З того часу, коли було зареєстровано перший випадок хвороби у світі, епідемія ВІЛ/СНІДу стала одним з найнебезпечніших чинників, які негативно вплинули на розвиток як окремо взятої особистості, так і суспільства в цілому.


Перший випадок ВІЛ-інфекції в Україні було зареєстровано в 1987 році, а початком епідемії вважається 1994 рік.


З метою запобігання зараженню ВІЛ-інфекцією жителів нашої області, зниження негативного впливу ВІЛ/СНІДу на мешканців Житомирщини та на виконання Закону України "Про запобігання захворювання на СНІД і соціальний захист населення" у липні 1996 року голова обласної державної адміністрації А.С. Малиновський видав розпорядження про створення Житомирського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом.
Центр мав виконувати організаційно-методичну функцію з питань ВІЛ/ СНІДу в області та координувати діяльність усіх зацікавлених відомств і установ з даної проблеми.


Очолив новостворений Центр його перший головний лікар Анатолій Володимирович Якобчук.


Проте власного приміщення Центр не мав. Тому адміністративне та організаційно-методичне керівництво здійснювалось з управління охорони здоров'я, а тестування на ВІЛ усіх зразків крові в області проводила лабораторія з діагностики СНІДу на базі Житомирського медичного консультативно-діагностичного центру.


1 червня 1998 року наказом УОЗ будівля по вулиці Щорса, 28, де раніше розташовувалась станція переливання крові, була передана Обласному центру профілактики та боротьби зі СНІДом.


Упродовж 1998-1999 років процеси становлення служби, реконструкція та капітальний ремонт приміщень відбувалися паралельно. А з грудня 1999 року Центр розпочав свою діяльність у власному приміщенні.


Лікувально-профілактичний напрямок роботи очолив молодий лікар-дерматовенеролог В.М. Ісаков, відділення соціально-психологічної реабілітації -А.Я. Харченко, консультативно-диспансерне відділення - В.Н. Коломійчук, діяльність з питань статистики та прогнозування - М.А. Ткаченко, відділення лабораторної діагностики - В.Д. Макарчук.


У 2000 році до Центру прийшли досвідчені лікарі: терапевт Г.В. Верховська, педіатр Н.В. Коберник, заступник головного лікаря з організаційно-методичної роботи В.С. Рудченко.


Трудовий колектив установи нараховував 42 співробітники, з них: 7 - лікарів, 14 - середніх медичних працівників, 6 - молодших медичних сестер.
За рахунок спонсорської допомоги, взаємозаліків, просто людського фактора формувалась матеріально-технічна база нової служби в області.


По крихтах фахівці Центру створювали обласну організаційно-методичну базу з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу, почалось напрацювання необхідної документації по структурних підрозділах Центру.


Для удосконалення моніторингу за пацієнтами з ВІЛ/СНІДом та статис-тичної діяльності з 2000 року в Центрі з'явились комп'ютери, обчислювальна техніка.


В об'єм діагностичних обстежень пацієнтів з січня 2001 року ввійшли біохімічні та імунологічні дослідження крові, МРП.


З грудня 2002 року і по теперішній час колектив Центру очолює Олена Василівна Васильчук, лікар вищої категорії.


На сьогодні установа координує, методично спрямовує і контролює діяльність усіх лікувально-профілактичних закладів обласного, міського та районного підпорядкування з питань профілактики, діагностики, лікування ВІЛ/ СНІДу, медико-просвітницької роботи серед населення області, соціального та правового захисту ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД, надає громадянам консультації з питань законодавства щодо аспектів ВІЛ/СНІДу, інформує населення області через ЗМІ про стан захворюваності та розповсюдження ВІЛ-інфекції в нашому регіоні та по Україні, запроваджує нові методи і форми медико-просвітницької діяльності, забезпечує у повному обсязі, на сучасному науковому рівні, висококваліфікованою спеціалізованою амбулаторно-поліклінічною та консультативно-діагностичною медичною допомогою населення області.
У березні 2003 року відділення лабораторної діагностики пройшло державну акредитацію, отримавши дозвіл на діяльність упродовж наступних 4-х років.


У вересні 2003 року вперше за свою історію існування акредитувався Центр і відразу отримав вищу кваліфікаційну категорію за медичну діяльність.
Фахівці Центру постійно беруть участь у регіональних та міжнародних семінарах, конференціях з різних аспектів ВІЛ/СНІДу та впроваджують в установі сучасні методики консультативно-реабілітаційної, лікувально-профілактичної, диспансерної та лабораторної роботи.


Завдяки постійній підтримці управління охорони здоров'я облдержадміністрації, особисто начальника УОЗ Зіно-вія Михайловича Парамонова, в Центрі проводиться реконструкція споруд і території, дооснащення сучасним лабораторним обладнанням та устаткуванням.


Сьогодні в установі працюють п'ять лікарів з вищою категорією, троє - з першою, один - з другою, серед середніх медпрацівників п'ятеро мають другу, двоє - першу та два - вищу кваліфікаційну категорію - бакалавр.


Працівники Центру неодноразово відзначались грамотами МОЗ України, управління охорони здоров'я облдержадміністрації за сумлінну працю та високий професіоналізм у виконанні службових обов'язків.