Роз’яснення дає обласний позаштатний терапевт управління охорони здоров’я облдержадміністрації, завідуюча кардіодиспансерним відділенням обласного медичного консультативно-діагностичного центру Олена Ільчишина:

2017_03_23_01

- Сімейні лікарі області вже знайомі з низкою відповідних документів, що були видані минулого року. Насамеред, йдеться про Постанови Кабінету Міністрів України від 9 листопада 2016 року № 862 «Про державне регулювання цін на лікарські засоби» та № 863 «Про запровадження відшкодування вартості лікаських засобів», де було визначено механізм державного регулювання граничних цін на лікарські засоби шляхом встановлення референтних цін, у межах яких визначається оптово-відпускна ціна. Постановою Кабінету Міністрів України № 863 затверджено перелік міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, вартість яких відшкодовується під час амбулаторного лікування осіб, що страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ типу та бронхіальну астму. Для лікування серцево-судинних захворювань затверджено 16 непатентованих назв препаратів: аміодарон, амлодипін, атенолол, верапаміл, гідрохлортіазид, спіронолактон, фуросемід, дігоксин, еналаприл, ізосорбіду динітрат, карведілол, клопідогрель, метопролол, нітрогліцерин, симвастатин, бісопролол; для лікування цукрового діабету ІІ типу: метформін, гліклазид; для лікування бронхіальної астми: беклометазон, будесонід, сальбутамол.

Відповідно до постанов було видано накази МОЗ України від 29 грудня 2016 № 1423 «Про затвердження Порядку розрахунку граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби на основі референтних цін» та від 23 січня 2017 № 53 «Про затвердження реєстру граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби».

Маю зазначити, що питання реімбурсації ліків та відшкодування їхньої вартості, почали активно висвітлювати ЗМІ. Натомість, аби прокоментувати ситуацію і дати більш докладну інформацію, лікарям бракувало основних регламентуючих документів. Наразі 17 березня Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів», згідно з якою державне регулювання цін на лікарські засоби для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми запроваджується з 1 квітня 2017 року.

Даною Постановою затверджено порядок відшкодування вартості лікарських засобів, обумовлено порядок співпраці між розпорядниками бюджетних коштів та суб’єктами господарювання (аптечними закладами), незалежно від форми власності та підпорядкування.

Щодо діяльності у цьому процесі лікарів, то тут зазначено, що відпуск лікарських засобів здійснюється на підставі рецептів, виписаних закладами охорони здоров’я незалежно від форми власності за місцем надання медичної допомоги пацієнту на рецептурних бланках форми № 1. Строк дії рецепта становить 30 календарних днів з моменту його виписки. Рецепт зберігається у суб’єкта господарювання протягом трьох років з моменту відпуску.

Кожен лікарський засіб виписується на окремому рецепті.

«Ми вже маємо досвід участі у подібних проектах, зокрема у проекті з відшкодування вартості ліків хворим на артеріальну гіпертензію. Лікарі виписували рецепти на бланках форми № 1, в рецепті можна було виписувати лише один препарат, строк дії рецепта становив один місяць. Тобто механізм виписування рецептів залишився таким, яким був раніше», - зазначила фахівець.

У лікарів, які будуть виписувати рецепти на лікарські засоби, що підлягають вішкодуванню вартості, повинні бути реєстри хворих на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ типу, бронхіальну астму. Це питання було обговорено на засіданнях обласних товариств терапевтів, кардіологів, пульмонологів-алергологів.

Ми маємо списки хворих на бронхіальну астму та цукровий діабет ІІ типу. На часі створення єдиного реєстру хворих на серцево-судинні захворювання. Хоча ситуація ускладнюється тим, що під цю категорію пацієнтів практично підпадає більша частина дорослого населення області. Втім, декілька років тому були створені реєстри хворих на артеріальну гіпертензію, які потрібно переглянути і оновити, маємо реєстри пацієнтів, які перенесли інфаркт міокарда (1017 хворих за 2016 рік), створюються реєстри хворих на ішемічну хворобу серця, хворих з порушенням ритму та провідності. Вищевказані реєстри повинні бути у лікарів загальної практики – сімейної медицини.

Державою виділено на реімбурсацію ліків для Житомирської області 16 млн 4 тис. 200 грн. Ці кошти будуть розподілені в райони відповідно до кількості населення та спрямовані у відділи охорони здоров’я райдержадміністрацій області (а там, де їх немає – головним лікарям центрів ПМСД). Рецепти на лікарські засоби будуть виписувати амбулаторно лікарі загальної практики – сімейної медицини.

Аби уникнути дублювання виписування рецептів (а такі випадки траплялися під час реалізації в області Пілотного проекту з відшкодування вартості ліків хворим на артеріальну гіпертензію), лікарі вторинної ланки не будуть залучені до виписування рецептів.

Якщо сімейному лікарю буде потрібна корекція в лікуванні того чи іншого пацієнта – він може направити хворого до вузького спеціаліста, наприклад, кардіолога, алерголога чи ендокринолога, який його обстежить та надасть необхідні рекомендації. Після цього хворий повертається до свого сімейного лікаря для отримання рецептів на рекомендовані препарати.

Прес-центр УОЗ,

тел. (0412) 41-37-72,

E-mail: pressdoz@gmail.com