Новини

Засідання Тимчасової спеціальної комісії ВРУ з питань правового статусу, соціальної підтримки, медичного забезпечення ветеранів війни, військовослужбовців, Захисників і Захисниць та членів їхніх сімей

06 листопада 2023 року у місті Житомирі за участі першої заступниці начальника Житомирської ОВА Наталії Остапченко відбулося виїзне засідання Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань правового статусу, соціальної підтримки, медичного забезпечення ветеранів війни, військовослужбовців, Захисників і Захисниць та членів їхніх сімей. Також участь у заході взяли представники профільних структурних підрозділів Житомирської ОВА, народні депутати України, військові та представники медичних закладів області.

2023_11_07_01

Детальніше...

 

Ігор Кузін: Спалах гепатиту А зафіксовано лише на Вінниччині, в решті областей фіксуємо поодинокі випадки, які не мають спільного епідеміологічного зв’язку

У період з 17 жовтня по 6 листопада 2023 року на Вінниччині лабораторно підтверджено 245 випадків гепатиту А. 182 людини потрапили до лікарень: 128 (серед яких 24 дитини) пройшли лікування та виписані, ще 54 пацієнти залишаються у медзакладах.

У відповідь на спалах вірусного гепатиту А на Вінниччині було посилено протиепідемічні заходи, зокрема тимчасово обмежили продаж товарів домашнього виробництва на ринках та ярмарках. Також фахівці ЦКПХ провели додаткові перевірки на підприємствах, робота яких пов’язана з обслуговуванням мешканців, продуктами харчування та іншими епідемічно небезпечними сферами. Окрім того, посилено дезінфекцію водопровідних мереж.

«У ході розслідування спалаху епідеміологи паралельно відпрацьовують всі можливі припущення щодо ймовірних джерел інфекції. Силами Центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України в області було обстежено майже 80% працівників в епідемічно небезпечних типах виробництва. Ця робота має завершитись цього тижня. За попередніми підсумками, не виявлено спільного джерела інфікування. Оскільки зараз переважає контактно-побутовий шлях передачі, впроваджено вакцинацію осіб з кола близьких до хворих контактів, медичних працівників, це дозволяє зупинити поширення та локалізувати передачу інфекції. Кількість як госпіталізованих, так і нових випадків на Вінниччині зменшується, що говорить про ефективність протиепідемічних заходів та контроль над спалахом», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

На рівні області у відповідь на спалах гепатиту А було доставлено понад дві тисячі доз вакцини. Наразі вона передбачена для медиків, контактних осіб, дітей та створення резерву. На Вінниччині проти вірусного гепатиту А вже вакциновано 597 людей, серед яких 549 медиків та 48 контактних осіб (рідних та близьких пацієнтів з підтвердженим діагнозом).

Загалом у Вінницькій області з 17 жовтня по 5 листопада було відібрано 337 проб води для лабораторного дослідження, обстежено 780 працівників епідемічно небезпечних сфер (ринки, підприємства, які виготовляють продукцію масового вживання).

Що таке спалах?

Спалах інфекційної хвороби — це декілька захворювань на інфекційну хворобу, пов’язаних між собою спільним джерелом та (або) фактором передачі інфекції.

У Вінниці за перші кілька днів захворіло більше ніж 10 людей з одного району міста, тому спеціалісти обласного Центру контролю та профілактики хвороб разом з фахівцями Центру громадського здоров’я та медиками почали епідемічне розслідування джерел спалаху, а епідеміологічна ситуація була визначена як спалах вірусного гепатиту А.

Чи може бути в Україні «епідемія гепатиту А»?

Випадки гепатиту А фіксуються на території України щороку в різних областях. Гепатит А має сезонність та зазвичай проявляється у холодну пору року. Наприклад, у 2022 році було зафіксовано 281 випадок.

Здебільшого випадки не мають спільного епідеміологічного зв’язку, тобто одного спільного джерела інфікування, як зараз.

Станом на 6 листопада випадки гепатиту А зафіксовані в наступних областях:

- Тернопільська (1 випадок),

- Закарпатська (11 випадків),

- Дніпропетровська (3 випадки).

Також протягом жовтня було зафіксовано 12 випадків гепатиту А в Івано-Франківській області. В осередках проведено епідрозслідування та заключна дезінфекція.

Кожен випадок окремо розслідують фахівці центрів контролю та профілактики хвороб — вивчають як джерело зараження, так і проводять аналіз контактного кола осіб, хто міг бути «переносником» вірусу або потенційно може бути інфікованим. Таким чином встановлюють обставини захворювання і локалізують подальше поширення вірусу.

Загалом по країні за результатами проведення епідрозслідувань випадків захворювань на вірусний гепатит А не встановлено епідеміологічного зв’язку між випадками захворювань у різних областях.

Пресслужба МОЗ

 

Гепатит А: як передається, симптоми та профілактика

Гепатит А — це спричинене вірусом гепатиту А захворювання, що вражає печінку. Його також називають хворобою Боткіна. Це захворювання може мати як легкий, так і важкий перебіг.

2023_11_06_01

 

Детальніше...

 

Медичний календар на листопад 2023

Листопад – місяць обізнаності про рак легень. Впроваджений 2000 року з метою підвищення рівня поінформованості про цю хворобу та підтримки хворих. Відмова від куріння, дотримання здорового способу життя і регулярні профілактичні огляди допоможуть зменшити ризик захворювання на рак легень.

Детальніше...

 

На Житомирщині 32 медичних заклади прийняли внутрішньо переміщених медичних працівників

На території України понад 5 тисяч внутрішньо переміщених медиків скористались можливістю працевлаштуватися у медзаклади іншого регіону. Серед них: 2521 лікар, 1711 медичних сестер/братів, акушерів, фельдшерів, асистентів фармацевтів та 935 технічних працівників. Про це інформує Міністерство охорони здоров’я.

Детальніше...

 

Засідання колегії Департаменту охорони здоров’я ОВА

26 жовтня 2023 року у конгрес-центрі Житомирського медичного інституту Житомирської обласної ради відбулося чергове засідання колегії Департаменту охорони здоров’я Житомирської обласної військової адміністрації, в якому взяли участь директор ДОЗ ОВА ОлександрТорбас, заступники директора ДОЗ Віктор Лучків та Вікторія Бабченко, члени колегії, керівники закладів охорони здоров’я області, керівники групи експертів та координаторів, експерти та координатори Департаменту охорони здоров’я.

Детальніше...

 

Нарада щодо виконання плану заходів на 2023-2024 роки з реалізації Національної стратегії безбар’єрності

24.10.2023 року в приміщенні пресцентру Житомирської ОВА відбулася нарада щодо виконання регіонального плану заходів на 2023-2024 роки з реалізації Національної стратегії безбар’єрного простору, яку провів заступник начальника Житомирської ОВА Віктор Градівський. У нараді взяли участь керівники Департаментів Житомирської ОВА, керівники та представники 66 громад області

Детальніше...

 

Шість лікарень Житомирщини надають безоплатну стаціонарну реабілітаційну допомогу

Наразі у Житомирській області військові та цивільні зможуть безоплатно пройти реабілітацію в стаціонарі у 6 кластерних та надкластерних лікарнях із 11. До кінця 2023 року, на виконання доручення міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, така допомога стане доступною й у решті лікарень відповідного рівня області.

 

Детальніше...

 

Близько 52 тисяч пацієнтів отримали психологічні послуги на «первинці» за 8 місяців цього року

За результатами проведеного у вересні українського опитування*, близько 50 % українців готові говорити про стрес та його подолання з психологом та 26,5 % – з сімейний лікарем. Натомість на практиці лише один з 50 наших громадян звертається по допомогу до фахівців – результати іншого дослідження, проведеного місяцем раніше в рамках програми Всеукраїнської програми ментального здоровʼя за ініціативи Олени Зеленської та представленого під час цьогорічного Саміту перших леді та джентльменів.

 

Детальніше...

 

Медичний додаток, який допомагає розрахувати персональний ризик інсульту, відтепер доступний українською

Додаток «Stroke Riskometer» допомагає людям безоплатно зробити персональний розрахунок ризику інсульту та отримати рекомендації, як його зменшити. Застосунок розроблено на чолі з лікарями й професорами з Нової Зеландії, він заснований на авторитетних наукових публікаціях та визнаний Всесвітньою організацією інсульту.

 

Детальніше...

 

Віктор Ляшко: Реабілітаційна допомога має бути доступною

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко наголосив на цьому під час чергового засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що 4 жовтня 2023 року відбувся в Житомирі.

 

Детальніше...

 

Україна приєднується до Глобальної мережі цифрових документів охорони здоров’я ВООЗ – рішення уряду

Ще влітку 2021 року Україна стала однією з перших держав, які не є членами ЄС, але приєдналися до Довірчої мережі ЄС та отримали визнання всіма державами-членами мережі сформованих COVID-сертифікатів. До слова, Україна стала однією з перших країн світу, чиї COVID-сертифікати в застосунку «Дія!» ЄС офіційно визнав. Загалом українці згенерували 12,2 млн COVID-сертифікатів у Дії.

 

Детальніше...

 

Повітряні тривоги в школі: як батькам підготувати дитину

З початком вересня частина дітей знову почала ходити до школи. Всі заклади освіти, які працюють офлайн, обладнані бомбосховищами, а вчителі мають чіткі інструкції на випадок повітряної тривоги. Багато українських дітей вже знає, що робити, коли під час навчання звучить сирена. Але є першачки, школярі, які нещодавно повернулися з-за кордону, перейшли з офлайн на онлайн навчання або переїхали чи просто змінили школу. Під час повітряної тривоги вони можуть розгубитися чи запанікувати.

Детальніше...

 

Медичний календар на жовтень 2023 року

Жовтень – місяць поінформованості про рак молочної залози. Започаткований 1985 року для того, щоб заохотити жінок до профілактики та раннього виявлення захворювання та підтримати хворих на рак молочної залози. Символом цієї щорічної міжнародної кампанії є рожева стрічка.

 

Детальніше...

 

Засідання обласної ради з координації дій у відповідь на поширення туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

28 вересня 2023 року в пресцентрі обласної військової адміністрації відбулось чергове засідання обласної ради з координації дій у відповідь на поширення туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, яке провів секретар ради, директор КНП «Обласний медичний спеціалізований центр» Житомирської обласної ради Максим Кутишенко. В роботі засідання взяли участь заступник голови ради, директор Департаменту охорони здоров’я ОВА Олександр Торбас, керівники закладів охорони здоров’я області, представники органів державної влади, відомств, соціальних установ та громадських організацій. До участі в роботі координаційної ради долучилися онлайн  представники ДУ «Центру громадського здоров’я МОЗ України».

 

Детальніше...

 

Бустерна доза щеплення проти COVID-19: МОЗ затвердило рекомендації щодо додаткової вакцинації та пріоритетних груп населення

Наказом від 27 вересня 2023 року №1700 МОЗ затвердило позицію НТГЕІ щодо визначення пріоритетних груп для вакцинації проти COVID-19 та отримання бустерних доз вакцини проти COVID-19 у 2023-2024 роках.

 

Детальніше...

 

МОЗ відповідає на найпоширеніші запитання про інтернатуру

Міністерство охорони здоров’я України роз’яснює особливості цьогорічного проходження в інтернатуру та дає відповіді на найбільш поширені питання.

 

Детальніше...

 

Військовозобов’язані жінки-медики: чи будуть зміни з 1 жовтня?

Жінок-медиків та фармацевтів стурбували заяви, що з 1 жовтня вони обов’язково мають стати на військовий облік та будуть обмежені у виїзді за кордон. МОЗ відповідає на головні питання.

Детальніше...

 

Засідання колегії Департаменту охорони здоров’я ОВА

22 вересня 2023 року у Житомирському медичному інституті Житомирської обласної ради відбулося засідання колегії Департаменту охорони здоров’я Житомирської обласної військової адміністрації, в якому взяли участь директор ДОЗ ОВА О. Торбас, заступники директора ДОЗ В. Лучків та В. Бабченко, члени колегії, керівники закладів охорони здоров’я області, керівники групи експертів та координаторів, експерти та координатори Департаменту.

Детальніше...

 

Спалах поліомієліту в Україні оголошено успішно завершеним в умовах війни

Співпраця між МОЗ, ВООЗ, ЮНІСЕФ, Ротарі Інтернешнл та Центром з контролю та профілактики захворювань США (СDC) привела до успішного стримування спалаху поліомієліту в Україні.

 

Детальніше...

 
<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Шановні колеги!!!
Як ви оцінюєте медичне обслуговування в області?
Дайджест

daidzhest

Урядова гаряча лінія

p3_27042018baner

Статистика сайту