ОСРЗ "Кам'яний Брід" знаходиться в смт Кам'яний Брід Баранівського району, що за 70 км від м. Житомира та за 30 км від м. Новограда-Волинського.


Територія санаторію, оточена сосновим та мішаним лісом, складає понад 6 га.


Корпуси санаторію починали будуватися Кам'янобрідським фаянсовим заводом як санаторій-профілакторій на 75 місць для робітників підприємства. Та складний фінансовий стан заводу не дозволив закінчити це будівництво. Обком профспілки працівників текстильної та легкої промисловості, адміністрація заводу звертались до представника Президента України в Житомирській області стосовно передачі в систему охорони здоров'я незакінченого будівництва санаторію-профілакторію Кам'янобрідського фаянсового заводу.


12.07.1994 р., у відповідності з розпорядженням представника Президента України з метою поліпшення організації надання санаторної допомоги населенню області, що постраждало внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, було відкрито Обласний санаторій радіаційного захисту для дорослого і дитячого населення в смт Кам'яний Брід з підпорядкуванням управлінню охорони здоров'я облдержадміністрації. ОСРЗ є комунальною власністю. Був затверджений статут ОСРЗ.


Фінансування незакінченого будівництва відбулося за рахунок коштів, які виділялись на ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС.


Відкриття санаторію пов'язане з 10-річчям Чорнобильської аварії - 26.04.1996 р., а перших дітей на оздоровлення вже прийнято 13.06.1996 р.
За 7,5 (по 1.11.03 р.) року роботи санаторію оздоровлено 12,5 тис. чоловік. Найбільше дітей оздоровилось з Баранівського р-ну - 772, Нов.-Волинського - 591, м. Житомира - 571, Овруцького р-ну - 558, Малинського р-ну - 471.


Бюджетні ліжка виділялись згідно з наказом обласного управління охорони здоров'я на заїзди літнього періоду:
в 1998 році - 5, в 1999 році - 4.


Щозаїздну може оздоровитись 120 дітей, що потерпіли від аварії на ЧАЕС. Профіль - кардіоревматологічний, неврологічний.


Основна мета оздоровлення - виведення радіонуклідів з організму. Для цього тісно поєднане раціональне збалансоване харчування зі значною кількістю овочів та фруктів з медикаментозним та фізіотерапевтичним лікуванням. Використовуються радіопротектори адаптогени рослинного походження, настоянки елеутерокока, женьшеня, ехінацеї, родіоли рожевої.


Радіопротекторами та стимуляторами імунної системи є препарати бджільництва: шипшина з прополісом, маточне молочко з прополісом, муміє з прополісом, солодка з прополісом, квітковий пилок з прополісом.


Для виведення радіонуклідів цезію кожна дитина отримує препарат Української асоціації народної медицини "Поліфітол". Це - адаптоген рослинного походження, до складу якого входить більше 10 трав. Добрі результати маємо від дії цього препарату при дискинезіях жовчного міхура, хронічних холециститах, хронічних гастритах.


Мінеральну воду до 350,0 мл на день діти отримують щоденно.
Широко використовується вітамінотерапія.


Харчування проходить згідно з Постановою Кабінету Міністрів 1992 р., - щоденно діти віком 10-14 років отримують 200 г м'яса, 125 г риби, 0,5 л молока, 500 фруктів.


Саме високий вміст білків у раціоні сприяє збільшенню виведення радіонуклідів цезію та стронцію. Широко використовуються мед, часник, горіх, сухофрукти, чорнослив, соки з м'якоттю.


У лікувальному відділенні ведуть прийом такі лікарі, стоматолог, ендокринолог, офтальмолог.


Стоматологічний кабінет має сучасну стоматустановку, використовується сучасний пломбувальний матеріал.


Середній процент охоплення дітей санацією в даному році складає 98,3. Найменшого проценту санації потребують діти з м. Житомира та м. Коростеня; найбільшого - діти Баранівського, Овруцького, Лугинського, Романівського районів.


Діти з патологією зору отримують рекомендації з корекції зору.


Фізіотерапевтичне відділення є важливою функціональною одиницею санаторію, оскільки значна роль у профілактиці та медичній реабілітації дітей, що постійно знаходяться під впливом малих доз радіації, відводиться фізичним факторам.


Найбільш потужними і широкими за спектром дії на організм дитини, а також найбільш улюбленими є бальнеологічні процедури. Діти отримують ванни різної температури, різного хімічного складу та ароматичних добавок (морська сіль, хвоя, відвари трав).


Загальнозміцнюючу рефлекторну дію мають душі: пиловий, крапельний, циркулярний, душ-масаж Шарко, підводний душ-масаж.
Відділення забезпечене сучасними установками виробництва Чехії, Франції (ванни "Релакс", Хирана").


Перлиною санаторію є басейн французької технології, в основі якої - постійне самоочищення, підігрівання води (можливе до 49о), спеціальна система контролю за хімічним складом води та результатами його очистки.


Процедура гідротерапії, окрім додаткового значного позитивно-емоційного заряду, дає дітям можливість поєднати елементи водної гімнастики з навчанням правил поведінки на воді та навчанням плаванню.


В кабінеті електросвітлолікування проводяться процедури гальванізації, електрофорезу, діадинамотерапії, ампліпульс-терапії, УВЧ, СВЧ, КВЧ, терапії, терапії магнітним полем, ультразвуку, дарсонвалізації, УФО, парафінолікування, теплосвітлолікування.


Все це дає можливість лікувати як основне, так і супутнє захворювання.


Електромасажний стіл "Релакс", апарати для віброелектромасажу призначаються при розладах вегетативної нервової системи, захворюваннях хребта.


Лікувальна фізкультура проводиться у спеціально обладнаному залі по групах -корекції осанки, лікування вегетативних дистоній, захворювань внутрішніх органів. Заняття проходять під музичний супровід.


Лікувальний масаж призначається дітям в 60% випадках в комплексі лікування в разі потреби - в поєднанні з електро- та вібромасажем.


Широко використовується в санаторії, особливо при лікуванні неврологічних хворих, методика психічної регуляції в поєднанні з тонотерапією та ароматерапією. Естетично оформлений для цього кабінет чудово відповідає даному методу лікування.


Взагалі персоналом санаторного закладу приділяється увага естетичному оформленню кабінетів, холів, житлових кімнат як одному з моментів естетотерапії.


Основна патологія, що лікується в кардіоревматологічному відділенні - це функціональна кардіопатія, вроджені вади серця, ревматизм, н/а фаза, артрити, артралгії. В основі оздоровлення таких дітей лежить використання якомога більше саме препаратів природного походження: настойянки глоду, родіоли рожевої, собачої кропиви, різноманітних за складом фітозборів кардіотонічної дії, а в разі необхідності, враховуючи індивідуальний підхід, використовуються фармакологічні хімічні препарати з метою покращання метаболічних процесів міокарда.


В середньому 55-60% дітей, що приїздять на оздоровлення, мають патологію щитовидної залози від ГЩЖ І та ІІ ст. до дифузного зобу. Тому при лікуванні таких дітей застосовуємо ламінарію, йодовану воду.


Показаннями для оздоровлення в неврологічному відділенні санаторію є: вегетосудинні дистонії, резидуально органічні враження ЦНС у вигляді гіперкінетичних синдромів, геміпареза, гіпоталамічного синдрому, парезу, невропатії, неврозоподібні стани, енурез, логоневроз, невротичні порушення сну, неврастенія, неврологічні порушення соматичного геноза у вигляді астено-невротичного синдрому, астенічний синдром, залишкові явища черепно-мозкових травм, нейроінфекції, синдром Рейно.


В елементи лікувального комплексу дітей з неврологічною патологією входить зміна способу життя, режим і розпорядок дня, використання фармакологічних препаратів у залежності від захворювання, арсенал фізіотерапевтичних процедур, що спрямовані на ліквідацію явищ патологічного процесу, активізацію специфічних і неспецифічних захисних сил організму.


Призначають такі препарати, як пірацетам, кавинтон, цинаризін, трентал, настоянку кропиви собачої, валеріани, настоянка женьшеню, родіоли рожевої, панангін, аспаркам, препарат красавки, ново-пассит та інші.


В лікувальному комплексі широко використовуються методи нетрадиційної медицини: фітотерапія, гомеопатія, позитивні результати досягнуті призначенням інформаційно-хвильової терапії дітям з дитячим церебральним паралічем.


При аналізі результатів лікування спостерігаються добрі показники при вегетосудинних дистоніях, енурезах, неврологічних порушеннях сну, неврастенії, ангіотрофоневрозах. Характерне покращення загального стану і самопочуття дитини, зменшення проявів захворювання, стійке закріплення позитивних результатів оздоровлення.


По закінченні оздоровлення дітям, при необхідності, призначаються консультації в ЖОДЛ, неврологічне обстеження (ЕХО, РЕГ), рекомендації з загартування, режиму дня, ЛФК, а в деяких випадах - призначення лікування на дому.


В зв'язку з неодноразовим оздоровленням у санаторії певної групи дітей можна спостерігати віддалені результати проведеного лікування.


Виховну роботу проводять 5 вихователів, музичний керівник, педагог-організатор. Планується вона залежно від вікового складу дітей, їх належності до міста чи села, загального рівня знань та уміння. В конкурсах, іграх використовуються елементи народних традицій та знання нашої історії.


Проходить обов'язкове нагородження призерів почесними дипломами, м'якими іграшками, солодкими призами.


Відпочиваючі можуть користуватися бібліотекою, яка нараховує близько 1,5 тис. примірників художньої літератури, газет та журналів, відеотекою.


В роботі з дітьми вихователі значну увагу приділяють бесідам з естетичного виховання, гігієни, проводяться тематичні вечори про шкідливість алкоголю, наркоманії.


В лікувальний процес входить знайомство, разом з вихователями, з чудовими навколишніми ландшафтами, з козулею Розою та лисицею, що живуть у вольєрі.