Житомирщина по праву може пишатися тим, що на її теренах народилося чимало талановитих і обдарованих Всевишнім людей. Але й серед них є яскраві особистості, які наділені винятковими здібностями та особливим талантом - бути Лікарем, бути Людиною з великої літери...
Зрозуміло, що боротьба з підступними хворобами вимагає особливих фахових знань, значного практичного досвіду, а також досконалого розуміння природи людської душі.


Саме таким лікарем, організатором охорони здоров'я на Житомирщині був Володимир Андрійович Пешко. Народився він 4 липня 1933 року в Овруцькому районі в сім'ї лікаря. З дитячих років його приваблював загадковий світ медицини, який він відкрив для себе, часто навідуючись до лікарні, де його батько працював лікарем-терапевтом. Мабуть певний вплив на вибір майбутньої професії юнака мав і його дядько - Модест Роланович Пешко, якому довелося пройти важкими дорогами Великої Вітчизняної війни, де він як лікар-хірург врятував життя багатьом солдатам і офіцерам.


По закінченні Овруцької середньої школи № 1 В. А. Пешко успішно складає вступні іспити до Київського медичного інституту ім. О. О. Богомольця і стає студентом лікувального факультету.


Свій трудовий шлях у 1957 році він розпочав лікарем-хірургом Брусилівської районної лікарні. З 1958 по 1963 рік В. А. Пешко - ординатор-хірург, заступник головного лікаря Коростишівської центральної районної лікарні. У тому ж році його - грамотного організатора медичної справи, відповідального працівника - призначають головним лікарем цієї ж лікарні. Цю посаду він обіймав упродовж десяти років. Саме завдячуючи своєму головному лікарю, лікарня однією із перших в Україні стала базовим медичним закладом Всесвітньої організації охорони здоров'я. За досвідом до лікарні зверталися організатори охорони здоров'я усього радянського простору та багатьох зарубіжних країн.


Висококваліфікованого лікаря, збагаченого гарним досвідом практичної діяльності, у червні 1972 року призначають на посаду головного лікаря Житомирської обласної лікарні, де він чимало зробив для зміцнення її матеріально-технічної бази та кадрового потенціалу.


З квітня 1975 року Володимир Андрійович Пешко - завідуючий відділом охорони здоров'я Житомирського облвиконкому. На цій високій посаді В. А. Пешко проявив себе грамотним організатором охорони здоров'я, ініціативним, принциповим керівником. Він чимало уваги приділяв упровадженню системного підходу в управлінні закладами охорони здоров'я області, зміцненню їх матеріально-технічної бази, розбудові об'єктів охорони здоров'я. Починаючи з 1976 року, завдяки його ініціативі й наполегливості, при сприянні обласних і місцевих органів влади та за рахунок промислових і сільськогосподарських підприємств, упродовж десяти років в області було освоєно 30 мільйонів карбованців на будівництво ЛПЗ, введено в дію 14 сучасних лікувальних корпусів та 14 нових поліклінік. В усіх районах були організовані відділення швидкої і невідкладної медичної допомоги, а в містах - станції швидкої і невідкладної медичної допомоги. Кількість терапевтичних лікарняних дільниць зросла з 194 до 307, педіатричних - з 140 до 234. Особливу увагу, зокрема, В. А. Пешко приділяв розвитку системи охорони здоров'я сільського населення - при ньому було організовано роботу 27 сільських ФАПів. Забезпеченість населення ліжками зросла з 111 до 120 на 10 тисяч населення; лікарями - з 19,6 до 26,6; середніми медичними працівниками - з 73 до 81,9.


В обласній лікарні були відкриті спеціалізовані відділення: торако-пульмонологічне, ревматологічне, опікове, проктологічне, судинної хірургії. Значно поліпшились якісні показники діяльності лікувально-профілактичних закладів, упроваджувались нові методи профілактики, діагностики і лікування захворювань.


Неодноразово на базі закладів охорони здоров'я області проводились республіканські науково-практичні конференції, симпозіуми за участю таких відомих науковців, як А. Ю. Романенко, В. Д. Братусь, Є. Г. Гончарук, А. Ф. Лазар, В. Й. Милько, С. С. Лаврик.


За словами Володимира Андрійовича, він був щасливий від того, що в свій час йому випала доля працювати пліч-о-пліч на Житомирщині з такими славетними лікарями, як Герой Соціалістичної Праці, заслужений лікар О.Ф. Гербачевський; заслуженими лікарями О. Ф. Волошиною, А. В. Калініною, Р. А. Бехом, В. М. Животаєвим, В. П. Муравйовим, Є. О. Бондаренко, І. Г. Ямковою, В. В. Олійник, А. О. Савченко, А. О. Мельничуком, Ю. П. Спіженком.


Працюючи в останні роки начмедом обласної лікарні, В. А. Пешко немало уваги приділяв проблемі лікування населення області, яке постраждало від аварії на ЧАЕС.


За досягнуті успіхи в організації медичного обслуговування населення В. А. Пешко був нагороджений орденами "Трудового Червоного Прапора", "Знак Пошани", медалями "За трудову доблесть", "За доблесну працю", знаком "Відмінник охорони здоров'я".
Він неодноразово обирався депутатом районної і обласної рад.


Передчасна смерть перервала життєвий шлях Володимира Андрійовича Пешка на 59-му році життя... Проте пам'ять про видатного організатора охорони здоров'я області назавжди залишиться у серцях його однодумців, колег, учнів і послідовників.