Далекий 1913 рік був роком відкриття Андрушівської лікарні.


За розпорядженням місцевого магната Терещенка була побудована на високому березі річки Гуйви лікарня на 30 ліжок. Там працювали один лікар та один фельдшер. З часом, після революції, лікарня розбудувалася. Після війни звели приміщення пологового будинку, у п'ятдесятих роках - поліклініку.


Час і роки покрили забуттям прізвища перших медиків району. Але збереглися матеріали про наших земляків повоєнного часу. Це, зокрема, лікар Микола Юхимович Скочинський, який під час війни передавав партизанам у загін бинти та ліки, а в післявоєнні роки лікував дітей і дорослих. У той же період працювала з Миколою Юхимовичем медсестра Надія Степанівна Пастовенська - учасник бойових дій, інвалід Великої Вітчизняної війни. Вона майже до кінця свого життя надавала допомогу хворим.


В останні роки помітно зменшилося фінансування закладів охорони здоров'я, але завдяки умілому і своєчасному керівництву головного лікаря Андрушівської ЦРЛ Дмитра Тимофійовича Бойка, тісному контакту з управлінням охорони здоров'я Житомирської області та районною адміністрацією ці проблеми успішно вирішуються. В 2003 році йому присвоєно звання почесного лікаря України.


Вже вдруге лікар Д.Т. Бойко обраний депутатом обласної ради народних депутатів.


Весь колектив медичних працівників району постійно працює над розв'язанням проблем збереження кваліфікованих кадрів, шукає позабюджетні кошти на лікування та харчування хворих, на покращення лікувально-діагностичного процесу.


В роки становлення незалежності України медики району працюють над вирішенням проблем реформування охорони здоров'я. В цьому контексті слід зазначити, що дещо скоротився ліжковий фонд району, але якість лікування не знизилася.


Завідуюча дитячим відділенням райлікарні В. В. Верещак у літні місяці проводить оздоровлення дітей диспансерної групи в дитячому відділенні, адже наша лікарня знаходиться в лісі, і тут літом курортний клімат.


У районі також працює оздоровчий дитячий табір, де щороку оздоровлюється понад 1200 дітей Житомирської області під контролем педіатрів (Т.Г. Шевчук, І.В. Любар, Т.А. Дерда).


В післявоєнні роки хірургічну службу відновлював хірург від Бога Олександр Костянтинович Накопюк (на фото зліва у білому халаті).


Сотні складних оперативних втручань виконував Олександр Костянтинович щороку, і так - майже 40 років.


Матеріальна база закладів охорони здоров'я району покращувалася - були придбані барокамера, чимало апаратури у фізкабінет.


Поповнювалися штати лікарів і середнього медперсоналу. В п'ятдесятих роках минулого століття був побудований пологовий будинок на 20 ліжок, дитяча консультація, інфекційне відділення на 15 ліжок.


Спливав час, потроху стали забуватися рани війни, але про ті страшні роки нагадували нам ордени та медалі учасників Великої Вітчизняної, які і в мирний час не шкодували свого здоров'я і часу для розвитку галузі охорони здоров'я.


Повсякденна боротьба із захворюваністю на інфекційні хвороби серед дітей та дорослих, патронаж дітей району, безсонні ночі біля операційного столу - невід'ємна частка характеру медиків району.


У селах району було відкрито 32 фельдшерсько-акушерські пункти.


В таких як Червоне, Ст. Котельня, Городківка, Брівки, Яроповичі працювали дільничні лікарні, діяли стаціонари.


В дільничних лікарнях району працювало по 1-5 лікарів, а в Червоненській дільничній лікарні працював хірургічний блок. Усього в районі протягом 1975-1989 рр. було розгорнуто 410 ліжок. Медичну допомогу населенню надавали 65 лікарів та 260 середніх медичних працівників.


У 1966 році розпочалося будівництво нового комплексу районної лікарні на 150 ліжок.


Умови праці медпрацівників та умови перебування хворих у лікарні зрівнялися: не відрізнялися від кращих клінік України. Лікарня була обладнана новітньою апаратурою, рентгенапаратом, барокамерою, новими наркозними апаратами.


В чи не найбільш важкі часи для українського народу - аварії на Чорнобильській АЕС - наші медики Е. М. Свєтлов (лікар), О. А. Степаненко (медсестра), М. І. Винярський (водій) у перші ж дні добровільно поїхали у вогнище аварії на допомогу потерпілим.


Усі медичні працівники району постійно вчаться, працюють над підвищенням свого професійного рівня.


На сьогоднішній день у районі працює 10 лікарів з вищою категорією, 19 - з першою, 21 - з другою.


11 медсестер мають вищу категорію, 19 - першу, 30 - другу. П'ять лікарів-терапевтів пройшли навчання на Кафедрі підвищення кваліфікації і отримали фах сімейного лікаря.