Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 липня 2001 року № 827, розпорядження голови обласної державної адміністрації від 30 листопада 2001 року № 873 з 10 грудня 2001 року відділення екстреної та планово-консультативної медичної допомоги Обласної лікарні реорганізовано в Житомирський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (ОЦЕМД та МК) з підпорядкуванням його управлінню охорони здоров'я облдержадміністрації.


Головним лікарем ОЦЕМД та МК було призначено Вікентія Яковича Пінського, а з липня 2004 року - Станіслава Олександровича Афонічкіна. Відділення санітарної авіації (відділення екстреної та планово-консультативної медичної допомоги) Житомирської обласної лікарні (нині відділення екстреної медичної допомоги ОЦЕМД та МК) було створене в 1950 році з метою надання екстреної консультативної допомоги населенню Житомирської області фахівцями обласного центру в районних та дільничних лікарнях.


Першим завідувачем відділення була Ф.М. Стольберг, першим старшим фельдшером - М.Я. Горбик.


У 1957 році відділення очолив Я.Б. Сомах, старшим фельдшером стала В.М. Атаманенко, а з 1960 року і протягом 42 років вона працювала виїзним фельдшером відділення екстреної та планово-консультативної медичної допомоги.


В 1960 році їх на цих посадах змінюють відповідно: кандидат медичних наук Г.М. Сальков і Т.І. Кравченко.


В 1966 році завідувачем відділення став Я.Н. Гросман, з 1971 року - О.Б. Дяченко, а старшим фельдшером призначено Г.Ю. Дацюк.


З 1988 року і по даний час старшим фельдшером працює Г.М. Матюшкіна.


З 1988 року відділення очолював Р.Д. Ніколаєв, з 1993 року - М.А. Коханчук, а з 1997 року - к.м.н. В.З. Свиридюк.


Більше 20 років головним механіком відділення працював заслужений працівник автотранспорту України В. Б. Салацький, який нині є директором автопідприємства обласних лікувальних закладів.


З 1990 року і по даний час у відділенні екстреної та планово-консультативної медичної допомоги працює виїзний лікар-хірург О.В. Слободенюк. Також протягом багатьох років успішно працюють на посадах виїзних фельдшерів відділення В.М. Дехтяренко - з 1984 року і Т.Я. Харченко - з 1986 року.


Довгий час працював за сумісництвом у відділенні санавіації заслужений лікар, к.м.н. В.П. Євтушенко, з 1962 року і по сьогоднішній день працює у відділенні за сумісництвом заслужений лікар України Є.Я. Доморацький.


У даний час в ОЦЕМД та МК функціонує два відділення:
1. Відділення екстреної медичної допомоги.
2. Аналітично-організаційний відділ.
Основним завданням Житомирського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф є:
- термінове реагування на НС у межах області, організація надання екстреної медичної допомоги постраждалим від НС, рятувальникам та особам, які беруть участь у ліквідації наслідків НС;
- запобігання виникненню та мінімізація медико-санітарних наслідків НС у межах області;
- участь в організації захисту навколишнього природного середовища та ліквідації медико-санітарних наслідків екологічних НС у межах області;
- організація надання виїзної екстреної та планової консультативної медичної допомоги в межах області.


В кожному районі та місті області на базі ЛПЗ сформована служба медицини катастроф.
Згідно з планами управління охорони здоров'я обласної держадміністрації в районах та містах області проводяться тренувальні навчання сил та засобів медицини катастроф для відпрацювання практичних навиків медпрацівників ЛПЗ з надання медичної допомоги на випадок виникнення НС зі значною кількістю потерпілих.