Харчові продукти, що зазнали підтоплення: що з ними робити?
Рівень води у затоплених внаслідок підриву Каховської ГЕС населених пунктах поступово починає знижуватися. Водночас у затоплених квартирах, будинках чи підвалах могли залишитися харчові продукти, які контактували з водою під час затоплення. Що з ними робити? Які з них можна вживати, а які краще викинути? Передусім варто пам’ятати, що така їжа потребує обережного використання. Якщо у вас є найменший сумнів у тому, чи вживати якусь їжу — не вживайте її!
Потрібно позбутися продуктів:
- з незвичним запахом, кольором чи текстурою
- у звичайній, не захищеній від води, упаковці
- у картонній упаковці
- з негерметичною кришкою
- консервовані в домашніх умовах (є ризик порушення герметичності пакування)
- консервовані, якщо у них: здуті кришки, деформовані або з ознаками іржі бляшанки.
Якщо з продуктів, які були щільно закриті, під час відкривання виливається рідина чи йде піна, а інгредієнти втратили колір — їх також не можна їсти.
Очистіть, промийте чистою водою, а ще краще — дезінфікуйте все, що ви використовуєте для приготування та прийому їжі.
Щоб очистити та дезінфікувати посуд чи столове приладдя, потрібно:
- вимити все гарячою водою з мийним засобом
- промити чистою безпечною водою. Безпечною може бути бутильована або привізна питна вода, чи та, що очищена спеціальними засобами
- облити предмет окропом та дати висохнути або витерти насухо.
Щоб очистити заводську консервацію чи продукти в пластиковій упаковці:
- видаліть етикетки. Не забудьте записати термін придатності
- очистіть поверхню від бруду та мулу
- помийте упаковки гарячою мильною водою
- ополосніть її чистою безпечною водою
- промийте окропом
- додайте нові етикетки з термінами придатності або нанесіть відповідне маркування в інший доступний спосіб
- ці консерви потрібно спожити якомога швидше.
Якщо ви підозрюєте, що затоплення могло зіпсувати систему електро- чи газопостачання або піч, не готуйте вдома, доки не отримаєте висновок спеціаліста, що це безпечно.
Пресслужба МОЗ