Житомирська обласна дитяча лікарня будувалася протягом 4-х років (1980-1984). Думка про будівництво спеціалізованого багатопрофільного лікувально-діагностичного закладу для дітей виношувалась завідуючим обласним відділом охорони здоров'я В.А. Пєшком та головним педіатром Ю.Д. Лебєдєвим задовго до її втілення у життя, і тому саме з ініціативи і при підтримці цих людей область має потужну багатопрофільну лікарню для надання спеціалізованої медичної допомоги дітям області.


Це один із небагатьох лікувально-профілактичних закладів України, який будувався по новому сучасному проекту з урахуванням світових архітектурних стандартів.


Важливість новобудови як для області, так і для держави виявлялась уже в тому, що перший секретар обкому партії В.М. Кавун та представники МОЗ УРСР безпосередньо контролювали будівництво.


29 жовтня 1984 р. було підписано наказ завідуючим відділом охорони здоров'я Житомирського обласного виконавчого комітету В.А. Пєшком щодо організації Обласної дитячої лікарні, яка з 29 грудня 1984 р. розпочала свою діяльність і свій літопис.
З перших днів роботи колектив очолив заслужений лікар України Віктор Федорович Марченко- талановитий організатор, висококваліфікований фахівець, здібний керівник та педагог.


Заступником головного лікаря з медичної частини був призначений Віктор Йосипович Шатило, головною медичною сестрою - Галина Григорівна Толстанова, які завдяки своїм організаторським здібностям, професіоналізму, таланту спілкування з людьми стали з перших днів надійними помічниками головного лікаря.


Ще продовжувались будівельні роботи, а вже 02.02.1985 р. в лікарню поступив перший хворий - дитина з Любарського району. На той час функціонувало лише 2 відділення - ревматологічне та неврологічне.


Протягом півріччя 1985 року в лікарні розпочали роботу основні клінічні відділення: неврологічне (зав. відділенням А.Д. Баннікова), ревматологічне (зав. відділенням А.М. Шутенко), неонатологічне (зав. відділенням М.Л. Певний), анестезіологічне (зав. відділенням О.Ю. Місюров), отоларингологічне (зав. відділенням В.П. Павлусенко), ортопедичне (зав. відділенням М.І. Денисюк), інфекційно-боксоване (зав. відділенням А.В. Чубинська).


Протягом 10-ти років на території лікарні йшло будівництво:
- в 1989 році здано в експлуатацію консультативну поліклініку на 240 відвідувань;
- в 1993 році - господарський корпус;
- в 1994 році - гуртожиток для співробітників.


За 18 років лікарня виросла в потужний, високопрофесійний, багатопрофільний, сучасно оснащений лікувально-діагностичний, організаційно-методичний центр з надання спеціалізованої медичної допомоги дитячому населенню області.
Кількість спеціалізованих ліжок зросла з 430 (1985 р.) до 500 (2003 р.). На сьогодні в лікарні функціонує більше 30 підрозділів, із них 23 - лікувально-діагностичного профілю.


Надається консультативна допомога з 26-ти спеціальностей. Щороку в закладі лікується більше 14,5 тисячі дітей, відвідування в консультативній поліклініці складають близько 84 тисяч. Створені сучасні діагностичні та лікувальні відділення: ендоскопічне, променевої та ультразвукової діагностики, гіпербаричної оксигенації та детоксикації, функціональної діагностики.


Лікарня має потужний технічний потенціал, який включає лабораторну діагностику, інструментальні методи та різні види інтраскопії.
Значного розвитку в дев'яності роки набрала спеціалізація ліжкового фонду, тому за останні 10 років питома вага спеціалізованих ліжок в загальній структурі всього дитячого ліжкового фонду області збільшилась з 55,9% до 61,5% (Україна - 60%). В основу цього процесу покладено показники здоров'я дітей. В кінці 1990-х-на початку 2000-х років на базі лікарні створено 7 спеціалізованих центрів:
- імунно-алергологічний;
- онкогематологічний;
- неонатологічний;
- реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи та порушенням психіки;
- хірургічної корекції вроджених вад розвитку;
- підтримки лактації та грудного вигодовування;
- цукрового діабету.


В 2001-2002 рр. з ініціативи начальника галузевого управління З.М. Парамонова за рахунок оренди приміщення в Житомирській районній центральній лікарні створено сучасні відділення для лікування дітей з інфекційною патологією - відділення інтенсивної терапії для інфекційних хворих, інфекційне відділення.


Сьогодні в Обласній дитячій лікарні працює 130 лікарів, 433 середніх медичних працівника. Серед лікарів 33% мають вищу категорію, 28% - І, а 3 - мають ступінь кандидата медичних наук (Л.Г. Маханьова, О.П. Чабан, П.С. Русак), одному лікарю присвоєно звання "Заслужений лікар України" (В.Ф. Марченко), двом співробітникам присвоєно почесне звання "Заслужений працівник охорони здоров'я України" (Р.С. Афанасьєвій, Н.О. Курачевській), лауреатами обласної премії імені О.Ф. Гербачевського стали М.І. Денисюк, О.К. Биков, К.О. Могилевська, Ю.М. Фельдман, Л.Л. Дяченко.


Щороку спеціалісти закладу впроваджують у практику роботи близько 50-ти нових методик, до 10-ти раціоналізаторських пропозицій та нових видів оперативних втручань, постійно проводять науково-практичні дослідження, які в подальшому впроваджуються в роботу відділень інших закладів області, держави. В 90-ті роки фахівці лікарні мали змогу підвищити свою кваліфікаційну майстерність у зарубіжних клініках: Японії (Л.О. Чмут, І.О. Гуменчук, О.В. Захарчук); Німеччині (О.К. Биков), Англії (Н.Г. Герасимчук).


Спеціалістами закладу розроблена і організована система диспансерного спостереження за дітьми з тяжкою патологією. Так, рання реабілітація дітей з групи ризику по перинатальній патології враження нервової системи зменшила вихід на інвалідність з дитячого церебрального паралічу майже в 1,5 раза. Впровадження в практику гематологічної служби в 1992 р. стандартних протоколів лікування гострого лейкозу дозволило продовжити життя хворих дітей, отримати більш стабільні ремісії, а згодом - і одужання деяких із них від цієї патології. На сьогоднішній день більше 55% дітей з гострими лейкозами знаходяться в ремісії більше 5-ти років і практично не потребують нагляду гематолога.
З ініціативи спеціалістів Обласної дитячої лікарні введена виїзна форма роботи по реабілітації дітей-інвалідів.


До роботи реабілітаційної бригади часто залучаються не тільки спеціалісти-медики, а і фахівці соціальних служб, представники громадських організацій. Протягом року оглядається понад 600 дітей-інвалідів, які виховуються в сім'ях, мають тяжку неврологічну патологію. В результаті вирішуються питання стаціонарного, санаторно-курортного оздоровлення дітей, забезпечення їх інвалідними колясками.
Даний досвід роботи рекомендовано МОЗ України для поширення в інших регіонах держави.


У відділеннях хірургічного профілю щорічно виконується понад 3,2 тисячі оперативних втручань.
За останні роки лікарі хірургічного профілю впровадили в практику цілий ряд реконструктивно-відновних та стабілізуючих операцій з використанням шкірної, сухожильно-м'язової та різних видів кісткової пластики, реконструктивні операції на нирках, сечовому міхурі, органах черевної порожнини, грудної клітки.


В 1996 р. на базі лікарні було створено єдине в державі ендоскопічне відділення для дітей, в якому проводиться протягом року близько 3-х тисяч діагностичних досліджень і ендоскопічних втручань: поліпектомія, аплікації лікарськими препаратами при виразковій хворобі шлунка і 12-палої кишки, підведення тефлонової пасти під вічко сечовода при пузирно-сечовому рефлюксі.


Значною подією для області стало впровадження в практику роботи дитячих хірургів лапароскопічної хірургії (2000р.). За 3 роки проведено більш як 500 оперативних втручань. Щоб оволодіти даною методикою, спеціалісти лікарні (П.С. Русак, П.І. Волошин, О.І. Янчук) пройшли курси на робочому місці в 13-й Московській міській лікарні у академіка Ю.Ф. Ісакова, так як у нашій державі дитяча лапароскопія не знайшла широкого застосування. За ініціативи зав.хірургічним відділенням № 1 П.С. Русака, який є обласним дитячим позаштатним хірургом, з середини 90-х років набула широкого впровадження виїзна форма роботи з оздоровлення дітей - з плановою хірургічною патологією на базах районних та міських ЦЛ за участю фахівців Обласної дитячої лікарні. В результаті відсоток планового оздоровлення дітей зріс до 70-75%. Завдяки цьому була відпрацьована наступність у роботі хірургічної служби Обласної дитячої лікарні та ЦРЛ, система підвищення кваліфікацї лікарів-хірургів. Даний досвід роботи було заслухано на нараді дитячих хірургів в м.Дніпропетровську і рекомендовано для впровадження в інших регіонах держави.

Впровадження цілого ряду раціоналізаторських пропозицій, узагальнення досвіду роботи фахівців інших клінік України дало можливість лікарям ортопедо-травматологічного відділення добитися значних результатів у лікуванні дітей з вродженою клишоногістю та іншими деформаціями стоп. Відпрацювання і реалізація системи заходів профілактики дитячої інвалідності від вродженої та набутої ортопедичної патології зменшила кількість пізнодіагностованих вроджених вивихів стегна за 18 років у 8 разів. Завдяки цьому основний ухил в лікуванні даної патології перенесено з оперативних методів на консервативні. Хронізація гострого гематогенного остеомієліту зменшилась в 3,5 раза, кількість ортопедичних наслідків в 2,7 раза. В останні роки створено ортопедо-хірургічну систему реабілітації дітей з дитячим церебральним паралічем.


Необхідно відмітити, що велику роль у становленні і розвитку дитячої хірургічної, ортопедо-травматологічної служби відіграли такі спеціалісти, як К.О. Могилевська, О.К. Биков, В.В. Оніщенко, М.І. Денисюк, О.А. Сергієнко.


Значна увага в лікарні приділяється розвитку анестезіологічної служби та служби інтенсивної терапії. В лікарні працює 3 відділення:
- анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії;
- анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії новонароджених;
- відділення реанімації з ліжками для інтенсивної терапії інфекційних хворих.


Ці відділення повністю забезпечені сучасним технічним обладнанням, дихальною апаратурою, моніторами, які дають можливість у динаміці спостерігати за показниками здоров'я дітей.


Сьогодні дитяча анестезіологічна служба має найкращі показники в державі щодо загального знеболювання у дітей при всіх видах операцій, які наближаються до середньоєвропейських - 93,4% (72% по Україні). Вперше в державі у лікарні в 1999 році було впроваджено загальну анестезію в дитячій отоларингологічній практиці. Впровадження низькопоточної анестезії дало можливість економніше використовувати кисень, наркотан, підтримувати необхідний гомеостаз при довготривалих оперативних втручаннях у дітей.


В інтенсивній терапії заслуговує на увагу планове переведення дітей на штучну вентиляцію легень, що дало значне зниження летальності.
Відпрацювання і впровадження в практичну діяльність алгоритмів, надання невідкладної допомоги дітям з важкою черепно-мозковою травмою, цукровим діабетом, які поступають в кетоацидозі, сприяє швидкому виходу із даного стану і попередженню ускладнень та смертності.
Відкриття в 1992 році на базі лікарні сучасного відділення анестезіології та інтенсивної терапії для новонароджених дітей дало можливість створити повноцінний Обласний неонатальний центр, до складу якого, крім вище названого відділення, увійшли відділення педіатрії для недоношених та патології новонароджених.


Через даний центр протягом року проходить близько 1000 дітей, половина із них недоношені, які потребують особливого догляду. Відкриття такого центру дало можливість сконцентрувати в єдину систему лікувально-діагностичний процес, організаційно-методичну роботу з питань неонатології, проведення реабілітаційних заходів хворим новонародженим.


В 2000 році на базі центру були розгорнуті ліжка для етапної реабілітації недоношених дітей віком до 3-х місяців та ліжка для новонароджених з жовтяницею.


Лікарня однією з перших в державі була ініціатором організації імунологічних кабінетів при обласних лікувальних закладах, що дало можливість більш глибоко вивчати і оцінювати імунологічний стан дітей з метою раціонального підходу до призначення профілактичних та лікувальних заходів. Організатором імунологічної служби в лікарні стала кандидат медичних наук, лікар вищої категорії О.П. Чабан. За останні роки імунологічний кабінет виріс в імунно-алергологічний центр.


Значної уваги заслуговують роботи лікарів-мікробіологів Ю.М. Фельдмана і Л.Г. Маханьової, які розробили та впровадили в практику цілий ряд прогресивних методик діагностики:
- експрес-діагностика менінгітів та диференціальна діагностика гнійних і серозних менінгітів;
- моніторинг за станом захворюваності новонароджених в пологових стаціонарах області на основі результатів бактеріологічного обстеження новонароджених, які поступають на лікування в Обласну дитячу лікарню.


Обласна дитяча лікарня протягом небагатолітньої історії виросла в потужний організаційно-методичний центр з питань педіатрії. На базі закладу постійно працюють науково-практичні Товариства педіатрів, неонатологів, дитячих неврологів та анестезіологів, хірургів. Проводяться семінари за участю фахівців державного рівня.


З метою надання спеціалізованої медичної допомоги хворим та практичної допомоги районним фахівцям, лікарями закладу проводиться протягом року понад 600 планових виїздів та близько 800 виїздів для надання невідкладної допомоги дітям в райони та міста області.


В 1994 році на території лікарні відкрито гуртожиток на 200 місць для медичних працівників, де на першому поверсі розмістились готельні номери для батьків, які приїздять з віддалених районів проконсультуватись та провідати хворих дітей. На базі лікарні з ініціативи профкому організовано роботу фізкультурно-оздоровчого комплексу для співробітників, який включив в себе тренажерний зал, сауну, басейн, більярдну.


Слід відмітити людей, які вийшли із стін цього закладу, стали кваліфікованими спеціалістами, організаторами і успішно очолюють колективи інших лікувально-профілактичних закладів області:
- Р.В. Артюх - головний педіатр УОЗ;
- О.Ю. Місюров - головний лікар Житомирської ЦРЛ;
- В.П. Павлусенко - головний лікар ЦРЛ № 2 м. Житомира;
- О.К. Толстанов - головний лікар санаторію "Дениші";
- С.В. Урсуленко - головний лікар Житомирського Будинку дитини;
- В.Й. Шатило - директор Житомирського базового медичного коледжу, зав.кафедрою Сімейної медицини Вінницького МУ та інші.