У травні 1912 року, як свідчить губернська газета "Волинь" від 16.05.1912 р., на вулицях м. Житомира спостерігались дві карети швидкої медичної допомоги, які виїжджали на виклики мешканців міста, щоб надати відповідну медичну допомогу. З тих пір минуло майже 100 років, за які Житомирська міська станція швидкої та невідкладної медичної допомоги перетворилась у базовий заклад служби швидкої та невідкладної медичної допомоги області.


З метою надання населенню області екстреної консультативної медичної допомоги фахівцями обласного центру, 30 листопада 2001 року було створено Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, складовою частиною якого є Обласна служба швидкої та невідкладної медичної допомоги (ШНМД).


Станція швидкої і невідкладної медичної допомоги м. Житомира плідно співпрацює з ЛПЗ міста та області з питань покращення надання допомоги населенню. На її базі відповідно до плану управління охорони здоров'я, щороку проводяться організаційно-методичні заходи з медичними працівниками обласної служби швидкої та невідкладної медичної допомоги: семінарські заняття, науково-практичні конференції з питань надання швидкої та невідкладної медичної допомоги, а також 2-3 рази на рік - курси підвищення кваліфікації молодших медичних спеціалістів служби області.


В стінах міського закладу ШНМД починали свою трудову діяльність цілий ряд висококваліфікованих фахівців, які нині обіймають керівні посади в медичній службі області. Це - начальник УОЗ З.М. Парамонов, заступники начальника УОЗ А.А. Фом'юк, В.О. Грищук, завідуючий відділенням гострої коронарної недостатності А.А. Завгородній та інші.


Протягом останніх 30 років плідно керували міським закладом ШНМД П.А. Степурко, В.М. Самборський, В.М. Черницький, А.А. Фом'юк. Нині головним лікарем є А.М. Сова, який одночасно є обласним позаштатним спеціалістом з питань швидкої та невідкладної медичної допомоги.
На теперішній час у Житомирській області нараховується 43 заклади ШНМД, у т.ч.: 4 самостійні станції ШНМД (м. Житомир, м. Бердичів, м. Коростень та м. Новоград-Волинський); 22 відділення ШНМД при центральних районних лікарнях.


Протягом 2003 року на лінії м. Житомира цілодобово працювали 41 лікар та 99 молодших медичних спеціалістів, а по області - 103 лікарі та 669 молодших медичних спеціалістів. Ветеранами станції ШНМД м. Житомира є: заступник головного лікаря з медичної роботи Л.А. Шарнопільський, старші лікарі змін - Р.Я. Бородіна, В.О. Арташ, В.О. Соловйова, В.М. Черницький; виїзні лікарі - А.П. Микитюк, В.І. Гущин, М.В. Оробей, Т. Я. Ільїна; завідуючі підстанціями Л. М. Ігнатьєва, В.В. Кузнєцов; диспетчери - Л.Л. Пивовар, Г.Г. Бондарчук, головний фельдшер станції М.К. Лукаш, молодші медичні спеціалісти - А.Я. Путієвський, В.Б. Темченко, М.В. Демчук, В.П. Галицький, А.С. Баранівський; водії - В.В. Гаврилов, А.К. Редька, А.А. Андрієць, І.М. Волощук, Г.Ю. Задніпранець. Це - висококваліфіковані фахівці, які є прикладом для молодих співробітників не тільки в роботі, а і в житті.


12 вересня 2004 року, напередодні Дня міста, Житомир отримав довгоочікуваний чудовий подарунок - нову станцію швидкої та невідкладної медичної допомоги, що стало визнанням нелегкої щоденної, самовідданої праці медичних працівників швидкої допомоги