Наразі в Житомирській області триває регіональна комунікаційна кампанія з підтримки вакцинації від СOVID-19 «Бустерни свою стійкість», ініційована Міністерством охорони здоров’я та Центром громадського здоров’я. Темі «Актуальні питання про вакцинацію в умовах війни та пандемії СOVID-19» була присвячена пресконференція, яка відбулась 24 березня 2023 року. Участь у ній взяли голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій, заступниця начальника управління реформ і розвитку медичної допомоги населенню, керівниця відділу реформ, медицини катастроф та організації медичної допомоги населенню Департаменту охорони здоров’я Житомирської ОВА Анна Васянович, завідувачка відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Житомирського центру контролю і профілактики хвороб Тетяна Лутай та представники ЗМІ.

2023_03_27_001

Анна Васянович зазначила, що через повномасштабну війну росії проти України кількість людей, які вакцинувалися від COVID-19, значно знизилася, хоча сам вірус та його наслідки не зникли. Загалом з початку вакцинальної кампанії від СOVID-19 у Житомирській області проведено 1 031 849 щеплень, первинну вакцинацію отримали трохи більше 479,6 тисяч людей, з них лише 18% зробили перший бустер. Також проводиться вакцинація дітей 5-18 років: першу дозу отримали 1979, другу дозу – 1567, бустерну – 4. Станом на 23.03.2023 року в області доступні всі наявні в Україні вакцини – це вакцини Pfizer, зокрема для вакцинації дітей 5-11 років, Janssen та СoronaVac, працюють 94 стаціонарних пункти щеплення та 52 мобільних бригади.

2023_03_27_002

Про ситуацію з інфекційною захворюваністю та пріоритетні групи щодо вакцинації від СOVID-19 розповіла Тетяна Лутай. Вона, зокрема, зазначила, коронавірус досі становить загрозу для суспільства, так на Житомирщині за весь період померло від ускладнень COVID-19 3674 мешканці. Єдиний спосіб убезпечити себе від ускладнень – це пройти повний курс щеплення та підсилити його бустерними дозами, особливо це стосується людей, старших 60 років, та тих, хто має хронічні захворювання.

Відповідаючи на питання про те, як переконати людей робити щеплення, Федір Лапій навів промовистий аргумент: «Вакцинація для захисту від інфекційних хвороб важлива так само, як для військового бронежилет. Деякі вакцини не захищають від зараження, але вони зменшують наслідки захворювання. Подібно і бронежилет не зупиняє постріл, може мати певні побічні ефекти (бар’єрні травми, синці), але він не дозволяє кулі або осколку проникнути в тіло і таким чином рятує життя. Це, напевно, на даний момент найбільш влучне пояснення». Голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики наголосив, що за останні 1,5 місяця захворюваність на СOVID-19 зростає щотижня на 20%, тож саме вакцинація допоможе полегшити перебіг захворювання та знизити ризик виникнення ускладнень.

2023_03_27_003

Крім того під час пресконференції були розглянуті питання безпеки вакцин, рутинної імунізації дітей і дорослих в умовах війни.

У межах комунікаційної кампанії в області також проводяться заходи: воркшоп для лікарів з актуальних питань вакцинації і «Здорова прогулянка», під час якої мешканці області та внутрішньо переміщені особи зможуть отримати інформацію, як турбуватися про власне здоров’я.

КНП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Житомирської обласної ради