ЗУПИНИТИ ТУБЕРКУЛЬОЗ – ЗАВДАННЯ ДЕРЖАВНЕ

В зібранні взяли участь: заступник голови облдержадміністрації, голова обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу Микола Андрійович Черненко, голова комітету з питань протидії ВІЛ/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам Міністерства охорони здоров’я України Світлана Олександрівна Черенько, начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації, заступник голови обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу Олександр Костянтинович Толстанов, головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру Віталій Степанович Дідик, головний лікар обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Юрій Якович Галінський, голова обласної організації Товариства Червоного Хреста України Олександр Володимирович Богдан, керівники медичних закладів, представники райдержадміністрацій, установ, які причетні до вирішення цієї проблеми.

Як наголосив М.А.Черненко, розповсюдження захворювання нині викликає серйозне занепокоєння. Особливо ж тривожить байдужість до цієї проблеми органів влади багатьох районів.

- Ми проаналізували, як часто розглядають дані питання депутати місцевих рад. І я вам скажу, що такі випадки – поодинокі. Минулого року на виконання протитуберкульозних заходів в області використано півтора мільйони гривень. Але моніторинг виділених із місцевих бюджетів коштів засвідчив, що переважно вони витрачалися на придбання для центральних районних лікарень дезінфікуючих засобів, одноразових шприців, медичних рукавичок тощо. Кошти ж для виготовлення та розповсюдження соціальної реклами місцевими бюджетами не передбачалися. Ми багато говоримо про інформованість населення, про те, що ми повинні всім, як мовиться, світом займатися цим – до вирішення питання причетні не лише медичні заклади. Адже ця проблема – не лише медична, - зауважив Микола Андрійович. - Вона переростає в політичну загрозу. Коли сьогодні призовні комісії проводять огляд юнаків при їх вступі до лав Збройних сил, відзначається значне підвищення випадків цього захворювання. Під час виїзних оглядів населення в селах перестали бути новиною й СНІД, і туберкульоз, чого раніше не спостерігалося. Це – сигнали того, що багато в чому ми не допрацьовуємо, не розуміємо загрози проблеми. Яка б не була нормативна, матеріальна база, але – якщо не буде відповідальності в цій роботі кожного з нас, бажаного результату ми не досягнемо.

О.К.Толстанов відзначив тенденцію до зростання показника захворюваності. Й особливо непокоїть збільшення випадків захворюваності дітей та підлітків. В соціальній структурі хворих на туберкульоз близько 83% становлять люди працездатного віку. Крім того, це - особи, які не працюють, ведуть асоціальний спосіб життя. За останні ж три роки смертність від туберкульозу має – хоч і незначну – тенденцію до зниження.

- Але вкрай хвилює кількість осіб із ВІЛ-асоційованим туберкульозом, - сказав Олександр Костянтинович. - За визначенням ВООЗ, туберкульоз є сьогодні основною причиною захворюваності та смертності ВІЛ-інфікованих людей. Поєднання цих важких хвороб визначило боротьбу з ними, як найважливіше завдання медицини. Хворий на туберкульоз, котрий виділяє бактерії, може інфікувати до двадцяти осіб на рік, однак не завжди інфіковані люди схильні до захворювання. Й лише п’ять-десять відсотків інфікованих протягом життя можуть захворіти. Якщо імунна система ослаблена, то ця можливість значно зростає.
За словами ж В.С.Дідика, Житомирщина посідає сімнадцяте місце серед двадцяти семи регіонів України за кількістю осіб, ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД. Розповсюдження ж, як і в цілому в Україні, не має тенденції до стабілізації або покращення – ситуація критично погіршується. Й це, безумовно, хвилює. Тож населення має бути замотивоване на духовне та культурне життя, на профілактику та ранню діагностику будь-яких хворобливих проявів організму. Цього, на жаль, немає. Тому кожен, хто звертається за медичною допомогою в лікувальні заклади, повинен бути обстежений на ВІЛ/СНІД.

Про рішення традиційний щорічний Всеукраїнський місячник Червоного Хреста провести цього року під гаслом „Червоний Хрест проти туберкульозу” повідомив О.В.Богдан. Він, зокрема, розповів, що для допомоги хворим на туберкульоз збиратимуть кошти, продукти харчування, одяг.

В ході обговорень виступів доповідачів учасники зібрання шукали спільні шляхи подолання проблеми. Як наголосила С.О.Черенько, наразі туберкульоз не ліквідований у жодній країні світу. Послаблення боротьби з ним було передчасним і призвело до виходу ситуації з-під контролю. З 1995 року в Україні оголошено епідемію туберкульозу. Тож на державному рівні, в областях та кожному районі були прийняті програми боротьби з цією хворобою. Відтак закладам та установам, які причетні до їх виконання, необхідно вжити всіх заходів для досягнення визначеної мети. Адже подолання туберкульозу – завдання державне.

Вікторія Паламарчук.