До 1933 року селище Дзержинськ називалось Романів. Уперше воно згадується в 1471 році. Належав Романів графам Ілінським, які звели в ньому величний палац. Маєток Ілінських був значним осередком культури краю. Тут діяли бібліотека, картинна галерея, опера. На жаль, ця пам'ятка архітектури була знищена пожежою.


Історична назва - смт. Романів і Романівський район - відновлені Постановою Верховної Ради України "Про відновлення назви смт. Романів і Романівський район від 09.07.2003 р.


В палаці графа Ілінського працював домашній лікар. Відомо, що в 1887 році в Романові функціонувала аптека (аптечний склад), яка продавала ліки, парфуми та різні вироби медичного призначення.


Лікарні на той час не було, на всю волость був лише один фельдшер та примітивна амбулаторія.


В 1922 році в Романові відкрито лікарню, в якій працювало 8 працівників, у тому числі один лікар. Протягом року в умовах стаціонару лікувалось 126 осіб і 3650 амбулаторних хворих. З 1 листопада 1922 року по 1 лютого 1923 року було зареєстровано 169 народжень та 69 смертей. У 1923 році частина націоналізованих приміщень передавалась під медичні заклади. В 1924 році Романівська волость переходить до Миропільського району Житомирського округу. На цей час тут уже є 27 медичних працівників, функціонує амбулаторія на Романівському склозаводі, де прцює один фельдшер. Усього на заводі працює 450 робочих, а разом з сім'ями на території заводу проживає 3500 чоловік. У 1927 році в Романові (в лікарні на 15 ліжок з амбулаторією) було 2 лікарі.


З 1927 по 1939 роки тут працювала головним лікарем Євгенія Абрамівна Байтман. Вона - і лікар-хірург, і акушер, і педіатр. Прийом хворих здійснювався в трьох кабінетах (хірургічному, терапевтичному - він же педіатричний, та зубному).


Постійно розширювалася структура і мережа медичних закладів району. Так, у 1937 р. організовано 2 лікарські амбулаторії та фельдшерські пункти в сс. Врублівка, Гвоздярня, Камінь, де працювали один лікар і 3 фельдшери. Крім цього, після реконструкції в підсобні приміщення помістя Ілінських переводяться інфекційне та хірургічне відділення. В 1940-1941 роках у Дзержинську функціонує лікарня на 75 ліжок, в якій працюють 6 лікарів, 27 середніх медичних працівників. На той час майже в кожному селі функціонували колгоспні пологові будинки. В районі функціонують аптека, районна санепідемстанція.


Вагомий внесок у розвиток закладів охорони здоров'я Романівського району внесла Ніна Феодосіївна Оркуш, яка народилась 21.11.20 р. в Романові. Після звільнення території нашого району від німецько-фашистських загарбників, з 20.01.44 року по січень 1945 - вона працювала головним лікарем району, в подальшому очолювала районний загін по боротьбі з тифом; а з 1946 по 1948 рр. стала головним лікарем Станіславівської дільничної лікарні, яку в 1948 році було перепрофільовано в протитуберкульозну лікарню. З 1950 по 1986 рр. - Окруш обіймала посаду районного фтизіатра (нагороджена медаллю "За трудову доблесть", знаком "Відмінник охорони здоров'я").


З 1949 по 1957 рр. керівництво закладами охорони здоров'я району здійснювалось через райздороввідділ, який очолював Броніслав Йосипович Радушинський. Це на його долю випало відновлювати лікувальні заклади району, організовувати і надавати медичну допомогу жителям району. Немало років Броніслав Йосипович завідував лабораторією, був активним діячем у громадському житті, очолював районне Товариство Червоного Хреста. Броніслава Йосиповича нагороджено медаллю "За трудову доблесть", знаком "Відмінник охорони здоров'я".


В 1947 році Дзержинський районний відділ охорони здоров'я опікується такими медичними закладами: Дзержинська районна лікарня, Дзержинська райСЕС, аптека, Миропільська дільнична лікарня, Биківська дільнична лікарня, Станіславівська туберкульозна лікарня, ФП сс. Врублівка, Гвоздярня, Камінь.


На початку 50-х років Дзержинську центральну районну лікарню очолює Петро Петрович Муравйов, якого змінює Георгій Андрійович Распутняк, а в подальшому - Андрій Костянтинович Орашкович.


У 1957 році керівництво закладами охорони здоров'я проводиться через районну лікарню. В цей період значно розширюється мережа лікувальних закладів, в якій нараховується 5 лікарень і 36 фельдшерських пунктів.


З 1962 по 1975 рр. районну лікарню очолює Василь Петрович Малиновський, при ньому збудовано поліклініку, пологове і терапевтичне відділення, господарчий корпус. У цей час працюють: завідуючим пологовим відділенням - Ігнатій Йосипович Усенко, акушерками - Хавроня Василівна Нікіфорова, Паша Меркуріївна Крижанівська, Лідія Олексіївна Радушинська, Поліна Романівна Леоненко, завідуючим хірургічним відділенням - Іван Якович Трушин, учасник бойових дій ВВВ, медичні сестри Марія Антонівна Рокицька, Зіна Миколаївна Кузьмінчук, Параска Михайлівна Козирєва, Шура Вольфівна Короскер. У цей же час лікарем-хірургом працює Анатолій Олександрович Мельничук, лікарем-ЛОР В.Є. Кирієнко, ортопедом-травматологом Микола Адамович Коханчук, заступником головного лікаря з лікувальної роботи Борис Ісакович Марголін, у подальшому - Анатолій Андрійович Савінков, терапевтичне відділення очолювала Ірина Ананівна Распутняк, згодом - Катерина Малиновська.
Протягом багатьох років, з початку 50-х по 80-і роки, лікарем-педіатром працювала Раїса Мойсеївна Короскер, медсестрами - Лідія Федорівна Процюк, А. Сурікова, Антоніна Михайлівна Псєта, М.П. Лещенко.


Завідуючою інфекційним відділенням майже всі повоєнні роки аж до 1986 - була Ганна Гаврилівна Єлфімова, медичними сестрами відділення - Ніла Павлівна Мельничук, Феля Антонівна Данілевич.


З 1976 по 1978 рр. головним лікарем працював Іван Віталійович Шамрай, з 1978 по 1982 рр. - Володимир Іванович Майстренко. Значний внесок у розвиток охорони здоров'я району вніс головний лікар Сергій Володимирович Кобилінський, який очолював районну лікарню з 1982 по 1986 рр. В районі було розпочато роботу по зміцненню матеріально-технічної бази лікувальних закладів. У 1968 році почалось будівництво поліклініки ЦРЛ. У цей час у виконання комплексної програми здоров'я зробили значний внесок заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення Валентин Дмитрович Парій та районний педіатр Людмила Іванівна Волтарніст.


З 1987 року колектив Дзержинської ЦРЛ очолює головний лікар О.М. Галяс. Продовжується робота з покращання матеріально-технічної бази первинної ланки охорони здоров'я. Збудовано, за новим проектом, 14 ФАПів, 8 ФП з житлом для медичних працівників, 4 ФАПи газифіковано. Відкриваються лікарські амбулаторії на базі ФАПів.


У 1987 році закінчено будівництво поліклініки на 375 відвідувань у зміну, розпочато будівництво лікувального комплексу на 200 ліжок. У 1994 році здається в експлуатацію дитяче відділення, а в 1996 - харчовий блок, продовжується будівництво лікувального корпусу.


З 1987 року поліклініка ЦРЛ виконує основну роботу по забезпеченню населення амбулаторно-поліклінічною допомогою. Очолює поліклініку з 1991 року Наталя Омелянівна Сич - лікар вищої категорії, депутат районної ради.


Прийом у поліклініці здійснюється за 23 спеціальностями. До складу поліклінічного відділення входять:
- дитяча консультація (райпедіатр Анатолій Миколайович Воробйов, лікарі-педіатри Є. П. Шанюк, Валентина Павлівна Хмільовська, Віра Василівна Ковальова , медичні сестри);
- жіноча консультація (лікар-гінеколог Ірина Василівна Лукович);
- стоматологічне відділення (райстоматолог Клавдія Михайлівна Черняхович, лікар-стоматолог Ірина Юріївна Завадська, зубні лікарі Наталія Юріївна Земик, Ніна Іларіонівна Ілюшенко, Ніна Степанівна Столяр, Алла Володимирівна Никодюк, Ірина Ленчицька;
- рентгенологічне відділення (рентген-лаборант В.І. Горбатюк та Л. Пахнова );
- лабораторне відділення (завідуюча Галина Костянтинівна Шанюк);
- кабінет інфекційних захворювань (м/с Г.І. Козлова);
- тубкабінет (райфтизіатр Микола Степанович Сич);
- онкологічний кабінет (Микола Васильович Кушнірчук, м/с З.М. Кузьмінчук);
- урологічна служба (лікар Я.П. Хлопчишин);
- неврологічний кабінет (Л.О. Яшнік, м/с Р.О. Дідківська);
- психіатричний кабінет (лікар І.В. Серт, м/с О.І. Кузьмінчук);
- наркологічний кабінет (лікар Л.Ф. Хмільовський);
- травматологічний кабінет (лікар А.М. Рацюк, м/с О.В. Поліщук);
- офтальмологічний кабінет (лікар С.Г. Гаманюк, м/с О. Лещенко);
- ЛОР-кабінет (лікарі Я.М. Гопчук, М.С. Петрук, м/с Г. Кулик);
- дерматологічний кабінет (лікар В.М. Крупко, м/с М.У. Руднік);
- хірургічний кабінет (лікар А.Г. Сергійчук, м/с О. Кузьменко);
- фізіотерапевтичне відділення (м/с А.П. Чешко, Л.О. Козлова);
- відділення лікувальної фізкультури (м/с Н.В. Горбатюк);
- відділення профілактики (м/с С. Федоренчик , Л.В. Михалюк).


Терапевтичну службу району очолює О.О. Пашинська. До складу служби входять лікарі-терапевти М.В. Скремінська, Л.І. Таран, О.В. Іванова, П.Т. Ткачук, М.К. Гончарук.


Кардіологічну допомогу надає лікар-кардіолог Т.О. Остапенко, м/с Т.О. Галяс, м/с В.І. Шумелюк.
В поліклініці функціонує денний стаціонар на 200 ліжок (Л.М. Олійник), маніпуляційний кабінет, де працює Н.В. Зінчук - медична сестра першої категорії.


Нині Романівська центральна районна лікарня - це багатопрофільний медичний заклад, на який покладено функцію керівництва медичною службою району та забезпечення населення району кваліфікованою медичною допомогою. З цими обов'язками вміло справляються головний лікар ЦРЛ Олександр Миколайович Галяс, лікар вищої категорії, депутат обласної ради, та його заступники: з лікувально-діагностичної роботи Олег Станіславович Пашинський, з експертизи тимчасової непрацездатності Наталія Омелянівна Сич, з медичного обслуговування населення Лариса Сергіївна Стужук. У цьому їм допомагають головна медична сестра Алла Іванівна Паплінська, старша медична сестра поліклінічного відділення Леся Петрівна Ревелюк, головний бухгалтер Тетяна Степанівна Развадовська.


Медична допомога жителям району надається в смт. Миропіль (головний лікар Володимир Леонідович Русаловський), смт. Биківка (головний лікар Олександр Петрович Москалюк). В районі функціонують 7 сільських лікарських амбулаторій у селах Романівка (Н.О. Білозерцева), с. Врубліка (О.С. Куреньова), Камінь (Б.Ф. Яремко), Печанівка (О.С. Набока), Вільха (О.П. Мельник), Станіславівка (З.У. Ганюк) та фельдшерсько-акушерський пункти с. Ягоденка (О.Я. Лозінська), а також відділення районної лікарні. Хірургічне відділення на 15 ліжок (для хворих з хірургічною та ортопедичною патологією) має операційну. Завідує відділенням з 1978 року Віталій Петрович Гончарук - лікар першої категорії, депутат обласної ради. Гінекологічне відділення з неврологічними та терапевтичними ліжками (25 ліжок) очолює Наталія Всеволодівна Міщук. У відділенні працює лікар-терапевт Василь Михайлович Тарнавський. Дитяче відділення (20 ліжок) очолює Софія Олексіївна Галяс - лікар вищої категорії, депутат районної ради. Пологовим відділенням керує районний акушер-гінеколог Юрій Васильович Остапенко. Відділення реанімації та інтенсивної терапії на 3 ліжка очолює Павло Степанович Дідковський, інфекційне - Анатолій Васильович Таран. Відкрито відділення ультразвукової діагностики (лікар В.Д. Серт, м/с Л.Ц. Ігнатюк).


Слід згадати людей з широкою душею та добрим серцем, котрі дарували людям життя, а своїм учням передавали знання, вміння, справжній професіоналізм. Це Анна Гаврилівна Єлфімова, Людмила Федорівна Юхимович, Аркадій Степанович Волтарніст.


Сьогодні колектив медичних працівників Романівської ЦРЛ зберігає традиції, які були започатковані старшими колегами ще на зорі становлення медицини краю, та працює над покращанням медичного обслуговування району.