Наймолодшим лікувальним закладом нашої області є новостворена комунальна установа "Житомирський обласний центр охорони здоров'я матері і дитини" (УОЗМіД), який знаходиться за адресою: м. Житомир, вул. Сабурова,2а.


Ідея створення такого центру належить начальнику УОЗ З.М. Парамонову. Виникла вона досить давно. Але лише 31 грудня 2003 року її вдалося втілити в життя. Тобто, саме цього числа Центр був юридично зареєстрований органами влади. З того часу він розпочав своє існування. Головним лікарем призначили Юрія Рувимовича Вайсберга, а заступником з лікувальної роботи - О.В. Астрейко ЦОЗМіД - це структура, в якій на сьогоднішній день працюють 370 фахівців.


Створення Центру такого типу є необхідним, бо погіршення екології, недостатнє і нераціональне харчування, далеко не найкращі умови праці призводять до того, що близько 78-80% усіх вагітних мають патологічні стани.


Тепер, коли для Центру виділили дві 4-поверхові будівлі, які знаходяться на території ЦМЛ № 2, жінки в чудових умовах народжуватимуть дітей. Вони також матимуть змогу лікувати патології вагітності та інші хвороби (запальні процеси, безпліддя тощо).


У Центрі діють такі відділення: пологове (фізіологічне) - на 45 ліжок, обсерваційне - на 30 ліжок, патології вагітних - на 60 ліжок, новонароджених - на 75 ліжок, інтенсивної терапії та реанімації новонароджених - на 6 ліжок, анестезіології та акушерської реанімації - на 6 ліжок, функціональної діагностики, клініко-діагностична лабораторія, центральний стерилізаційний блок.


Незабаром розпочне свою діяльність Центр планування сім'ї та репродуктивного здоров'я матері і дитини.


Біля витоків створення його стоять начальник УОЗ З.М. Парамонов та його заступники: В.К. Головаков, А.А. Фом'юк, В.С. Дідик, Ю.Я. Галінський.

Значна допомога Центру відчувалась від керівників лікувальних закладів міста й області.


Основним завданням Центру є відбір кваліфікованих кадрів, починаючи із завідуючих відділеннями, лікарів акушер-гінекологів, середнього медперсоналу, молодших медичних сестер та допоміжних служб, створення такого апарату, який повинен забезпечити належну допомогу жіночому населенню області. З перших днів існування Центру в ньому плідно працюють завідуючі відділеннями: Л.Р. Токменко (обсерваційне), М.Ю. Тищенко (фізіологічне пологове), Л.В. Заїка (пологове), Н.В. Мадзігон (відділення новонароджених), Н.Я. Ракевич (реанімаційна акушерська служба), І.В. Щур (реанімація новонароджених). Усі працівники мають вищі кваліфікаційні категорії і є дуже відповідальними керівниками та фахівцями своєї справи. Поруч з ними трудиться і головна акушерка Т.А. Гуріна, старші акушерки відділень І.І. Климчук (фізіологічне відділення), Т.О. Киричко (патології), Г.А. Курята (акушерська обсервація).


Основними завданнями діяльності Центру є:
- забезпечення у повному обсязі висококваліфікованою стаціонарною та поліклінічною (консультативною) медичною допомогою населення області із залученням лікарів-фахівців усіх лікувально-профілактичних установ області та України;
- надання кваліфікованої та планової консультативної медичної допомоги населенню області;
- проведення профілактичної роботи;
- організація якісного медичного догляду та сервісного обслуговування хворих;
- розробка, вивчення та втілення в практику Центру нових методів діагностики, лікування та реабілітації;
- організація та надання платних медичних послуг, у тому числі за методиками нетрадиційної медицини, згідно з чинним законодавством Центру;
- співпраця зі страховими компаніями, запровадження методів страхової медицини в Центрі та інше.