У золотий літопис охорони здоров'я Житомирської області і всієї країни Лікарем з великої літери вписано ім'я талановитого хірурга, впроваджувача лапароскопічних методик в абдомінальній хірургії та оперативній гінекології, засновника і голови Асоціації колопроктологів України, начальника Військово-медичного управління СБУ, генерал-майора Михайла Петровича Захараша.


Завідувач кафедри факультетської хірургії Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця, продовжувач справи відомих хірургів - професорів Гната Матяшина та Юлія Балтайтиса - в цій відомій науковій школі, Михайло Петрович є ще й чудовим педагогом.


...У житті, кажуть, як на довгій ниві. Навесні 1986 року професор М. П. Захараш здійснив справжній науковий подвиг, адже одразу після аварії на ЧАЕС, упродовж декількох тижнів один із перших брав безпосередню участь у медичному двобою з ядерним монстром, виходячи з патогенезу променевої хвороби.


Саме Михайло Петрович як керівник спеціальної служби СБУ вперше впровадив систему інтенсивної дезінтоксикаційної терапії з декорпорацією радіонуклідів, завдяки застосуванню новітніх сорбентів.


Лікування відбувалося за клінічними схемами, розробленими М. П. Захарашем разом з відомим дослідником і винахідником цих засобів, завідувачем відділу в Інституті ім. Р. Є. Кавецького НАМ України, лауреатом Державної премії СРСР професором В.Г. Ніколаєвим. Це був досить сміливий науковий вчинок - адже за новітньою методикою таких хворих, окрім військового шпиталю СБУ, ніде більше не лікували.


Рятівну ініціативу Михайла Петровича належним чином оцінювали експерти державного рівня, хоча відповідна інформація, звісно, тоді широко не поширювалась. А докторську дисертацію Михайло Петрович присвятив проблемам хірургії травного тракту на тлі вплину іонізуючої радіації, продовжуючи свою прихильність до абдомінальної хірургії. Слід зазначити, що кандидатську дисертацію Михайло Петрович Захараш захистив, працюючи заступником головного лікаря з лікувальної роботи Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О. Ф. Гербачевського.


Керуючись багатим набутим досвідом, М.П. Захараш видав книгу практичних нарисів з абдомінальної хірургії. Адже набуток нового напрямку під його керівництвом - понад 2500 лапароскопічних втручань.


Ще одним перспективним напрямком діяльності вченого є впровадження електрозварювання в хірургії як конкурента звичайних швів, - Михайло Петрович знову одним із перших звернувся до цієї технології за підтримки академіків Б. Є. Патона і О. Ф. Возіанова. Свої операції за цією методикою хірург демонстрував і в США, де високу оцінку отримав від Дональда Стробінга - президента СSМС, поважної американської хірургічної фундації.
М. П. Захараш є головним проктологом МОЗ України. А стратегія МОЗ України - діяти справді наступально, що підтверджено нещодавно виданим наказом про вдосконалення служби проктології. Попереду у видатного науковця, яким по праву пишається Житомирщина, ще багато нагальних і великих справ.