Санаторно-курортне лікування дітей і підлітків, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, є заключним етапом їх медичної реабілітації і в подальшому періоді набуває все більше медико-біологічного і соціального значення. Саме з метою санаторно-курортного лікування таких дітей, з 1993 року почав працювати Державний комунальний обласний дитячий лікувально-санаторний центр радіаційного захисту, який знаходився в приміській зоні на відстані 1,5 км від м. Житомира і займав територію 15 га соснового лісу. Розміщений на території 2-х колишніх піонерських таборів: ім. О. Кондратюк, ім. Матросова та корпусу трамвайно-тролейбусного управління.


У жовтні 1992 року УОЗ була викуплена матеріально-технічна база піонерського табору ім. О. Кондратюк і два недобудовані спальні корпуси. Також у цей же час був укладений договір між УОЗ та в/о "Електровимірювач" про те, що матеріальна база колишнього піонерського табору в/о "Електровимірювач" віддається в оренду УОЗ.


У цьому ж місяці було видано наказ УОЗ про відкриття на цих базах Обласного дитячого лікувально-санаторного центру радіаційного захисту для оздоровлення дітей, які потерпіли внаслідок аварії на ЧАЕС. Очолив заклад досвідчений лікар О.Р. Чорній, який під керівництвом начальника управління охорони здоров'я облдержадміністрації З.М. Парамонова доклав чимало зусиль та організаційних здібностей для створення прекрасних умов оздоровлення та відпочинку дітей, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС; зібрав численний колектив медпрацівників, вихователів, обслуговуючого персоналу, щоб дітям було затишно, зручно, цікаво, пам'ятно.


У грудні 1992 року було розпочато реконструкцію корпусу в/о "Електровимірювач" під зимовий варіант: проведено опалювальну систему, водогінну мережу, каналізацію, і вже на початку березня 1993 року один із корпусів прийняв 75 дітей.


Зразу ж було передбачено відкриття в цьому корпусі лабораторії, кабінету функціональної діагностики, фізіотерапевтичного, масажного та стоматологічного кабінетів.


У цей же час почала розроблятись документація на добудову 2-х спальних корпусів і нової котельні, так як колишня не забезпечувала водою і теплом Центр радіаційного захисту.


В 1994 році розпочато будівництво котельні, яка була збудована за 11 місяців.


У 1995 році було завершено будівництво 2-х корпусів на 160 ліжок.


Рішенням облвиконкому від 16.02.96 р. було передано Центру радіаційного захисту недобудований корпус трамвайно-тролейбусного управління. Його добудова розпочалась 4 лютого. Тут працювало 16 ПМК, і до 10-річчя Чорнобильської трагедії корпус був введений у дію.


В 1995 році відкрито кабінет дозиметрії, а в 1996 році - кабінет ультразвукової діагностики, водолікарню, стоматологічний кабінет № 2.


Рішенням Житомирського облвиконкому від 05.07.96 р. передано матеріальну базу піонерського табору ім. Матросова, а з березня 1997 р. розпочато її ремонт, і у серпні ще 200 дітей було прийнято на оздоровлення.


Також на цій базі було відкрито лікувально-діагностичне відділення.


На реконструкцію цих помешкань протягом п'яти років усього затрачено близько 6.700.000 гривень.


З кінця 1998 року очолювала колектив ДКОДЛСЦРЗ досвідчений лікар Л.Г. Кириєнко.


За десять років існування на базі Центру оздоровлено близько 62 тис. дітей. У перший рік роботи проліковано 1148 дітей, у 2002 році - вже 8349.
У 2003 році щозаїзду на базі Центру мали можливість відпочивати та оздоровлюватись 500 дітей віком від 7 до 14 років та підлітків.


У структурі закладу було 8 відділень:
- ендо-гастро-нефрологічне;
- психоневрологічне;
- гемато-імунологічне;
- ЛОР-офтальмологічне;
- 2 педіатричні відділення;
- лікувально-діагностичне;
- фізіотерапевтичне.


У ЛСЦРЗ працювало 14 лікарів, із них 5 - вищої категорії, 4 - першої, 3 - другої.


У комплексі реабілітаційних заходів широко використовувались кліматотерапія, медикаментозне лікування за профілем захворювання, фізіотерапевтичні процедури, масаж, ЛФК, фітотерапія, ароматерапія. Працював кабінет психологічного розвантаження, фітобар.
Харчування дітей було різноманітним, раціональним, з використанням лікувальних дієт.


У діагностичному відділенні проводилось додаткове обстеження дітей. Клініко-біохімічна лабораторія та відділення функціональної діагностики дозволяли контролювати стан пацієнтів у процесі лікування.


В лікувально-санаторному центрі працював досвідчений стоматолог-хірург, 4 зубні лікарі, які проводили санацію ротової порожнини в 98% поступаючих дітей.


На базі ДКОДЛСЦРЗ у 2000-2002 роках працював Українсько-Американський центр здоров'я в Житомирській області. Метою програми мобільної бригади було проведення обстеження для раннього виявлення раку щитовидної залози та психічних розладів у дітей та підлітків (1987-1983 р. н.), потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС.


Всього обстежено 26737 дітей.


Із них виявлено 6,85% дітей з патологією щитовидної залози і 10% дітей з відхиленням в емоційній сфері.


Окрім медичного персоналу, в закладі працювали і педагоги-вихователі, які вкладали душу і серце в кожну дитину, яка потребувала лікувально-психологічної реабілітації. Їм на допомогу приходили бібліотекар, музичний керівник, інструктор з праці, керівники гуртків.


Майже щодня проводились різноманітні конкурси, вікторини, концерти, дискотеки, спортивні змагання. На території Центру були дві добре обладнані тренажерні зали, волейбольний і баскетбольний майданчики, тенісна зала, 2 клуби, бібліотека.


Під час навчального року проводились навчально-консультативні заняття з основних предметів.


Медичні працівники, вихователі чималу увагу приділяли санітарно-освітній та виховній роботі з формування здорового способу життя, гігієнічного виховання та планування сім'ї.


У 2004 році через фінансування галузі охорони здоров'я державний комунальний обласний дитячий лікувально-мсанаторний центр радіаційного захисту (Богунія) було ліквідовано