Обласний міжрайонний діагностичний центр у м. Коростені заснований у 1990 році з метою надання медикодіагностичної допомоги населенню північних районів Житомирської області та м. Коростеня, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.


У 1990 році на керівних посадах управління охорони здоров'я Житомирського облвиконкому та керівних посадах міста працювали люди, які були зацікавлені в створенні центру, що здійснював би: дозиметричний контроль населення; ультразвукову діагностику щитовидної залози дітей і дорослих; гематологічний скринінг населення; ультразвукову діагностику органів черевної порожнини і нирок; молочних залоз і внутрішніх статевих органів жінок; ультразвуковий скринінг вагітних двічі на виявлення вад розвитку плоду; ендоскопічну діагностику захворювань шлунково-кишкового тракту; функціональну діагностику серцево-судинної системи і легень; лабораторні дослідження крові, сечі, визначення імунного статусу організму, гормонів та антитіл щитовидної залози.


Значну роботу у вирішенні організаційних та інших питань, зокрема, здійснював начальник УОЗ З.М. Парамонов, його заступник В.Й. Шатило та інші обласні спеціалісти.


У самому Коростені, чимало сил і енергії на той час вклали у створення діагностичного центру голова міськвиконкому М.М. Крутько та голова райвиконкому А.Б. Войтенко.


Завдяки цим і багатьом іншим людям та на підставі рішення облвиконкому від 11.06.90 р. № 154, наказу УОЗ від 24.07.90 р. № 165 був створений Обласний міжрайонний діагностичний центр (ОМДЦ).


Потужна спроможність центру - 150 відвідувань на зміну, режим роботи - двозмінний.


Протягом року в центрі обстежуєть-ся близько 70 тис. мешканців м. Коростеня і північних районів області.


В центрі працюють висококваліфіковані лікарі-спеціалісти ультразвукової та функціональної діагностики, ендокринолог, акушер-гінеколог, офтальмолог, пульмонолог, терапевт, невропатолог, гематолог, імунолог та інші лікарі, лаборанти. Щоденно проводиться дозиметричний контроль населення.


На базі закладу працюють 5 відділень:
- ультразвукової діагностики;
- функціональної діагностики;
- ендоскопічних досліджень;
- поліклінічне;
- лабораторної діагностики.


Відділення оснащені сучасною апаратурою імпортного і вітчизняного виробництва.
Основними завданнями закладу є:
- надання доступної висококваліфікованої діагностичної допомоги широкому контингенту населення, в першу чергу, постраждалого внаслідок аварії на ЧАЕС;
- максимально ефективне використання діагностичного обладнання і апаратури;
- втілення в практику новітніх досліджень медичної науки;
- участь у виконанні науково-практичної та національних програм, подальше проведення скринінгових програм.


З 1991 по 1996 рр. ОМДЦ співпрацював з японським меморіальним фондом охорони здоров'я "Сасакава", Токіо, Японія.


За роки співпраці від фонду одержана апаратура: ультразвукові апарати, ге-моаналізатори "Сісмекс К-1000", "ПЕ-700", дозиметри фірми "Алока", ендоскопи, пересувна клінічна лабораторія, автобус для перевезення дітей. Це дало змогу обстежити 36 тис. дітей сільського населення північних районів області за програмою: УЗД щитовидної залози, антитіла крові та гормони щитовидної залози і антитіла до мікросомальних фракцій і тиреоглобуліну, аналіз крові за 23-ма показниками, дозиметрія накопичення цезію-137 в організмі, сумарна доза і в розрахунку на 1 кг ваги.


За результатами обстежень функціонує гематологічний архів крові, а також статистична база на 36 тис. обстежень дітей.
8 лікарів ОМДЦ пройшли стажування в Японії і працюють за методиками японських спеціалістів.


Матеріали роботи в проекті широко оповіщались на симпозіумах, щорічно публікувались і були доступні широкому загалу. В 1993 році в м. Коростені проходив II симпозіум Сасакава-Чорнобиль.


У 1997 році підписаний меморандум з японською організацією ВНМ, яка забезпечує ОМДЦ реактивами для визначення гормонів щитовидної залози. Розмір такої допомоги щорічно сягає 2500000 ієн.


У 2003 році діагностичний центр співпрацював у гуманітарному проекті з канадським Фондом "Дітям Чорнобиля".
Єдиним і незмінним керівником закладу з 1990 року є головний лікар Валерій Васильович Данилюк - лікар вищої категорії з питань організації охорони здоров'я.


В центрі працює 4 лікарі з вищою категорією, З-з першою, 5 - з другою.
Серед молодших медпрацівників вищу категорію мають 2 чол.; першу - 6; другу - 13 чол.


Весь колектив закладу постійно працює над підвищенням своїх кваліфікаційних знань, впровадженням нових методів діагностики і лікування та покращенням санітарно-освітньої роботи серед населення.