28 жовтня 1920 року вийшов наказ наркома охорони здоров'я УРСР про створення 2-ї Житомирської лікарні зі стаціонаром на 150 ліжок та лікарсько-амбулаторною поліклінікою. В той час новостворені терапевтичне, хірургічне та інфекційне відділення були розташовані в старих приміщеннях барачного типу, в яких працювало 12 медпрацівників. У ще складніших умовах започатковувалась амбулаторно-поліклінічна служба, хоча сфера її діяльності, як засвідчують архівні документи, була доволі широкою. Потреби населення в медичній допомозі задовольнились лише частково, навіть через п'ять років (у 1925 р.) поліклініка лікарні протягом доби була спроможна надати допомогу лише 85 хворим.


У наступні роки структура лікарні неодноразово змінювалась, а в 1927 році стаціонар було закрито аж до повоєнних років. У той час до поліклініки лікарні за медичною допомогою зверталася значна частина населення обласного центру і довколишніх сіл: Крошні, Оліївки, Соколівки, Кам'янки, Бара-шівки, Бондарців. Працювало ж тоді лише 4 терапевти, хірург, гінеколог, З стоматологи і 2 лаборанти. Маніпуляційний і фізіотерапевтичний кабінети в поліклініці були відкриті в 1945 році. Неабияким явищем було відкриття в кінці першої повоєнної п'ятирічки пологового будинку на 15 ліжок, а в 1952 році - терапевтичного відділення на 20 ліжок. У 1956 році почали функціонувати хірургічне, акушерсько-гінекологічне та дитяче інфекційне відділення -разом на 125 лікарняних місць.


На жаль, в архівних документах не вдалося знайти прізвища того, хто був першим головним лікарем. Перед війною 2-у міську лікарню очолював Н.К. Кондратенко. В післявоєнні роки, в різні часи, колектив лікарні очолювали такі знані організатори охорони здоров'я, як М.Ю. Павлова, О.Б. Дяченко, Кондрашова, Г.І. Лаврушова, заслужений лікар України А.О. Мельничук. Нині головним лікарем є заслужений лікар України В.П. Павлусенко.


В 1973 році було розпочато, а в 1975 -завершено будівництво головного (тепер хірургічного) типового корпусу на 240 ліжок. До кінця 1976 року почав діяти новозбудований господарський комплекс і харчоблок, пральня, гаражі. В той же час було розпочато інтенсивне будівництво інфекційного лікувального і патолого-анатомічного корпусів, які почали працювати в 1977 році. Оскільки типовий інфекційний корпус в обласному центрі було збудовано на базі 2-ї міської лікарні, тож і вирішили зробити його обласним відділенням. Усіх важкохворих дітей з усієї області з інфекційною патологією лікували саме тут. Чимало гарних професіоналів з багаторічним стажем працювало і досі працює в інфекційних відділеннях лікарні: Давидова, А.Г. Лук'я-нова, СІ. Будник, В.Ф. Коротченко, Л.В. Остапчук, М.М. Киршун, В.П. Гудименко, І.Г. Цейн, Т.Б. Іванова, Л.С. Колісніченко.


З уведенням сучасного патолого-анатомічного корпусу постала проблема укомплектування його кадрами. Очолити відділення запропонували досвідченому московському спеціалісту-патгістологу К.М. Шлецькому. Відгукнувся на запрошення і висококваліфікований лікар Обласного онкодиспансеру А.А. Бердичівський.


У 1982 році розчинив двері для перших пацієнтів чотириповерховий пологовий будинок на 85 ліжок.


Першим відкрили відділення патології вагітних на 40 ліжок, затим - обсерваційне на 30 і пологове на 60 ліжок. Протягом 25 років пологове відділення очолював В.З. Ройтельман, а старшою акушеркою була Л.М. Вдовиченко. Тут було розгорнуто і сучасне відділення новонароджених на 60 ліжок, яке очолила Г.М. Умінська. Відділення мало сучасну апаратуру, медичне обладнання для надання допомоги діткам і породіллям безпосередньо у пологовому залі, кардіомонітори, лабораторне обладнання тощо.


Відділення патології вагітних очолила Н.М. Боровська, старшою акушеркою була Л.В. Крижечевська. Обсерваційне відділення на той час очолював О.В. Онищенко. Оскільки типовий пологовий будинок був єдиним в області, облздороввідділ прийняв рішення щодо госпіталізації тут усіх вагітних з області з екстрагенітальною патологією, окрім серцево-судинної, а також створили Обласний резус-конфліктний центр.


Також гостро постала в той час проблема відкриття відділення акушерської реанімації патології вагітних зі статусом обласної. Відділення було укомплектоване анестезіологами з цілодобовим чергуванням, сучасною лабораторією. Згодом було організовано цілодобовий пост лікарів-неонатологів.


Адміністрацією лікарні був введений інститут старших ординаторів: у пологове відділення був призначений лікар Т.М. Матюшенко, в обсерваційне - Л.В. Токменко, в патологію вагітних - Л.О. Киричук, в гінекологію - Г.В. Ударова, Т.Г. Шукалович.


На початку 90-х років у 2-й міській лікарні було започатковано комплексну програму, яка передбачила втілення низки заходів і нових напрямків роботи на догоспітальному етапі і в стаціонарі. Завдяки цій програмі, зокрема, вдалося досягти значного зниження рівня перинатальної та материнської смертності (8-9% на 1 тис. новонароджених (1996 р.). Варто нагадати імена лікарів і середніх медичних працівників, які провели велетенську роботу з виконання цієї комплексної програми. Це акушери-гінекологи: В.З. Ройтельман, О.В. Онищенко, Н.М. Боровська, С.П. Кравченко, Л.П. Нікітіна, Л.В. Токменко, Л.О. Киричук, Т.М. Беспалова, Т.М. Матюшенко, Т.Г. Шукалович, Г.В. Ударова, Л.П. Асташкіна, Л.М. Салькова, А.С. Фельдман, Є.П. Ковальчук; анестезіологи: А.Н. Сафронов, В.М. Мельник, Ф.Ф. Будзинський, Н.Я. Радкевич, В.М. Петрук, неонатологи: Г.М. Умінська, Г.К. Козлова, Л.Д. Пашинський.


Незабаром до складу 2-ї міської лікарні ввійшла новозбудована шестиповерхова поліклініка. Тут вдало розмістилося реабілітаційне відділення, де, використовуючи сучасні методи лікування (ЛФК, масаж, інгаляторій, лазеротерапія, голкорефлексотерапія, психотерапія, фізметоди лікування тощо), хворих ставлять на ноги. Очолив відділення досвідчений спеціаліст О.Г. Горошко (ст. медсестра Н.Г. Сметаніна). На п'ятому поверсі розташувалися ЛОР-служба (зав. відділенням Є.М. Гершман); неврологічне відділення (зав. Б.Г. Шаміс); офтальмологічне відділення (завідуючий А.О. Гарус); урологічний кабінет (зав. І.О. Стещенко). На третьому поверсі розмістили хірургічну службу - зав. відділенням Б.Д. За-славський; жіночу консультацію, яку в різні роки очолювали Н.В. Мироненко, Е.П. Ковальчук, Л.П. Асташкіна, С.П. Кравченко, А.С. Фельдман, а також ендоскопічний, ендокринологічний, проктологічний та онкологічний кабінети, КФД і статвідділ поліклініки. А поверхом нижче - лабораторія, підліткова служба, терапевтичне відділення та інфекційний кабінет. Терапевтичне відділення очолювали такі досвідчені спеціалісти, як В.В. Кульчицька, Т.І. Райтельман, Л.М. Вознюк, О. Рогутська, М.М. Курінна, А.І. Лясковський, П.С. Ковальчук.


На першому поверсі розташувалися: реєстратура, відділення профілактики і травматологічне та централізована стерилізаційна.


Адміністрація 2-ї міської лікарні завжди дбала про розширення поліклінічної мережі, тож незабаром було відкрито першу в Україні поліклініку сімейного лікаря, яку очолив висококваліфікований спеціаліст О.А. Тер-Тумасов, який, на жаль, рано пішов із життя. Поліклініка обслуговує понад 40 тис. жителів великого промислового району міста Житомира. Сьогодні - це прекрасний лікувальний заклад з усіма необхідними допоміжними діагностичними і лікувальними кабінетами, відділенням денного стаціонару на 60 ліжок тощо.


Але на цьому розбудова та розширення 2-ї міської лікарні не завершились. Після введення в дію пологового будинку розпочалося будівництво 4-поверхового гінекологічного корпусу, в якому після здачі об'єкту на двох поверхах розташувалися гінекологічне відділення на 100 ліжок з чудовим операційним блоком, відділення штучного переривання вагітності на 20 ліжок, рентгенкабінет, адміністративні приміщення та зал засідань на 75 місць. Гінекологічне відділення надає цілодобову невідкладну допомогу жінкам Богунського району міста та проводить планове лікування і оздоровлення жінок з передраковими захворюваннями і запальними процесами. Більше чверті віку його очолювала досвідчений фахівець С.П. Кравченко, а нині її учень - висококваліфікований спеціаліст Т.Г. Шукалович. Тут проводяться всі найскладніші оперативні втручання: надпіхвова ампутація, екстирпація матки, пластичні операції та буквально всі невідкладні оперативні втручання. На базі цього відділення проводяться навчання всіх акушерів-гінекологів за системою обміну досвідом лікарів поліклініки - стаціонар.


Поступового, але доволі впевненого розвитку в 2-й міській лікарні набувала реанімаційна служба. З введенням у дію хірургічного корпусу на його базі од-разу ж відкрили палати інтенсивної терапії з цілодобовим чергуванням анес-тезіологів та анестезистів. Палати обладнали кардіомоніторами, дихальною паратурою, всім необхідним для робо-и на сучасному рівні. Очолив відділення досвідчений спеціаліст О.М. Сафронов, який разом з перспективним анес-тезіологом О.С. Волковим чимало зробили щодо організації реанімаційної служби лікарні.
Всі види патології і складні післяопеаційні хворі з перитонітами, травмами та складними екстремальними неврологічними, терапевтичними захворюваннями проходять лікування в цьому відділенні, що дозволило значно зме-шити післяопераційну летальність, токращити показники здоров'я по всіх нозологіях.


На сьогодні 2-а міська лікарня має чотири реанімаційні відділення: дитяче, акушерське, хірургічне і реанімації новонароджених.


На вимогу часу на території лікарні було збудовано шестиповерховий тера-іевтичний корпус, де комфортно розлашувалися травматологічне, проктологічне, ревматологічне, діагностичне іідділення тощо. В травматологічному іідділенні, яке очолював М.І. Денисюк ,нині - В.В. Биць), надається допомога всім ургентним травматологічним хворим, включаючи проведення унікальних пластичних операцій при гнійно-деструктивних процесах нижніх кінцівок. У той час лікар Новіков, чи не єди-Й лікар у місті виконував з чудовими кінцевими результатами такі складні операції, як ліквідація псевдосуглоба з остеомієлітичним процесом та подовження кінцівок за рахунок гомопластики.


Досвідчений спеціаліст П.Р. Полонський очолив проктологічне відділення, де проводяться всі операції малої проктології та лікуються онкопроктологіч-ні захворювання, завдяки чому смертність значно знизилась і складає 0,2%. Операційна активність на рівні 80%.
На базі стаціонару також було відкрите ревматологічне відділення, яке очолює заслужений лікар України Е.З. Бондаренко.


Було створено діагностичне відділення, яке очолює спеціаліст-ентузіаст Ю.В. Комнацький. Тут сконцентровано всі види обстеження: лабораторне, ендоскопічне, функціональні обстеження і УЗ-діагностика. У відділенні також проводяться не тільки діагностичні, а й лікувальні процедури: терапевтичні й хірургічні, ендоскопічні маніпуляції (лікування виразок лазеро-променевою терапією, зупинка кровотеч, ендоскопічно-колоноскопічні поліпектомії тощо).


В цьому відділенні працюють такі досвідчені спеціалісти, як лікарі-лаборанти К.Є. Стаховська, А.Є. Ковальчук, Л.С. Хомутова, Р.В. Годлевська, функціоналіст Косова, Н.А. Існюк, лікарі з УЗ-діагностики Л.О. Киричук, Л.А. Гінтовт.


Друга міська лікарня не може обійтися без допоміжних служб та лікувальних і діагностичних відділень (рентгено-діагностичне - завідуючий М.І. Реєнт, патгістологічна лабораторія - завідуючий Е.О. Левицький, фізіотерапевтичне - завідуючий Кухарук тощо).


Сьогодні в колективі 2-ї міської центральної лікарні працює 1750 медичних працівників, із них 250 лікарів, двоє з них є заслуженими лікарями України, 2 -кандидати медичних наук, 47 лікарів вищої, 59 - першої і 49 - другої кваліфікаційної категорій. Тут надається значна увага створенню доброзичливого морально-психологічного клімату, дотриманню вимог медичної етики і деонтології, створенню лікувально-охоронного режиму. В колективі працює чимало молодих фахівців, тому адміністрація лікарні піклується про підвищення професійної майстерності молодих спеціалістів - це і урочисті посвячення в спеціалісти, і традиційні конкурси на кращого за професією, і різноманітні захо-ди з підвищення професійної кваліфікації.


Молоде поповнення постійно відчуває турботу і допомогу старших колег, котрі завжди з радістю передають свій досвід. Серед них - завідуюча ревматологічним відділенням, заслужений лікар України Емма Захарівна Бондаренко, завідуючий проктологічним від-діленням Петро Романович Полонсь-кий, завідуючий хірургічним відділенням Михайло Григорович Кунанець, завідуючий гінекологічним відділенням Трохим Григорович Шукалович, завідуючий травматологічним відділенням Валерій Вікторович Биць, завідуючий неврологічним відділенням Валерій Миколайович Євтух, завідуюча поліклінікою лікарні Людмила Григорівна Бондаренко, завідуючий поліклінікою сімейного лікаря Микола Миколайович Шевченко та інші.


У числі середніх медичних працівни-ків - 26 вищої, ЗО першої і 8 другої кваліфікаційної категорії.


Сьогодні центральна міська лікарня № 2 м. Житомира, яку очолює заслужений лікар України Віктор Петрович Павлусенко, є школою передового досвіду, базою підготовки лікарів-інтернів і середніх медичних працівників міста та області. Успіхи колективу неодноразово відмічалися почесними грамотами МОЗ України та місцевих органів влади. Це стало можливим завдяки щоденній копіткій праці всього колективу лікарні.