У чарівному поліському місті Новограді-Волинському, що на Житомирщині, в затишному тихому куточку неподалік від центру по вул. Радянській, 64, в чепурненьких будиночках розмістився Обласний будинок дитини.


Історія його сягає в повоєнний час - час лихоліття і розрухи після Другої світової війни.


Саме з розповідей очевидців стало відомо, що 27 жовтня 1945 року тут знайшли притулок і батьківську турботу обездолені діти-сироти, чиї батьки загинули в кривавих битвах з фашизмом за визволення нашої Батьківщини.


Спочатку таких будинків для осиротілих, безпритульних дітей у Новограді-Волинському було два.


Будинок дитини № 1, який і нині діє, та № 2 по вул. Радянській,12, який згодом було закрито, а дітей переведено до першого закладу.
Будинок дитини підпорядковувався місцевій лікарні і фінансувався з місцевого бюджету. Тут перебували діти як здорові, так і ті, які мали різні захворювання.


Вдалося встановити прізвища перших головних лікарів. Це - А.Ю. Фрайман, Ц.С. Вайсберг, Л.М. Сергєєва.


З 1964 по 1980 рр. Будинок дитини очолювала Ніна Іванівна Кононенко.


У 80-ті роки в закладі було три групи дітей. У двох перебували діти з ураженням центральної нервової системи і порушенням психіки, одна група - для здорових дітей.


З 1980 року і протягом 23-х років головним лікарем тут пропрацювала педіатр Ніна Микитівна Опанасюк. За високий професіоналізм, самовіддану працю в 1992 році їй було присвоєно звання заслуженого лікаря України.


З 1992 року Новоград-Волинський будинок дитини переводять у підпорядкування обласного управління охорони здоров'я і надають статус обласного. З цього часу тут знаходяться важко хворі діти з ураженням центральної нервової системи і порушеннями психіки. Кожна дитина, яка перебуває в даному закладі, постійно потребує і отримує належне лікування, збалансоване харчування, чудовий медичний догляд. Медичний персонал, маючи великий професійний досвід, відповідну освіту, віддає знедоленим дітям любов свого серця, частинку душевного тепла, радіє кожній дитячій усмішці, першому слову, першому кроку, бо саме вони замінили цим дітям батьків, бо ці люди в білих халатах - медики за покликанням, медики від Бога.


... Юною дівчиною 40 років тому прийшла працювати в Будинок дитини медсестра Любов Аліферівна Кривенька, понад 30 років пропрацювали медичні сестри Надія Володимирівна Ткаченко, Ніна Венедиктівна Асанова, Віра Петрівна Бойко, молодша медична сестра Зінаїда Йосипівна Ткаченко. Вони є мудрими порадниками та добрими наставниками для молодих медиків.


Цілодобово 54 дитини-інваліда, віком від двох тижнів до п'яти років, відчувають турботу про себе людей, до кінця відданих найгуманнішій з усіх справ на землі - медицині.


З жовтня 2003 року колектив Обласного будинку дитини в м. Новограді-Волинському, який нараховує понад 100 чоловік, очолив Василь Олександрович Радченко, лікар-невропатолог за фахом, спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії зі спеціальності - організація і управління охороною здоров'я.


З перших днів свого перебування на посаді він намітив подальші плани розвитку щодо удосконалення медикаментозно-профілактичного лікування, покращання матеріально-технічної бази, адже приміщення Будинку дитини досить старі й потребують постійного ремонту.
Одним з основних напрямків роботи він вбачає у співпраці з благодійними фондами України, державами ближнього та далекого зарубіжжя, благодійниками-меценатами.


Небайдужість до долі вихованців і щире бажання допомогти кожному з них спонукали Василя Олександровича започаткувати проведення напередодні Всесвітнього дня інваліда акції під девізом: "Відкриймо для добра серця!", в рамках якої керівники навчальних закладів, установ, підприємств, фірм, організацій усіх форм власності, представники релігійних конфесій, громадських організацій і партій, просто громадяни надають закладу благодійну допомогу, приходять з концертами художньої самодіяльності, виставами, намагаються поліпшити хоч на мить страждання і болі вихованців, дарують їм частинки своїх сердець, усмішки, радість, співчувають чужому горю.


З приходом молодого керівника колектив поповнився новими медичними кадрами. Переважно це випускники Новоград-Волинського медичного училища, колишні студенти В.О. Радченка, які гідно продовжують справу свого вчителя.


Кожного ранку поспішають працівники колективу Обласного будинку дитини до своїх вихованців, бо знають, що на них з нетерпінням чекають маленькі людські серця, янголи нашої печалі.


Кредом життя колективу є слова:
З чистим серцем йдемо до дітей,
З чистим поглядом світлих очей
Щохвилини, щомиті, щодня
Їм даруємо радість життя!