22 вересня 2003 року виповнилося 80 років засновнику ортопедо-травматологічної служби Житомирської області В. Ф. Патлаю.
Віталій Федорович народився в селі Новоставці Хмельницької області в багатодітній сім'ї. Після закінчення середньої школи в 1939 році юнак поїхав до родичів на Донбас, де вступив в "ГОРП-РОМУЧ" (ПТУ), по закінченні якого працював електрослюсарем на шахті.


В перші дні Великої Вітчизняної війни Віталій попросився добровольцем на фронт, і його зарахували курсантом Тамбовського артилерійсько-технічного училища, яке закінчив достроково в 1942 році і був направлений у 21-у гвардійську стрілецьку дивізію 64-го гвардійського стрілецького полку. З дивізією брав участь у жорстоких боях під Смоленськом, на Калінінському і Прибалтійському фронтах.


Під час бойових дій - неодноразово поранений. Найтяжчим було поранення у листопаді 1943 року - вогнепальний перелом правої нижньої кінцівки з наступною ампутацією на рівні стегна. Перебуваючи у госпіталі, Віталій почав мріяти про те, щоб стати лікарем і самому лікувати людей.
Йому не бракувало наполегливості - і в 1944 році інвалід Великої Вітчизняної війни В.Ф. Патлай стає студентом Київського ордена Червоного Прапора медичного інституту, який успішно закінчує у 1949 році.


Після закінчення інституту його зарахували до клінічної ординатури Київського НДІ ортопедії-травматології, яку він теж успішно закінчив і отримав у 1952 році направлення на роботу в Житомирську область, де був призначений на посаду завідувача травматологічного відділення обласної лікарні та обласним позаштатним ортопедом-травматологом.


На той час в обласній лікарні, керованій головним лікарем О.Ф. Гербачевським, на базі хірургічного відділення було виділено 20 ліжок для ортопедо-травматологічних хворих. Лікуванням травматологічних хворих займалися загальні хірурги, в тому числі й головний хірург. Проводились оперативні втручання - остеосинтез кісток металевими гвинтами. (Ще в 1930 році, завдяки О.Ф. Гербачевському, в обласній поліклініці з'явився рентгенівський апарат, що дозволило точно встановлювати діагноз.)


Поряд з лікуванням травматичних пошкоджень розпочинається етап надання спеціальної допомоги хворим з кістково-суглобовим туберкульозом, уродженими паралічами. Після завершення будівництва 2-х корпусів обласної лікарні було створено самостійне ортопедично-травматологічне відділення на 60 ліжок. У 60-х роках створюється травматологічне відділення в 1-й міській лікарні. На початку 70-х років відкривається дитяче ортопедичне відділення на 60 ліжок, очолює його В. В. Оніщенко. Відділення та травматологічні кабінети організовуються у великих містах та районних центрах області, виділяються травматологічні ліжка на базі хірургічних відділень ЦРЛ. Усього було відкрито 28 травматологічних відділень із загальною кількістю ліжок - 1100.


В обласній лікарні під керівництвом Віталія Федоровича проводилась значна практична робота, щорічно проходили науково-практичні конференції за участю провідних спеціалістів КНДІОТ. Продовжувалась робота з підготовки лікарів-травматологів та гіпсотехніків, проводилися навчальні курси для лікарів-хірургів ЦРЛ.


За час роботи, Віталієм Федоровичем було виконано понад 10 тисяч операцій при різних травмах та захворюваннях; на консультативних прийомах прийнято декілька десятків тисяч пацієнтів.


За бойові та трудові заслуги В.Ф. Патлай нагороджений двома орденами Великої Вітчизняної війни І та ІІ ступенів, орденом Трудового Червоного Прапора, орденом "Знак Пошани" та 14-ма медалями. Він - відмінник охорони здоров'я.


З 2001 року Віталій Федорович перебуває на заслуженому відпочинку. Скромність, вимогливість, чуйність, принциповість, інтелігентність, увага до хворих - найяскравіші риси його особистості - зробили Віталія Федоровича глибоко шанованим і любимим усіма учнями й колегами.