Відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів. Участь у зібранні взяли представники влади області, Олевського та Малинського районів (стан надання медичної допомоги населенню яких розглядали, зокрема, під час засідання) - голови районних рад, заступники голів райдержадміністрацій та районних голів, члени комісії - головні лікарі закладів охорони здоров’я.

2012_02_28_01

2012_02_28_02

Відкриваючи засідання комісії, її голова, головний лікар обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського, Михайло Іванович Борщівський наголосив, що підсумки роботи галузі охорони здоров’я протягом 2011 року засвідчують великий вклад у її діяльність керівництва області.

- Приємно відзначити, що влада Житомирщини, обласна рада та її депутатський корпус завжди йдуть назустріч нашим побажанням, - сказав він, - опікуються проблемами медицини, визначаючи їх пріоритетними для вирішення.

- Так, зокрема, для проведення гемодіалізу групі хворих, які його потребують, із обласного бюджету виділено 20 мільйонів гривень, тож протягом усього нинішнього року вони будуть забезпечені цією життєво необхідною допомогою. Крім того, виділено 14 мільйонів гривень для забезпечення хворих інсулінами – й це питання на 2012 рік вирішене. Сподіваємося й надалі на розуміння та підтримку обласною владою потреб галузі, аби лікувальні заклади працювали без збоїв, - висловив побажання начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Михайлович Торбас.

- На мою думку, комісія обласної ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів працює надзвичайно ефективно, - переконаний перший заступник голови обласної ради Володимир Юрійович Арєшонков. – Наразі ми готуємося до сесії обласної ради, яка відбудеться у березні, де прийматимуться важливі рішення стосовно подальшої діяльності багатьох галузей області, в тому числі й охорони здоров’я, які допоможуть у їх роботі.

Розглядаючи в ході засідання стан надання медичної допомоги населенню Овруцького району, О.М.Торбас повідомив учасникам зібрання, зокрема, про позитивні тенденції, які спостерігаються в галузі району.

- Серед них – реорганізація дільничної лікарні в селі Слобода в амбулаторію загальної практики – сімейної медицини, перенесення ФАПу з села Думинське в село Прилуки. За кошти державного бюджету отримано високовартісне медичне обладнання (апарат дихальний ручний, універсальний набір імобілізаційних шин тощо) на загальну суму понад 141 тисячу гривень, за кошти місцевого бюджету на суму 100 тисяч гривень в амбулаторії сімейного лікаря села Бігунь встановлено нові котли та проведено реконструкцію котельні на суму 230 тисяч гривень у дільничній лікарні села Нові Велідники, придбано автомобіль швидкої допомоги, - повідомив керівник галузі області. - Проте відзначено й негативні тенденції. Так, показник малюкової смертності в районі зріс до 12,56 проміле (обласний показник за 2011 рік - 9,1). Хочу наголосити, що він має дві складові – медичну та соціальну. Й у зростанні показника більша вина саме медицини - наразі управління охорони здоров’я облдержадміністрації вивчає цю проблему, визначаючи ступінь відповідності кожного спеціаліста своїм посадам та їх відповідальності за виконану роботу на всіх етапах.

2012_02_28_03

2012_02_28_04

Крім того, за словами О.М.Торбаса, вивчається нині й причина зростання в Овруцькому районі показників захворюваності на активний туберкульоз та рівня первинної інвалідності працездатного населення.

- Хочу зауважити, що за всіма рейтинговими показниками медицина області посідає сьогодні третє місце в державі, - відзначив він. – Тому така негативна тенденція цих двох показників в Овруцькому районі не може задовольнити ні керівництво області, ні галузь охорони здоров’я, ні – тим паче! – населення. Ми будемо розбиратися детально - починаючи від головного лікаря, заступника з акушерської, педіатричної допомоги, профільних спеціалістів – що призвело до такої ситуації? Зрозуміло, що в деяких медичних закладах району матеріально-технічна база та кадровий потенціал забезпечені не повністю. Але знову ж таки будемо порушувати питання: а чи потрібно утримувати таке пологове відділення (до речі, це стосується не лише Овруцького району), де через невелику кількість пологів спеціалісти втратили відповідні кваліфікаційні категорії, а відтак - високі показники якості роботи. Провести міжрайонні трансферти, укласти договори й питання буде вирішене. Тим паче, що у нас успішно діє обласний перинатальний центр, який надає високотехнологічну медичну допомогу – вагітні з високим ступенем ризику в обов’язковому порядку повинні направлятися на пологи саме до цього закладу. Тому ми будемо проводити надзвичайно детальний аналіз та вивчення роботи пологових відділень усіх районних лікувальних закладів (і працюючих на високому рівні, й тих, які допускають зростання показників травматизму в пологах та патологій).

Характеризуючи надання медичної допомоги населенню Малинського району, керівник галузі охорони здоров’я області відзначив, зокрема, покращення показників рівня первинної інвалідності дитячого населення, вступу до благодійної організації „Лікарняна каса Житомирської області”, роботи зі спонсорами.

- За благодійні кошти було придбано рентгенівську систему вартістю близько 800 тисяч гривень - хочу подякувати благодійнику за допомогу, - сказав О.М.Торбас. - Проведені поточні ремонти на загальну суму 39 тисяч гривень. Троє лікарів отримали житло – це сьогодні також дуже вагомий вклад у діяльність галузі. Однак, на жаль, змушений констатувати й негативні тенденції в роботі медпрацівників району. Так, неприйнятною я вважаю для Малина – з його потужною базою пологової служби - цифру показника малюкової смертності в 14 проміле. Як ми пояснимо керівництву держави й області, що не можемо відрегулювати цей показник? Як пояснимо вкрай недостатню роботу з профілактики вроджених вад у дітей? Чому з 37 викликів протягом тижня по службі медицини катастроф 25 – саме до цієї категорії новонароджених? Що сьогодні ви зробили, щоб попередити оті вроджені вади? Навчіть нарешті відповідально працювати спеціаліста УЗ-діагностики, залучайте пересувний УЗ-апарат обласного медичного консультативно-діагностичного центру. Тож, аналізуючи ситуацію саме по Малинському району, ми будемо запрошувати районних спеціалістів для вивчення кожного випадку. Я скажу більше: за цей показник відповідає не заступник, не завідуючий пологовим відділенням, а головний лікар. Не буде відповідного (відповідального!) ставлення до визначених державою завдань - головного лікаря й заступників викличемо на позачергову атестацію. Треба серйозно працювати - такий показник недопустимий!

Наголошуючи ж на збільшенні показника смертності від активного туберкульозу, О.М.Торбас висловив настійне побажання з активним залученням у дію нового рентгенапарата привести цей показник до норми.

Звернув увагу учасників зібрання керівник галузі області й на зростання питомої ваги злоякісних новоутворень, виявлених у населення Малинського району в 4-тій стадії захворювання. При цьому він наголосив, що такий показник засвідчує недопрацювання всіх медпрацівників.

- Це – результат недостатньої диспансеризації населення, - переконаний О.М.Торбас. – Необхідно медпрацівників – не лише лікарів, а й середніх спеціалістів (до того ж – усіх профілів) – спрямувати на проведення відповідного диспансерного огляду кожної людини. Отож із березня нинішнього року в управлінні охорони здоров’я облдержадміністрації діятиме відділ із профілактичної роботи, один із підрозділів якого займатиметься цим питанням – будуть розроблені відповідні плани та затверджені терміни їх виконання, за кожним районом закріплюватимуться відповідальні особи, які чітко контролюватимуть роботу.

Загострив увагу начальник управління й на рівні виходу на первинну інвалідність працездатного населення – за цим рейтинговим показником область займає одне з найгірших місць у державі.

- Керівнику відповідної служби доручено здійснити найретельніший аналіз такої ситуації – я вбачаю в її причинах два чинники: або ми не вміємо лікувати (що фахівцям визнати буде непросто), або є недосконалим проведення експертизи інвалідності, - висловив свою думку О.М.Торбас. – Тому для вирішення цих проблем робота нас чекає надзвичайно серйозна.

Бурхливе обговорення учасників засідання викликало питання шляхів виходу з кадрової кризи у сільських медичних закладах. На що начальник управління гостро визначив завдання: насамперед представити наявність житла для молодих спеціалістів.

- Житлове питання для них вирішуйте на місцевому рівні – з сільським головою. Або потребу в сімейному лікареві реалізовуйте власними силами - працюйте в цих селах самі. Зрозумійте, що не поїдуть сьогодні молоді спеціалісти туди, де немає житла. За дорученням голови облдержадміністрації нещодавно я зустрівся з цьогорічними випускниками одного з медуніверситетів України – крім житла, вони зацікавлені ще й наявністю автотранспорту в амбулаторії, - повідомив Олександр Михайлович. – Тож укотре повторю: або створіть умови для проживання молодого спеціаліста, або кадрову нестачу вам доведеться вирішувати своїми силами!

Гарною новиною для учасників засідання комісії було озвучення планів влади Житомирщини та керівництва галузі області про створення на базі обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського кардіохірургічного центру. За словами її головного лікаря, за цим напрямком напрацьовано дуже багато – наразі в закладі успішно діє ангіографічна служба, відділення рентгенендоваскулярної кардіології.

- Нині в структурі смертності найбільша частка – за серцево-судинними захворюваннями, - сказав М.І.Борщівський. - Ми маємо чудових фахівців, які проводять відповідні обстеження. Більше того – для ліквідації цієї проблеми за допомогою наявного високотехнічного обладнання вони здійснюють стентування. Тож перший етап профілактики та лікування серцево-судинних захворювань у нас відпрацьований і ми підійшли до виконання другого етапу – впровадження аортокоронарного шунтування. Це більш трудомісткий, більш кваліфікований кардіохірургічний процес, який вимагає відповідного кадрового потенціалу та сучасної апаратури. На сьогодні розроблена проектно-кошторисна документація, за якою понад мільйон гривень необхідно для проведення ремонту й щонайменше вісім мільйонів – для прибання обладнання. Якщо депутатський корпус цю програму прийме – найближчим часом ми будемо працювати над створенням кардіохірургічного центру.

- Тим паче, що, вивчаючи можливості створення кардіохірургічного центру в ОКЛ імені О.Ф.Гербачевського, директор Київської міської клінічної лікарні „Київський міський центр серця” Б.М.Тодуров переконався, що практично вся підготовча база у нас повністю зроблена й нині в лікарні вже працює спеціаліст Центру, котрий має відповідну кваліфікацію й стаж роботи в кардіохірургії. Більше того – голова облдержадміністрації ознайомився з роботою Центру серця й загорівся бажанням створити подібний у Житомирі, - повідомив О.М.Торбас. - Тож є всі підстави, що напрацьована програма буде підтримана депутатським корпусом – цей крок сьогодні вже назрів. Адже в результаті у наших пацієнтів не виникатиме більше потреби звертатися до столичних спеціалістів - це буде завершальний етап масштабної роботи профілактики та лікування серцево-судинних захворювань і стане значущим кроком розвитку медицини Житомирщини.

Повідомив учасникам засідання комісії керівник галузі й про плани управління щодо подальших кроків реформування системи охорони здоров’я області – придбання реанімобілів для медичних закладів третинного рівня та рентгенапаратів для лікувальних установ первинного та вторинного рівнів. Так, за його словами, нині відпрацьований алгоритм, за яким усі важкі хворі повинні знаходитися в лікувально-профілактичних закладах надання медичної допомоги третинного рівня – ОКЛ імені О.Ф.Гербачевського, обласній дитячій лікарні, обласному перинатальному центрі. Проте виникають ситуації, коли немає можливості їх транспортувати (спеціалісти, які виїжджають за викликами, повідомляють про нетранспортабельність таких хворих).

- У нас повинен бути спецтранспорт, який має наркозно-дихальну апаратуру, відповідний температурний режим у салоні (й для новонароджених, і для дорослих) тощо – зокрема, в обласному перинатальному центрі, де досі такого спецтранспорту не було, - говорить О.М.Торбас. – Тож це питання ми включили до програми відкриття перинатального центру. Результати ж роботи цих реанімобілів, безумовно, позитивно відобразяться й загалом на рейтингових показниках надання медичної допомоги населенню. Відтак ми поступово перейдемо до реформи закладів вторинного рівня – створення госпітальних округів, де будуть сконцентровані потужні сили кадрового та технічного потенціалу, здійснюватимуться фінансові розрахунки між районами. Щодо первинного та вторинного рівнів, матеріально-технічне забезпечення амбулаторій та районних лікарень ми зміцнюватимемо вже зараз – за рахунок субвенції з державного бюджету в сумі п’яти мільйонів 600 тисяч гривень будемо закуповувати сучасне цифрове рентгенологічне обладнання. Загалом же нині в усіх районах створені центри первинної медико-санітарної допомоги, при районних і міських держадміністраціях створені відділи охорони здоров’я. Й саме на цьому етапі ми сьогодні здійснюємо надання первинної медичної допомоги силами сімейного лікаря й амбулаторії сімейного лікаря. Звісно, існують проблеми – зокрема, кадрового забезпечення. Але завдяки тому, що колегією облдержадміністрації було прийнято відповідну програму на 2012 рік, підготовка медичних кадрів в університетах здійснюватиметься за кошти обласного бюджету, а молоді спеціалісти скеровуватимуться для роботи в сільські лікарські амбулаторії на посади сімейних лікарів. Тож із часом – я впевнений - ця проблема буде вирішена.

В ході засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів були також розглянуті інші поточні питання, за якими прийняті відповідні рішення.

Вікторія Паламарчук.