допомагає жінці зробити періоди вагітності, пологів та грудного вигодування щасливими.

2022_08_02_04

 Після завершення робочої зустрічі заступник директора Департаменту соціальної  політики ОВА подякувала всім учасникам за участь у роботі круглого столу та вручила невеликі подарунки мамам новонароджених малюків, побажавши, щоб їхні діти росли здоровими і щасливими під мирним небом нашої країни.

Пресцентр ДОЗ