У 1963 році на березі річки Тетерів, іа мальовничому лісовому масиві, що и відстані 22 км. від м. Житомира, була побудована турбаза: 2 двоповерхові корпуси, літній кінотеатр, їдальня, адмінко-рпус. Для водопостачання була зроблена свердловина на глибині 40 м. З 1967 р. турбаза набула статусу бази відпочинку, а в 1970 році стала міжколгоспним будинком відпочинку "Дениші".


У 1972 році, коли для збільшення водопостачання свердловини були заглиблені до позначки 100 м, знайшли у воді радон (до 23 нКи), а на глибині 110 м - до 28 нКи. З 1973 року почали обладнувати лікувальний корпус, де відпочиваючі мали змогу приймати цілющі радонові ванни. Було облаштоване фізіотерапевтичне відділення, де всього нараховувалось 10 ванн. Головним лікарем радоноздравниці була Г. І. Лаврушова. Ініціатором створення санаторію на цьому місці був колишній партійний керівник області В. М. Кавун. З 1980 року почалось будівництво санаторного комплексу на 610 місць, до складу якого входять 9-поверховий спальний корпус, їдальня, радонолікувальниця, клуб, поліклініка, зал ЛФК, басейн. У будівництві санаторію брало участь московське об'єднання "Бальнеотехніка", керівництво на себе взяв головний лікар О. М. Табачак. Закінчено будівництво в 1985 році. Вже у травні міжколгоспний санаторій "Дениші" гостинно запросив до себе на лікування перших хворих з усього колишнього Союзу. Під час будівництва були залишені недоторканими велетенські дуби та сосни на території санаторію. Цілюще повітря та радонова вода, щирі серця лікарів, медсестер, іншого персоналу відроджували здоров'я хворим та примножували славу санаторію "Дениші". Але змінились часи... Брак коштів, потрібних для реконструкції, спричинив занепад санаторію до повного припинення діяльності після аварії на котельні у 1996 році. Здравниця була приречена. Датою другого народження санаторію можна вважати 13 травня 1996 року, коли вийшло розпорядження голови облдержадміністрації А. С. Малиновського про передачу міжколгоспного санаторію "Дениші" в обласну комунальну власність. Виходячи з потреб жителів області, санаторію надано статус Обласного лікувально-санаторного центру радіаційного захисту для дитячого та дорослого населення "Дениші", а "хрещеним батьком" ого довірили стати начальнику управління охорони здоров'я З.М. Парамонову. Знову змінився керівник санаторію - головним лікарем призначено Олександра Костянтиновича Толста-нова. Почалася повна реконструкція, повна революція тепло-, водо-, електропостачання. І здійснювали її методом справді народної будови, бо ж 22 підрядні організації області працювали на відродженні санаторію.


Протягом усього часу, доки тривав ремонт, тут працював штаб, який очолювали заступники голови облдержадміністрації Р. Р. Петронговський, В. П. Бондарєв та С. А. Ворощук. Кошти були виділені тільки на придбання будівельних матеріалів, а будувала область власними силами.


Другого жовтня 1996 року була прийнята на лікування перша партія чорнобильських дітей. Профіль санаторію не змінюється. Працюють дитяче та два відділення для дорослих. Відкрито кабінет дозиметрії. Створено всі умови для відновлення сил і здоров'я відпочиваючих. Відновлена бальнеоздравниця включає ванний зал на 30 ванн (радонові, хвойні, перлинні), ванни підводного душу-масажу, кабінет гідропатії, два бокси сухих вуглекислих ванн, кабінет гінекологічних зрошень, інгаляторій, 4-камерні ванни, кабінет підводного витягування у радоновій воді.

Фізіотерапевтичне відділення включає кабінети електролікування, магніто-, лазеротера-пії, масажу, теплолікування, басейн, зал ЛФК надає послуги дорослим і дітям. Відновили діяльність лабораторія, зуболікувальний та зубопротезний кабінети.
У 1997 році було відкрите відділення реабілітації післяінфарктних хворих на 40 ліжок.


Для розширення профільності санаторію було вирішено в 2000 році відкрити бювет мінеральної води курорту Моршин та обладнати кабінет кишкових зрошень. З поради начальника управління охорони здоров'я З.М. Па-рамонова санаторій почав використовувати лікувальні грязі оз. Саки.
За сприяння голови облдержадміністрації В. А. Лушкіна та наполегливості головного лікаря О.К. Толстанова в 2001 році до санаторію був підведений газ, що, безумовно, сприяло відкриттю другого дихання у часи постійного подорожчання енергоносіїв.


Кожного року в санаторії започатковуються одна-дві нові процедури. Нетрадиційні методи лікування, такі як гіру-дотерапія, ароматерапія, спелеотерапія, рефлексотерапія, об'єднані в одне відділення нетрадиційних методів лікування. Постійний розвиток і розширення переліку послуг, що надаються, сприяє підвищенню конкурентоспроможності та популярності санаторію "Дениші".