Протягом кількох днів в обласній дитячій лікарні разом із хірургами закладу операції проводила завідуюча відділенням дитячої хірургії Варшавського шпиталю, доктор медичних наук Беата Юркевич. За словами її житомирських колег, приїзд фахівця з Польщі – один із епізодів їх тісної співпраці з зарубіжними спеціалістами.

2011_12_15_2

2011_12_15_3

- За період діяльності Житомирської обласної дитячої лікарні 25 наших лікарів пройшли стажування в різних клініках світу, - розповідає заступник головного лікаря з хірургічної роботи Житомирської обласної дитячої лікарні Микола Дмитрович Бобер. – Так, зокрема, ми співпрацюємо з Росією, Німеччиною, Швецією, Японією. З Польщею, наприклад, професійні стосунки налагоджені ще 2004 року – пані Беата приїздить до нас уже вдруге. Цього разу вона привезла високотехнологічне обладнання для проведення складних реконструктивних операцій при вроджених вадах сечовидільної системи та ендоскопічних малоінвазивних операцій. Обсяг роботи, який ми провели разом за ці кілька днів, надзвичайно великий. Адже щодня здійснювали по 5-6 оперативних втручань (причому довготривалих – до 2-3 годин) високого ступеня важкості. Крім того, щодня консультували багато складних хворих – відпрацювали подальшу тактику їх лікування та намітили терміни оперативних втручань. Тож така співпраця дозволяє нам впроваджувати в практику нові методики та технології, освоїти їх і наблизити надання медичної допомоги дітям нашої області.

- Цей обмін досвідом не відбувся б без доброї волі польської сторони, керівників управління охорони здоров’я облдержадміністрації на чолі з Олександром Михайловичем Торбасом та головного лікаря нашого закладу Віктора Федоровича Марченка. Таке розуміння дало можливість зробити добру справу. Варто відзначити, що колега з Польщі показала методику оперативних втручань, за якою практично в ста відсотках випадків досягається позитивний результат і за сім днів дитину вже виписують додому, - говорить завідуючий хірургічним  відділенням №1 Петро Степанович Русак. – Наші спеціалісти в процесі спільної роботи відчули різницю в технологіях та підходах проведення операцій. Але для цього треба мати відповідне обладнання.

За словами хірургів обласної дитячої лікарні, Житомирщина є піонером в ендоскопічній хірургії в дитячій практиці на теренах України. Але наразі цей напрямок зробив великий крок уперед - сьогодні оперативні втручання за допомогою ендоскопії можна проводити вже в періоді новонародженості, при урологічних оперативних втручаннях. Та для цього потрібне специфічне обладнання.

- Тож, користуючись нагодою, я хотів би звернутися до нашої влади, - сказав М.Д.Бобер, - облдержадміністрації, обласної ради, управління охорони здоров’я облдержадміністрації, до всіх людей доброї волі з проханням допомогти зібрати кошти для придбання відповідної високотехнологічної апаратури, аби ми могли надавати допомогу хворим діткам на сучасному рівні. До того ж щиро сподіваюся, що традиція співпраці з зарубіжними колегами буде продовжуватися – на користь нашим дітям.

Здійснюючи оперативні втручання маленьким пацієнтам обласної дитячої лікарні, хірург із Варшави передавала свій досвід житомирським колегам – разом із нею оперував обласний позаштатний дитячий уролог, лікар-хірург дитячий Дмитро Володимирович Шевчук, котрий практично освоїв її методи та може самостійно проводити їх на теренах нашої області, допомагав їм лікар Юрій Володимирович Годлевський.

- Хочу подякувати завідуючому хірургічним відділенням №1 П.С.Русаку, лікарю І.М.Вишпінському – постійно відчувалося плече їх допомоги, - зауважив Д.В.Шевчук. – Й, звісно, щира вдячність пані Беаті Юркевич - вона надзвичайно людяна й комунікабельна, завжди готова допомогти, підказати, привезти інструментарій та обладнання, на якому можна вчитися й працювати.

З метою налагодження стосунків між польською громадою та обласною дитячою лікарнею заклад відвідав і Почесний консул Республіки Польща в Житомирі Юрій Водерацький.

- У вас чудовий медичний колектив, - поділився він враженнями, - котрий щодня здійснює прекрасну місію – збереження здоров’я дітей. А врятувати дитину, дати їй можливість будувати повноцінне життя – це більше, ніж подвиг. І я це розумію й відчуваю по-особливому, тому що моя перша вища освіта – медична. Тож хочу низько вклонитися й подякувати вам за вашу роботу й за те, що ви прагнете працювати справді цивілізовано, бути на своєму місці й займатися тією справою, яку обрали.

Вікторія Паламарчук.