Історія Бердичівського медичного училища розпочинається у 1930 році, коли 1 вересня Народний комісаріат охорони здоров'я відкрив у Бердичеві технікум для підготовки середнього медперсоналу - акушерок та помічників лікарів єдиного диспансеру.


В перші роки існування технікуму конкурсу на вступ не було. Цікавим було те, що без вступних іспитів приймались особи, які закінчили школу до 1926 року. 50% всіх студентів забезпечувались державними стипендіями.


У 1936 році технікум було перейменовано у фельдшерсько-акушерську школу. На той час кількість вступних заяв удвічі перевищувала кількість наявних місць.


У передвоєнні роки школу закінчили 1600 чоловік, які, за направленнями, від'їжджали в різні кінці нашої країни. Так, у 1939 році кращі фельдшери і акушерки були направлені в прикордонні райони.


У червні 1941 року діяльність школи тимчасово припинилася у зв'язку з німецько-фашистською окупацією і відновила свою діяльність лише у січні 1944 року.


В 1954 році фельдшерсько-акушерську школу перейменували в Бердичівське медичне училище.


Свого часу це медучилище закінчили люди, які зараз є досить відомими. Це І. Ф. Годлевський - випускник 1937 року, доцент кафедри госпітальної хірургії, автор більше 30-ти опублікованих праць, кандидат медичних наук, О. Є. Кучеренко - випускник 1938 року, доктор медичних наук кафедри госпітальної хірургії Вінницького медінституту, автор 54 опублікованих праць, О. Ф. Тополюк - випускник 1939 року - директор Новгород-Сіверського медичного училища, П. А. Вишневський - колишній головний хірург Вінницького обласного відділу охорони здоров'я, В. Д. Парій - кандидат медичних наук, заслужений лікар України, головний лікар Житомирського обласного медичного консультативно-діагностичного центру, автор 30 наукових праць.


У 1980 році навчальний заклад отримав новий навчальний корпус. На той час у ньому були обладнані необхідні навчальні кабінети і лабораторії, також була забезпечена необхідним книжковим фондом студентська бібліотека. Біля витоків училища з перших його днів стояли: Е. М. Зільберг (перший директор), Г. П. Габова, О. М. Єрьоміна, І. О. Курлович, А. Ф. Крижевич, Є. С. Юрковський. А декілька років тому училище очолив Володимир Петрович Клименко. Однією з найголовніших турбот директора на сьогоднішній день є зміцнення матеріально-технічної бази училища.

Напередодні нового 2003-2004 навчального року фактично в усіх навчальних аудиторіях проведено де поточний, а де й капітальний ремонт, зроблено ремонт першого корпусу училища.


У 2003 році обладнано новий спортивний майданчик, у 2 рази збільшилась кількість комп'ютерів, найближчим часом планується відкрити ще один комп'ютерний клас на 15 комп'ютерів. Також збільшили в цьому році книжковий фонд бібліотеки училища, розширили приміщення бібліотеки і читальної зали. З 1 вересня 2003 року при училищі працює буфет.


Тобто студенти в наступному році будуть забезпечені усім найнеобхіднішим, в училищі їм створені сприятливі умови для успішного навчання.
Навчальна, виховна і практична робота тут проводиться на найвищому рівні.


Так, у травні 2001 року медучилище успішно пройшло акредитацію. І з того часу збільшено ліцензований обсяг набору студентів на базі основної школи на 120 чоловік. Уся робота педколективу Бердичівського медучилища спрямована на підвищення якості знань студентів.
Через збільшення кількості студентів назріла потреба у розширенні навчальних кабінетів, тому керівництво міста віддало в оренду колишній дитячий садок, приміщення якого зараз переобладнали в навчальні аудиторії. З 2002 року в навчальному процесі почали здійснювати перехід на державні стандарти освіти. Раніше користувались лише проектами державних стандартів, але в 2003-2004 навчальному році у відділеннях "Лікувальна справа" та "Сестринська справа" повністю процес навчання перейшов на державні стандарти освіти.


Потрібно відмітити, що з 2000 року за наказом міністра освіти Василя Кременя майже всі вищі навчальні заклади перейшли на 30-годинне тижневе аудиторне навантаження, медичні ж училища мають 36-годинне навантаження. Тут звертається особлива увага на посилення самостійної роботи студентів. Минулого року в училищі в цьому плані проведена величезна робота, створено комплекси по самостійній роботі, які знаходяться в кабінетах і в бібліотеці. Закуплено нову відповідну наукову навчальну літературу.


Училище тісно співпрацює з лікувальними закладами Бердичева. Практичні заняття студентів проходять у центральній, міській та районній лікарнях територіально-медичного об'єднання, обласному госпіталі інвалідів Великої Вітчизняної війни.


Хотілося б відмітити, що в училищі творчо працюють такі викладачі: С.Б. Блонська - методист, викладач культурології, Л.В. Сєргєєва - викладач педіатрії, В.Ф. Ямчук - викладач хірургії, Л.І. Ніколаєв - викладач фізвиховання, З.О. Безверха - викладач терапії, Ю.М. Клименко - заступник директора з виховної роботи, Л.В. Задорожна - заступник директора з навчальної роботи, А. С. Гіневська - завідуюча практичним навчанням, Ю.А. Силюк - викладач української літератури, А.В. Євстратова - викладач педіатрії, І.Ю. Савіна - викладач математики, В.Г. Сич - викладач акушерства і гінекології, С.А. Чумак - викладач медичної інформатики, Л.Ф. Сінельникова та Г.Г. Алевич - викладачі основ сестринської справи. І, мабуть, саме завдяки праці та вимогам викладачів, студенти медучилища мають високий рівень знань. За останні три роки, зокрема, Бердичівське медучилище відзначилося 2 рази. Так, у червні 2001 року в стінах училища проходив державний ліцензований іспит із сестринської справи. Серед 114 медичних училищ України Бердичівське посіло 2 місце з якості знань, а цього року - 4 місце.


Ось уже декілька років підряд медучилище бере участь у міжнародних виставках навчальних закладів "Сучасна освіта в Україні", які проходять у м.Києві. На них були представлені кращі методичні напрацювання викладачів училища.


За участь у цих виставках навчальний заклад відзначений дипломами:
2000 рік (ІІІ Міжнародна виставка) - Диплом за активне впровадження у навчально-виховний процес педагогічних інновацій та нових освітніх технологій;
2001 рік (ІV Міжнародна виставка) - Диплом за активне впровадження у навчально-виховний процес нових технологій навчання;
2002 рік (V Міжнародна виставка) - Диплом за вагомий внесок у модернізацію національної системи освіти.


На базі училища проводяться також методичні наради регіону. З метою впровадження в практику викладачів досягнень педагогічної науки, передового досвіду проводяться предметні тижні й презентації циклових комісій, дні тижня з гуманітарних дисциплін.


У цьому навчальному закладі працює 44 викладачі, але, не зважаючи на такий невеликий колектив, 19 з них (тобто 43%) мають вищу категорію, 9 чоловік - першу, 2 - другу і 14 чоловік - молоді спеціалісти.


Виховна робота педагогічного колективу спрямована на гармонійний розвиток майбутніх медичних працівників. За останні роки в училищі склалася цілісна система виховної роботи.


Проблема, над якою сьогодні працює педагогічний колектив і студентство, - першочергові завдання з особистісно-орієнтованого виховання.
На сьогоднішній день тут системно працює методичне об'єднання класних керівників, до складу якого входять 22 викладачі-предметники.
Дуже тісні зв'язки викладачів з батьками студентів. Мабуть, через це покращується успішність студентів, і немає у них пропусків занять без поважних причин. Щороку студенти беруть участь у обласному конкурсі "Кращий за фахом" і посідають призові місця.


Традиційно проводяться літературно-музичні вечори, присвячені Шевченківським дням, Дню студента, Дню св. Валентина, Дню матері, медичного працівника, Великодні конкурси між групами. В училищі постійно діють клуб зі збереження національних святинь - "Обереги", ансамбль народної пісні і танцю, гуртки художнього читання, драматичні гуртки.


Бердичівське медучилище повністю відповідає вимогам, що стоять перед вищими навчальними закладами І-ІІІ рівнів акредитації. Так, вища школа повинна сформувати нову людину, з новим стилем мислення, людину, яка готова ввійти без особливої психологічної підготовки в русло активної діяльності. Такий фахівець повинен уступити в життя готовим до вирішення складних проблем. Вирішальну роль у завданнях, які стоять перед вищою школою, відіграє людський фактор.


Так, дійсно, Бердичівське медичне училище заслуговує на найвищу оцінку, адже його випускники - висококваліфіковані спеціалісти, відомі не лише в нашій області, а й в усій Україні.