На всіх етапах розвитку системи охорони здоров'я профспілка була і є у перших лавах боротьби за здоров'я людей та їх довголіття, за покращення соціально-побутових умов праці та відпочинку трудящих, у тому числі й медичних працівників. Створення профспілки мало у своєму розвитку та становленні досить складний шлях, про що свідчить увесь хід історичних подій, що відбувалися в Україні. Прагнення віднайти форму захисту від тих бід, до яких призводила втрата заробітку через хворобу, нещасні випадки, старість, викликало бажання вести постійну боротьбу.


На даний час професійна спілка працівників охорони здоров'я України - це добровільна неприбуткова громадська організація, яка об'єднує на добровільній основі за родом професійної діяльності, навчання працівників медичних, фармацевтичних, санаторно-курортних установ, організацій, пов'язаних з охороною здоров'я незалежно від форм власності, а також студентів середніх навчальних медичних закладів для консолідації зусиль щодо захисту соціальних та економічних прав та інтересів членів профспілки.


Професійна спілка працівників охорони здоров'я області об'єднує в своїх рядах 36050 членів профспілки. Серед них - 32382 працівники охорони здоров'я, 1259 - аптечних працівників, 3125 - студентська молодь, 543 - пенсіонери. У складі галузевої профспілки - 23 районні, 2 міські ради, 368 - первинних профспілкових організацій. З них 3 - середні медичні навчальні заклади.


Районні, міські об'єднання первинних профспілкових організацій області організовують членів профспілки з усього району, міста для обговорення спільних питань регіональної політики та розвитку. Керівний орган галузевої профспілки області - це щорічні пленуми та конференції, які збираються раз на 5 років, де тактика дій усієї профспілки вирішується делегатами, обраними з первинних організацій, політика, визначена на конференції, виконується комітетом профспілки, що включає 43-и члени, делегованих первинними профспілковими організаціями, та його президією з 9 осіб.


Обласна профспілка медиків - досить впливова спілка, користується авторитетом федерації профспілок області й відіграє вагому роль у введенні політики галузі через ЦК профспілки України.


Обласний комітет профспілки надає юридичні консультації з одночасною практичною допомогою у вирішенні питань, пов'язаних не тільки з трудовими правовідносинами, а й інших, що виникають у житті члена профспілки галузі та його родини.


Постійною турботою профспілки є піклування про здоров'я працівників галузі та їх дітей. Контроль за організацією медичних оглядів і оздоровлення - постійно в полі зору діяльності профспілки. Щорічно в санаторіях оздоровлюється майже 700 працівників медичних закладів. Спільними зусиллями з профкомами, дитячими санаторіями вдається оздоровити більше 300 дітей працівників галузі.


Жінки складають понад 80% членів галузевої профспілки області. Тому вони - в центрі особливої уваги. Для певності такі жіночі питання, як догляд за дітьми, права працюючих при неповному робочому дні, гнучкий режим роботи першочерговими. Профспілка встановила порядок, який дає впевненість, що жінки мають вагоме право голосу в профспілці.


Історію, як відомо, створюють люди. Хочеться згадати добрим словом тих, хто очолював обласну галузеву профспілку в різні періоди. Ось що сьогодні нам відомо:


Голови обласної профспілки медичних працівників:
- О.С. Юферова (1944-1948 рр.) - голова обласного комітету професійної спілки "Медсанпраця";
- Г.П. Михайличенко (1949-1950 рр.);
- О.Я. Чугаєвський (06.1950-12.1950);
- А.П. Дергільова (1951-1954 рр.);
- Н.Н. Жога (1954-1957рр.);
- О.В. Кострометинів (1958-1960 рр.);
- Н.М. Сторожев (1960-1962 рр.);
- О.Б. Дяченко (1962-1965 рр.);
- П.С. Головень (1965-1976 рр.) - голова обласного комітету професійної спілки медичних працівників;
- В.Ф. Каленюк (1976-1978 рр.);
- З.П. Братухіна (1978-1986 рр.);
- А.Ф. Супряга (з листопада 1986 - по теперішній час) - голова обласної організації профспілки працівників охорони здоров'я.


Серед ветеранів профспілкового руху були і залишаються дуже авторитетними члени обкому профспілки: Володимир Федосієвич Столярчук, Володимир Никифорович Коломійчук, Алла Петрівна Ільїна, Віталій Васильович Осідак; Зіновій Михайлович Парамонов, Олександр Сергійович Волков, Михайло Іванович Борщівський, Сергій Володимирович Кобилінський, Юрій Володимирович Гнот, Тарас Петрович Шавула, Діна Іванівна Остапенко, Надія Оксентіївна Бойко, Геннадій Віталійович Ковшиков.


Метою діяльності профспілки є представництво та захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки в органах державної влади, місцевого самоврядування, у взаємовідносинах з роботодавцями щодо забезпечення здійснення права кожного члена профспілки на працю, підвищення життєвого рівня на основі справедливої оплати праці, забезпечення інших прав та інтересів. Для реалізації своєї мети профспілка через свої виборні органи домагається здійснення права кожного члена профспілки на працю, справедливу її оплату, підвищення життєвого рівня; захищаючи малозабезпечених, веде переговори, укладає колективні договори та галузеві угоди з роботодавцями, органами місцевого самоврядування та домагається їх виконання. У відповідності із законодавством здійснює громадський контроль за дотриманням законодавства про працю, правил та норм з охорони праці, забезпечує раціональне і ефективне використання коштів соціального страхування для санаторно-курортного оздоровлення і відпочинку членів профспілки та їх сімей.


В області проводилась робота щодо розвитку фізкультури та спорту серед працівників охорони здоров'я. З метою подальшого розвитку фізкультурно-оздоровчої і спортивної роботи серед працівників галузі та членів їх сімей, підвищення ролі фізичної культури, зміцнення здоров'я, обкомом профспілки, спільно з управлінням охорони здоров'я Житомирської облдержадміністрації, ТОВ "Спартак" проведено 10 обласних спортивних ігор серед закладів охорони здоров'я.


Так, у І спортивних іграх колективів фізичної культури закладів охорони здоров'я в 1993 році взяв участь 21 колектив фізкультури - 420 учасників, у VІ іграх брали участь 39 колективів фізкультури - 832 учасники, в Х іграх - близько 1000 учасників. Кращі спортивні колективи, що були призерами спартакіад, це - Баранівська ЦРЛ, Коростенська ЦМЛ, санаторій "Лісовий берег" (посів І місце з міні-футболу на Всеукраїнській спартакіаді серед галузевих профспілок), Обласна лікарня, Обласна дитяча лікарня, Радомишльська ЦРЛ, Коростишівська ЦРЛ, м. Бердичів, ЦМЛ, ЦМЛ № 2 м. Житомира, Житомирське дитяче ТМО. Чотири рази медики Житомирщини брали участь у фінальних змаганнях всеукраїнських спартакіад серед галузевих профспілок спортивного ТОВ "Спартак" від команди ЦК профспілки працівників охорони здоров'я України та посідали призові місця.


В області проводиться також робота з розвитку художньої самодіяльності. Щорічно проводяться огляди-конкурси колективів художньої самодіяльності закладів охорони здоров'я, серед яких присвоєно звання "народний" колективам художньої самодіяльності Обласної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського, Коростишівської ЦРЛ, ЦРЛ № 1 м. Житомира, Словечанській лікарні Овруцького району.


В 2002 році ЦК профспілки працівників охорони здоров'я був оголошений конкурс на кращий вірш про матір, в якому взяли участь поети-медики Житомирщини і посіли два перші місця - лікар-педіатр Житомирського ТМО Інна Бондарчук, лікар-стоматолог Марина Морозова і одне заохочувальне місце - логопед Нов.-Волинської ЦМЛ Лариса Єрмоленко.


На суд громадськості були представлені обкомом профспілки, разом з управлінням охорони здоров'я облдержадміністрації, два видання альманаху "Натхнення" поетів-медиків Житомирщини. Народжувались ці вірші про кохання, людську долю, професію в нелегких буднях копіткого улюбленого заняття, коли з'являлися хвилини особливого натхнення.


Сьогодні (2004 р.) працюють в апараті обкому профспілки Любов Михайлівна Драчевська - головний бухгалтер, Володимир Сергійович Маханьов - інспектор, Тетяна Павлівна Штикаленко - правовий інспектор, Володимир Васильович Кондратюк - водій - усі високопрофесійні фахівці, віддані загальній справі, яка їх об'єднала і згуртувала.


Галузева профспілка завжди робила все можливе, щоб захистити соціально-економічні права та інтереси своїх членів, використовуючи для цього різні форми: від переговорів з урядом - до акцій протесту.


На засадах соціального партнерства обком профспілки консолідує зусилля профспілки з державними адміністраціями, органами охорони здоров'я на місцях, радами всіх рівнів через депутатський корпус медиків для встановлення відповідного правового поля щодо подальшого вдосконалення системи охорони здоров'я та вирішення її нагальних проблем зі створення гідних умов праці та життя медиків.


На жаль, не всі питання галузева профспілка може вирішити, але за роки своєї діяльності вона на ділі довела свою життєздатність, витримала випробування часом, не розгубилася в складних обставинах, зберегла активні позиції і самовідданою повсякденною працею доводить свою необхідність людині праці.