Сьогодні, 14 червня світ відзначає День донора крові. День, коли вшановують всіх, хто бодай раз поділився з іншими частиною себе і таким чином допоміг врятувати чиєсь життя, а іноді — життя й долю цілих родин.

2022_06_14_01

Культура регулярного добровільного і безоплатного донорства є розвиненою в більшості країн світу, і Україна впевнено іде  цим шляхом. Лише упродовж останніх кількох років була централізована структура системи крові, прийнятий закон «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові», оновлені й приведені у відповідність до вимог директив Європейського Союзу критерії для постійного та тимчасового відсторонення від донорства. Триває робота над єдиним інформаційним простором для всіх учасників системи крові, який забезпечить ефективну взаємодію між донорами, реципієнтами, медичними установами та органами влади.

В умовах війни, як і у мирний час, кров, її компоненти і препарати вкрай необхідні закладам охорони здоров’я. Донорська кров може врятувати пацієнтів онкологічних, хірургічних й опікових відділень у цивільних лікарнях, а тепер — у нашій новій реальності — і військових шпиталях. Водночас донорську кров використовують перинатальні центри, що в разі складних ситуацій дає шанс на життя новим українцям і їхнім мамам.

Сьогодні ми віддаємо належне всім: і тим, хто постійно жертвує кров на потреби незнайомих людей, і тим, хто здавав кров лише раз, щоб допомогти рідним або друзям. Ваш внесок у систему охорони здоров’я — неоціненний. Він вимірюється не мілілітрами зданої крові — а людськими життями, які ви допомогли врятувати. Дякуємо!

Цей тиждень ми присвятимо українським донорам, розповімо про те, ким є ці люди, спростуємо найпоширеніші міфи навколо донорства та допоможемо дізнатися, як стати донором.

 

Пресцентр МОЗ.