ОДПТС "Лісовий берег" був створений за розпорядженням управління охорони здоровая облдержадміністрації в червні 1994 року як санаторно-лікувальна база для дітей, постраждалих від аварії на ЧАЕС. Розташований у мальовничій місцевості м. Житомира на території гідропарку. Підпорядковується обласному управлінню охорони здоров'я облдержадміністрації. З 1994 року по даний час у санаторії пройшли курс лікування більше 22000 дітей, 12000 з яких мають статус постраждалих від аварії на ЧАЕС.


З 1 жовтня 1998 р. санаторій набув статусу протитуберкульозного, в якому проводиться хіміопрофілактичне лікування дітей груп ризику із захворюванням на туберкульоз. Це єдина на Україні санаторно-курортна база, де лікуються діти віком від 1 до 18 років - із тубконтактів; з віражами туберкулінових проб; з активними та неактивними формами туберкульозу на другому етапі лікування (реабілітації); діти з малозабезпечених та багатодітних сімей, сироти та напівсироти, в яких рівень соціально-побутових умов сприяє розвитку захворюваності на туберкульоз.
До складу санаторію входять: карантинно-діагностичне відділення; відділення раннього дитинства; відділення середнього шкільного віку; відділення старшого шкільного віку; фізіотерапевтичне відділення; приймально-ізоляційний блок; школа, бібліотека; зал лікувальної фізкультури, стоматологічний кабінет, кабінет функціональної діагностики; актовий зал, 2 спортивні майданчики, гральний майданчик для дітей раннього віку; літня оздоровча база.


Харчування 5-разове, різноманітне, з дотриманням усіх санітарно-гігієнічних вимог до дітей різного віку, з використанням лікувальних дієт. Протягом року в санаторії відпочиває 200 дітей, у період максимального розгортання ліжкового фонду - 400 дітей, на літній оровчій базі влітку оздоровлюється 600-700 дітей, більшість яких постраждали від аварії на ЧАЕС.


Нааявність автономної котельні, КНС, резервних джерел водопостачання, природне поєднання факторів річкового ювітря та фітонцидів соснового лісу, місцезнаходження в улюбленій житомирянами зоні відпочинку - Гідропарку, зручне транспортне забезпечення, що дуже важливо для батьків під час відві-яня дітей, - все це створює той не-ювторний колорит лікувально-санаторного закладу, який користується популярністю у дітей та їхніх батьків. Колектив санаторію, який має май-0-річний досвід роботи з дітьми, до-.є максимум зусиль для підтримки шсокого звання одного з найкращих итячих протитуберкульозних санато-ріїв в Україні. Традиції цього закладу езмінні з моменту його створення. Велика повага до маленької людини, яка втілить у майбутнє своє життя ті моральні якості та звички, яким її навчили в цьому закладі під час довготривалого лікування (від 2 до 6 місяців), - ось головний принцип роботи санаторію. Людяність та повага до свого майбутнього, свідомо підтримується медичним та педагогічно-виховним персоналом "Лісового берега". А тому пошуки нових методик обслуговування дітей, які б надали змогу забезпечити найвищий рівень родинного психологічного комфорту, якість медичної допомоги, соціальний та юридичний захист дитини тривають протягом усіх років існування закладу.


"Поверненням до дитячого Едему" називають свої відвідування санаторію члени гуманітарного комітету міста Канту (Італія), які чимало років допомагають дітям "Лісового берега". їх незвична для нашого сьогодення наполегливість в організації гуманітарної допомоги, особисті дружні стосунки, відданість справі соціального захисту дітей викликають значну повагу серед дітей, співробітників, органів державної влади.


І справді, найвища подяка - це подяка дитини. На неї мають повне право розраховувати всі ті люди, які зробили свій особистий внесок у розвиток цього закладу: перший головний лікар В.С. Дідик (1994-1996 рр.), заступник головного лікаря М.К. Іщук (1994-1996 рр.), директор санаторію О.І. Терновий (1996-2002 рр.), головний лікар М.М. Юхимович (2002-2004 рр.), О.В. Мотовиловець - заступник головного лікаря з лікувальних питань, перший керівник педагогічно-виховної частини І.М. Доме (1994-1998 рр.), яка свого часу створила в "Лісовому березі" навчально-методичну базу педагогів-вихователів санаторних закладів області.


Згідно з рішенням 12-ї сесії Житомирської обласної ради від 23.03.2004 р. №395 "Про поліпшення матеріальної бази санаторних закладів", "Лісовий берег" переведено на базу Обласного центру радіаційного захисту, що розташована на Богунії. Це дало можливість збільшити кількість ліжок зі 150 до 380.