Витоки його не губляться ні в просторі, ні в часі.


Кращі традиції медицини від Гіппократа до сучасних днів складають сьогодні гнучку структуру підготовки медичних фахівців з урахуванням регіональних особливостей закладу.


Юнак чи дівчина, що мріє присвятити своє життя служінню медицині, отримує можливість розкритись тут як особистість, виявити свої таланти, творчі здібності, стати конкурентоспроможним фахівцем, який відповідає вимогам сучасності.


В м. Новограді-Волинському вперше було відкрито медичний технікум перед Великою Вітчизняною війною в приміщенні земської лікарні. В ньому навчалось понад 300 студентів.


На початку війни більшу частину випускників медичного технікуму було призвано до діючої армії. Це вони з неабиякою мужністю і витримкою, добротою та милосердям виносили з поля бою поранених солдатів, зупиняли кров, обробляли рани, вдень і вночі допомагали лікарям. Медичні сестри Сіма Маламед, Ніна Олійник та інші випускники медичного технікуму пройшли дорогами війни та сумлінно виконали свій професійний обов'язок.


Минула майже епоха.


Друге життя Новоград-Волинське медичне училище розпочало в 1990 році з ініціативи головного лікаря міськрайТМО В.Л. Весельського, коли виникла потреба у підготовці більшої кількості медичних працівників середньої ланки. Спочатку це був філіал Житомирського медичного училища, який у 1992 році було реорганізовано в Новоград-Волинське медичне училище з денною формою навчання за спеціальністю "Сестринська справа". Навчальний заклад очолила досвідчений лікар-терапевт Людмила Костянтинівна Лавренюк. У ці роки закладалась матеріально-технічна база медичного училища, формувався викладацький склад, а поряд з тим - звичаї та традиції.


З 1994 року навчальний заклад одержав ліцензію на право здійснення освітньої діяльності за напрямком та спеціальністю.


В жовтні 1995 року жорстока смерть перекреслила плани директора медичного училища Л.К. Лавренюк, забравши її у вічність.


Її справи продовжив В.О. Радченко, якого було призначено на посаду директора в грудні 1995 року. З його ініціативи і наполегливості медичному училищу було надано додаткові навчальні площі по вулиці Ушакова, реконструйовано приміщення під студентський гуртожиток, значно зміцнено матеріально-технічну базу.


З 2000 року навчальний заклад отримав ліцензію на право здійснення підготовки фахівців за спеціальністю "Лікувальна справа".


З квітня 2003 року навчальний заклад очолює Олена Володимирівна Солодовник, лікар-терапевт за фахом.


У Новоград-Волинському медичному училищі підготовка фахівців здійснюється на базі повної середньої освіти за денною формою навчання і проводиться за спеціальностями: "Лікувальна справа", кваліфікація - фельдшер, термін навчання - 2,5 року та "Сестринська справа", кваліфікація - медична сестра, термін навчання - 2 роки. Нині в навчальному закладі здобувають професію медичної сестри - 178 студентів, фельдшера - 86 студентів.


У 2003 році диплом отримав тисячний випускник закладу - Ярослав Бондар.


З метою більш повного і якісного задоволення потреб навчального закладу педагогічними кадрами з більш високою науково-теоретичною підготовкою та з метою реалізації концепції безперервної ступеневої освіти в училищі створені комплекси із загальноосвітньою школою № 4, яка має ліцейний клас початкової допрофільної підготовки для учнів 10-11 класів, Харківським національним університетом радіоелектроніки (факультет "Біотехнічні й медичні апарати та системи), Житомирським державним університетом ім. І. Франка (спеціальність "Практична психологія"), Запорізьким державним університетом (спеціальність "Фізична реабілітація").


Підготовка медичних спеціалістів проводиться в просторих і світлих аудиторіях, добре обладнаних кабінетах і лабораторіях, комп'ютерному класі. До послуг студентів актовий зал, бібліотека, читальний зал, спортивний та тренажерний зали, комфортний гуртожиток.
Навчально-виховний процес у медичному училищі забезпечує досвідчений педагогічний колектив. Довгий час зі студентами працюють В. Л. Гопанчук, В. Ф. Рабченюк, Н. Є. Прокопчук, Л. А. Колесник, В. В. Блізніченко, В. Л. Савченко, З. Ф. Рокунець та інші.


Навчально-виховна робота колективу училища спрямована на формування у студентів професійної майстерності, створення умов для всебічного розвитку особистості, підвищення якості навчання та виховання.


В навчальному закладі стало доброю традицією відзначати народні українські свята, проводити професійні конкурси та тематичні вечори, тижні науки та інші заходи.


Після закінчення училища молоді спеціалісти працюють за набутою спеціальністю в закладах охорони здоров'я різних куточків України та за її межами. Ми пишаємося нашими випускниками: Катериною Розенко, яка виконує свій сестринський обов'язок у Новоград-Волинському міськрайТМО (відділення реанімації новонароджених) і є переможцем обласного конкурсу "Кращий за професією", Ольгою Грабовською, яка навчається в Кембриджському університеті за спеціальністю "Фармація", Олесею Зінченко, яка працює в Обласному діагностичному центрі та є переможцем пісенного конкурсу "Сонячне коло".


Сучасний світ потребує людини з високим рівнем загальної культури, ерудиції, професійної майстерності, людини успішної, ефективної, чого прагне педагогічний колектив закладу, створивши всі умови для якомога повнішої самореалізації кожної ообистості.