За кордоном, у розвинутих капіталістичних країнах, організація мережі діагностичних та лікувально-діагностичних центрів в основному була завершена на початку 70-х років.


У нашій же країні створення діагностичних центрів стало проводитись значно пізніше, ніж за кордоном. Звідси і відставання медицини через малі діагностичні й лікувальні можливості. Перший діагностичний центр у Радянському Союзі був організований в м. Єревані в 1986 році.
В Україні першим став Донецький обласний багатопрофільний діагностичний центр. Пізніше відкрились центри в містах Києві, Львові, Херсоні.
Згідно з рішенням Житомирського облвиконкому № 251 від 17.10.1990 року на базі Обласного лікувально-санаторного управління було відкрито з 01.01.1991 року Обласний медичний діагностичний центр.


Відповідно до рішення виконкому Житомирської міської ради народних депутатів від 06.07.1993 року № 410 змінено назву Обласного медичного діагностичного центру на Обласний медичний консультативно-діагностичний центр, а згідно з розпорядженням голови облдержадміністрації № 897 від 12.12.2001 року Житомирський обласний медичний консультативно-діагностичний центр перейменовано на комунальне підприємство "Житомирський обласний медичний консультативно-діагностичний центр".


До складу створеного діагностичного центру входили відділення ультразвукової, променевої, функціональної діагностики, ендоскопічне відділення, клініко-діагностична і радіоімунна лабораторії та клініко-консультативне відділення.


З 01.01.1992 року до цього складу приєдналось кардіодиспансерне відділення, а в 1993 році - лабораторія з діагностики СНІДу, яка функціонувала тут до 2000 року.


З 1994 року до діагностичного центру увійшов обласний центр інформаційних технологій та Національного реєстру України, в якому сконцентровано дані та проводиться моніторинг за станом здоров'я населення, постраждалого від аварії на ЧАЕС.


У 1995 році діагностичний центр поповнився відділенням пренатальної діагностики та медико-генетичного консультування.


На сьогодні в ОМКДЦ функціонують діагностичні, консультативні відділення та спеціалізовані підрозділи:
- автоматизована реєстратура з інформаційно-довідковим кабінетом,
- клініко-консультативне відділення,
- відділення пренатальної діагностики та медико-генетичного консультування,
- обласне кардіодиспансерне відділення,
- відділення променевої діагностики та комп'ютерної томографії,
- відділення функціональних методів дослідження,
- відділення ультразвукової діагностики,
- відділення ендоскопічних досліджень,
- клініко-діагностична лабораторія,
- регіональний центр тканинної та клітинної трансплантації,
- відділ ремонту та обслуговуванню медичної техніки області,
- обласний центр інформаційних технологій та Національного реєстру України,
- відділення автоматизованих систем управління (АСУ),
- організаційно-методичний відділ,
- адміністративно-господарський відділ,
- пересувна діагностична лабораторія.


На базі консультативних відділень Діагностичного центру, з метою виключення дублювання в наданні медичної допомоги хворим, спеціалістами обласних закладів, ранньої діагностики та верифікації захворювань, максимального обстеження в найкоротший термін перед госпіталізацією розподілено потік хворих з найбільш поширеною патологією у спеціалізовані прийоми та спеціалізовані кабінети. Тут функціонують обласні кабінети патології щитовидної залози, молочної залози, шийки матки, кабінет корекції ліпідного спектру крові, аритмологічний кабінет із проведенням холтерівського моніторування ЕКГ та артеріального тиску, кабінет прийому хворих з судомними станами, кабінет головних болей нез'ясованої етіології, спеціалізовані прийоми хворих з клімактеричними розладами, безпліддям, невиношуванням вагітності та консультації з планування вагітності.


У Діагностичному центрі зосереджено більше 265 одиниць найсучаснішого медичного обладнання провідних фірм світу:
- ультразвукова апаратура "Алока", "Тошиба", "Шимадзу" (Японія), "Ультрамарк", "Сіменс" (Німеччина), "Вазоскан" (Австрія), "Сонос-100" (США); фірми "АТL" HDI-1500 з доплером та 3D-приставкою - ендоскопічна апаратура фірми "Олімпус", "Пентакс" (Японія);
- рентгено-комп'ютерний томограф "Сіменс" (Німеччина);
- біохімічні аналізатори фірми "КоНЕ" (Фінляндія), імуноферментний аналізатор "Стат-факс" (США), "Сентінел", "Дігіскан" та інші.


Працює 80 лікарів, з яких 1 - кандидат медичних наук, 2 - заслужені лікарі України, 24 лікарі з вищою атестаційною категорією.
У 2000 році Діагностичний центр став науково-практичною базою Інституту проблем кріобіології та кріомедицини Академії Наук України з клітинної та тканинної терапії, який працює під егідою Координаційного центру трансплантації Міністерства охорони здоров'я України. В його роботі беруть участь лікарі різних профілів: ендокринологи, офтальмологи, акушери-гінекологи, онкологи, невропатологи тощо.


В 1998 році при ДЦ створено службу ремонту медичного обладнання, яка проводить ремонт медичного обладнання лікувально-профілактичних закладів області та обслуговує всі відділення ДЦ.


На базі Діагностичного центру розгорнуло свою роботу правління благодійної організації "Лікарняна каса Житомирської області".
Першим головним лікарем, який очолив Діагностичний центр, був В.Я. Пінський. Він працював у ДЦ з 1991 по 1992 рр. У березні 1992 року його змінив А.А. Подгорецький і пропрацював на цій посаді до кінця 1997 року.


З 27 грудня 1997 року по теперішній час ЖОМКДЦ очолює заслужений лікар України, кандидат медичних наук В.Д. Парій.
За один день ДЦ у середньому відвідує майже 500 хворих, яким проводиться понад 1600 діагностичних обстежень, у т.ч. 650 лабораторних досліджень. З кожним роком відмічається ріст кількості відвідувань пацієнтами Діагностичного центру та кількості проведених у ньому діагностичних досліджень.


З року в рік удосконалюється робота лікарів Діагностичного центру, втілюються нові сучасні методи діагностики та лікування різноманітних патологічних станів, у т.ч. інтервенційні методи. Впроваджуються в роботу новітні інформаційні технології, удосконалюються автоматизація та комп'ютеризація відділень центру, постійно поповнюється локальна електронна бібліотека. В 1998 році ЖОМКДЦ підключено до світової мережі Інтернет з цілодобовим доступом та оформлено свою Web-сторінку.


ОМКДЦ - один з медичних закладів області, що має найкращі можливості для підвищення професійних знань та умінь не тільки співробітників, а й лікарів із ЛПЗ області та науково-дослідницької роботи.